Na severu Kosova vlada bezvlašće

Izvor: S media, 05.Okt.2010, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na severu Kosova vlada bezvlašće

Janina Hžebičekova koja obavlja funkciju ambasadora Češke na Kosovu ocenila je za češki list Pravo da na Kosovu raste frustracija zbog bezvlašća na severu Kosova i da, ukoliko Euleks na uspe da sprovede zakone i u toj oblasti i ne uhapsi srpske i druge kriminalce, može da izbije nasilje.

U razgovoru koji objavljuje današnje Pravo, Hžebičekova je izjavila da je bezbednost garantovana na 80 odsto kosovske >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << teritorije, osim severa, te da poreski obveznici u zemljama koje su poslale svoje vojnike u Kfor ne moraju više da ih plaćaju.

"Jedanaest godina je tu (na severu Kosova) medjunarodna uprava UN iz političkih razloga zatvarala oči i pustila paravojne i zločinačke grupe na miru. Oni tamo do danas rade šta hoće, buja bezakonje. Tamo se švercuje bilo šta - droge, prostituke, a u to se uključuju i Srbi i Albanci", kazala je Hžebičekova.

Rešenje da se sve veća frustracija ne pretvori u nasilje je, premarečima Hžebičekove, to da Euleks sprovede zakon i na severu i "uhapsi srpske i druge kriminalce".

Ona je rekla da se očekuje da Euleks počne da izvrši pritisak da se sprovode zakoni i kao primer za suživot dala je Albance i Srbe na jugu Kosova.

"Na jugu su Srbi i Albanci na istom brodu i zato počinju da grade zajedno lokalne samouprave. A zato što većina nema posao svi su otprilike na istom", kazala je Hžebičekova i dodala su na jugu Albanci, Srbi i Turci shvatili da je tu njihov dom i da imaju evropsku perspektivu i svejedno im je da li će to biti za 10 godina.

Medju razlozima zašto se ekonomska situacija na Kosovu ne popravlja Hžebičekova je navela to što Kosovo još uvek nije priznalo pet članica Evropske unije i stanje na severu Kosova.

"Investitori koji bi mogli da privatizuju velika preduzeća kao što su državne elektrane, pošta ili skijaški centri oklevaju i čekaju kako će se rešiti situacija na severu", kazala je Hžebičekova.

Kosovo je prema oceni Hžebičekove već sazrelo da se sa njega povuku strani vojnici jer je istakla da je policija na Kosovu dostigla izvestan nivo i stiče poštovanje medju pripadnicima svih šest etničkih zajednica na Kosovu.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Češka ambasadorka: Bezvlašće na severu Kosova

Izvor: Politika, 05.Okt.2010

PRAG– Janina Hžebičekova,koja obavlja funkciju ambasadora Češke na Kosovu ocenila je za češki list „Pravo” da na Kosovu raste frustracija zbog bezvlašćai da, ukoliko Euleks na uspe da sprovede zakone i u toj oblasti i ne uhapsi srpske i druge kriminalce, može da izbije nasilje...Hžebičekova...

Nastavak na Politika...

Na severu Kosova vlada bezvlašće

Izvor: NaDlanu.com, 05.Okt.2010

PRAG, 5. oktobra 2010. (Beta) - Janina Hžebičekova koja obavlja funkciju ambasadora Češke na Kosovu ocenila je za češki list Pravo da na Kosovu raste frustracija zbog bezvlašća na severu Kosova i da, ukoliko Euleks na uspe da sprovede zakone i u toj oblasti i ne uhapsi srpske i druge kriminalce,...

Nastavak na NaDlanu.com...

Češka ambasadorka: Na severu Kosova vlada bezvlašće

Izvor: SrbijaNet.rs, 05.Okt.2010

Janina Hžebičekova koja obavlja funkciju ambasadora Češke na Kosovu ocenila je za češki list Pravo da na Kosovu raste frustracija zbog bezvlašća na severu Kosova i da, ukoliko Euleks na uspe da sprovede zakone i u toj oblasti i ne uhapsi srpske i

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.