„Ne“ i Banu i Srbiji

Izvor: Glas javnosti, 20.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Ne“ i Banu i Srbiji

PRIŠTINA - Demonstracije sa više od deset hiljada učesnika - održane u Prištini pod parolom „Da odbranimo suverenitet Kosova“ - završene su mirno.

Protest je organizovao pokret Samoopredeljenje sa još tridesetak nevladinih organizacija. Demonstriralo se „protiv nametanja uslova za raspoređivanje Misije Euleks na Kosovu“, a podršku demonstracijama pružila je Alijansa za budućnost Kosova.

Demonstranti >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << su nosili transparente među kojima dominira „Hoćemo u Evropu, nećemo da budemo pod Evropom“ i uzvikivali parole podrške suverenitetu Kosova, protiv njegove podele. Učesnici protesta složno su, sve vreme, skandirali: „UČK“ (OVK).

Našoj javnosti dobro poznati lider pokreta „Samoopredeljenje“, Aljbin Kurti, pred kraj demonstracija, organizovanih ispred bivše zgrade Unmika, sada Euleksa, rekao je da je plan od šest tačaka generalnog sekretara UN neprihvatljiv za Kosovo. Pri tom je naglasio:

„Plan legitimiše Srbiju kao stranu. Mi kažemo „ne“ Srbiji. O međunarodnom prisustvu na Kosovu treba da se postigne sporazum sa Kosovom, a ne sa Srbijom“, rekao je Kurti ispraćen ovacijama demonstranata.

Demonstranti su potom krenuli ispred Nacionalne i Univerzitetske biblioteke i prošli ispred Skupštine i Vlade Kosova, gde su govorili predstavnici udruženja proizašlih iz bivše oslobodilačke vojske Kosova i predstavnici NVO „Čohu“.

Svi su, poput Kurtija, odbacili plan Ban Đi-muna kao neprihvatljiv.

Na skupu je nije bilo zastava „Republike Kosovo“. Nošene su samo nacionalne albanske zastave i zastave rudara, pošto su među demonstrantima bili i sadašnji i nekadašnji rudari „Trepče“.

Proklamovani cilj demonstracija bio je suprotstavljanje planu od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Đi-muna koji navodno „ispunjava uslove Beograda i ne dozvoljava razmeštanje Misije Euleks na celoj teritoriji Kosova“.

Tih 10 ak hiljada Albanaca treba da rade sto im je chiniti. To nema nikakve veze sa Srbijom. Srbija, tu ne mislim na Tadica & Co., Srpski Narod NIKAD ne treba da doprinese OZVANICHENJU kobajagi drzave "Kosove". Vidim da su imali transparenat "Hocemo u Evropu, necemo pod Evropom". kakva je to komedija! Oni jesu pod Evropom/US. O cemu su oni ikad odlucivali? Chiscenje snega, komunalije..... Ko im je komandant vojske, ministar Spoljnih Poslova? Naravno imaju kobajagi vojsku i kobajagi spoljnu politiku, ali sve im je deo POZORISTA, gde se ULOGE dwlw, igraju. Ratni zlocinac, tzv. "zmija" im je prdsednik "vlade" ili "drzave", ista glupost. Onda imas "ministra spoljnih poslova" koji mora da trazi dozvolu iz baze Bondsteel da bi mu avion uzleteo. Posluzuju NATO osoblje, a hteli bi da komanduju, da se izivljavaju na onih 100ak hiljada Srba sto se NATO smilovao da ostavi na Kosovu!

.

.

.

Tadic & Co. su pobedili na lukavstvo, vrbovanje ("politicko pomrenje") Miloseviceve partije - SPS. U toj na lukavstvo sklepanoj vecini od 2 glasa, cela SPS je protiv legitimizacije "Kosove" u bilo kom obliku. Tadic im drzi shargarepu ispred nosa (Upravnicke Odbore, uprava nad koridorom 10 i sl.), ali usto mora da maskira svoje zakulisne poteze menjajuci smisao reci, da bi ta vecina od 2 glasa bila iza njega. Tako naprimer, u novom recniku Ahtisarijev plan, posto je pretrpeo male kozmeticke korekcije, sad je nazvan - mrtav. Kozmeticke promene su naprimer - da se na granici izmedju "Kosove" i Srbije postavi okupaciona carinska sluzba koja bi ubirala harach, ali bi navodno "Kosova" slala vecinu tog haracha Srbima u bodljikavoj zici! To je jedna od onih shest tachaka. Sustina je da bi se OZVANICILA "Kosova", ali bi Srbi kao "manjina" bili "jos vishe zashticeni, nego sto su sad!" O kakvoj se komediji ovde radi pokazuje i broj demonstranata u Pristini - 10 ak hiljada. Toliko ih se skupi uvece na shetalishte. Da im je zaista losa Tadiceva kozmetichka korekcija Ahtisarijevog plana, videli bi nekoliko stotina hiljada rulju. I sta im je najveci problem? To sto je Tadic konsultovan!

.

.

Mislim da Srbi, koji su svi listom za ulazak u EU (na cemu je Tadic, na lukav nacin, koristeci deda Micunov DVOSMISLENI/ revidirani politicki recnik, profitrao), treba da javno kazu Evropi/US da mucke sa promenom recnika i sl., mogu samo da predstavljaju PRIVREMENO RESENJE, koje Tadic moze, ali i ne mora da potpisuje. Na dugu stazu, Albanci mogu da se trte samo dok im je NATO baza Vrhovni Sud, dok su "POD EVROPOM", kako transparent kaze. Ako zele da budu SLOBODNI kao ptica, jedini nacin je da shvate da je ZEMLJA TRAJNA, ne moze da se odnese u Albaniju i da mora da se dogovore, kako da zive sa Srbima, Makedoncima i Crnogorcima, da shvate da ovi narodi nikad nisu bili MANJINA NA SVOM OGNJISHTU, i da ih nikakav NATO, Rusija ili bilo ko drugi nikad nece moci potchiniti, napraviti nacionalnom manjinom u Gracanici naprimer.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.