Najava kašnjenja Euleksa

Izvor: Politika, 24.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najava kašnjenja Euleksa

Brisel – Misija Evropske unije za Kosovo (Euleks) neće moći da započne svoju misiju 15. juna kako je to bilo predviđeno, izjavio je juče Viktor Ruter, portparol te misije.

„Ne želim da govorim o datumima, nedeljama ili mesecima, jer bi to bile spekulacije, ali svi znamo da situacija na terenu nije laka. Mi još uvek gradimo misiju, mi još uvek dolazimo na Kosovo, ali mi nećemo u potpunosti biti funkcionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 15. juna”, rekao je Ruter, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Postoje za to, po njemu, dva razloga: međunarodni politički okvir i tehnički problemi na terenu.

Naime ukoliko Rezolucija 1244 ne bude stavljena van važnosti, Unmik ne može da napusti Kosovo. Zbog toga se među liderima kosovskih privremenih vlasti počelo govoriti o restrukturiranju, a ne o gašenju Unmika.

Iako je Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo prekjuče potvrdila da će misija EU i institucije Kosova posle stupanja na snagu novog ustava Kosova preuzeti ovlašćenja, niko od njih nije dao odgovor šta će biti sa međunarodnim civilnim prisustvom na Kosovu posle 15. juna.

Za analitičare najava kašnjenja početka rada Euleksa na Kosovu i Metohiji ukazuje na mogućnost stvaranja vakuuma u oblasti bezbednosti i pravosuđa, jer posle 15. juna, kada na snagu stupa novi ustav, vlada ne preuzima sve nadležnosti u oblasti policije, pravosuđa i carina.

Portparol Euleksa Ruter smatra da još uvek ima prostora da se izbegne zakonski vakuum.

Tanjug

-----------------------------------------------------------

UN oklevaju zbog ruskog protivljenja

Beč – Uspostavljanje misije EU na Kosovu (Euleks) i dalje se odugovlači jer UN oklevaju sa predajom nadležnosti zbog protivljenja Rusije, tvrdi jučerašnji bečki dnevnik „Viner cajtung”. „Uspostavljanje misije EU na Kosovu biće teže nego što se očekivalo i trajaće mnogo duže”, ocenjuje list.

Jedan neimenovani visoki diplomata u Briselu kazao je da politički nije moguća besprekorna predaja nadležnosti UNMIK na Euleks. On je objasnio da postoje „pravni i tehnički problemi” o kojima će šefovi diplomatija EU razgovarati na sastanku u ponedeljak. List ističe da iza tih problema stoji pritisak Rusije na generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

„Viner cajtung” naglašava da UN odbijaju da predaju EU već obećana vozila i zgrade na terenu. Takođe Ban sada okleva sa upućivanjem zvaničnog poziva Euleksu jer ga je Moskva odvraćala od takvog koraka. Naime, Rusija smatra da važeća Rezolucija UN 1244 nije dovoljna osnova za Euleks. Bečki dnevnik podvlači da EU, koja se poziva na ovu Rezoluciju, „korača na tankom ledu”, dodajući da je za početak misije potreban jasan signal Bana.

Prema listu oko 1.900 sudija, pravnika i policajaca, koji bi trebalo da učestvuju u Euleksu, moraće da čekaju u svojim zemljama, a stanje se neće promeniti do 15. juna, kada je misija trebalo da se uspostavi, pošto tog dana stupa na snagu ustav Kosova.

Bečki dnevnik tvrdi da se trenutno na diplomatskim frontovima vodi borba oko jedne vrste prelaznog rešenja. EU traži mehanizam koji bi omogućio da UNMIK na Kosovu ostane duže nego što je planirano, a da Euleks započne uspostavljanje, najpre kao stub postojeće međunarodne administracije.

Tanjug

-----------------------------------------------------------

Odlaganje očekivano

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severne Kosovske Mitrovice Nebojša Jović izjavio je juče da je odlaganje misije Euleksa na Kosovu i Metohiji očekivano, ocenivši da je to posledica uvažavanja realnog stanja na terenu. „Odlaganje misije Euleksa je bilo očekivano. Očigledno je prvi put presudila racionalnost i realno stanje na terenu, a realno stanje na terenu pokazuje da niko od Srba nije spreman ovog trenutka i neće biti spreman, sve dok Euleks ne dobije eventualno zeleno svetlo u SB Ujedinjenih nacija, da sarađuje s tom misijom”, rekao je Jović za Radio Beograd.

On je ocenio da bi bilo „suviše neozbiljno” da Euleks krene u „tako nešto što je unapred osuđeno na neuspeh”, dodavši da EU, ipak, neće tek tako odustati od te misije.

Prema Jovićevim rečima, treba tražiti neki kompromis, što znači da Euleks ne treba predstaviti kao poražen, već ostaviti prostor za „časno povlačenje”, a to bi moglo da se uradi kroz „prekomponovanje” i stavljanje u okvire Rezolucije 1244.

Jović je naveo da bi, pored odlaganja i prekomponovanja misije Euleks, treći korak trebalo da budu „još jedni pregovori koji će dovesti do konačnog smirivanja ne samo na Kosmetu, već i u celom regionu”.

Tanjug

[objavljeno: 25/05/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

EU i UN bez dogovora o misiji Euleks na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2008, 21:37

BRISEL - EU i UN su veoma zabrinute, ali nisu u stanju da se dogovore o zajedničkom delovanju na Kosovu posle 15. juna, saznaje se u evropskim diplomatskim izvorima u Briselu. Misija Evropske unije za Kosovo (Euleks) neće moći da započne svoju misiju 15. juna kako je to bilo predviđeno, izjavio...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.