Na Kosovu nema prenosa ovlašćenja

Izvor: Blic, 29.Feb.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Na Kosovu nema prenosa ovlašćenja"

Povodom izjave specijalnog predstavnika EU Pitera Fejta, koji je u četvrtak rekao da je proces prenosa ovlašćenja sa UNMIK-a na EULEX na Kosovu već počeo, BBC je razgovarao sa Brendanom Varmom, portparolom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna.

Gospodin Varma kaže da nikakav period tranzicije na Kosovu još nije počeo:

"U ovom trenutku, misija UN nije ušla u tranzicioni period. Mi smo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dalje na terenu, onako kako smo to bili od 1999. godine. Mandat smo dobili direktno od Saveta bezbednosti, i to na osnovu rezolucije 1244. Radićemo svoj posao sve dok Savet bezbednosti ne odluči drugačije", rekao je on.

Pošto je Savet bezbednosti duboko podeljen po pitanju kosovske misije, postoji li mogućnost da se UNMIK prosto povuče i prepusti Kosovo Evropskoj uniji?

"To je hipotetičko pitanje. Mi bismo naravno toplo pozdravili saglasnost o tom problemu, ali je Savet trenutno duboko podeljen. Stav generalnog sekretara je da će naša misija delovati na Kosovu, sve dok nam Savet bezbednosti ne kaže da prestanemo. Misija UN na Kosovu je jedinstvena po tome što kraj njenog mandata nije utvrdjen. O okončanju te misije odlučuje Savet bezbednosti - moraćemo dakle da čekamo na njegov signal", kaže Brendan Varma.

Imajući u vidu podele u Savetu bezbednosti, od koga šef UNMIK-a Joakim Riker dobija instrukcije?

On je u redovnom kontaktu sa generalnim sekretarom, koga obaveštava o situaciji na terenu. Ban Ki Mun i njegov pomoćnik za mirovne operacije dali su gospodinu Rikeru instrukcije da nastavi da radi svoj posao, i da učini sve što može da se na Kosovu očuva stabilnost i bezbednost svih njegovih žitelja."

Brendan Varma kaže i da za sada nije zakazana nova sednica Saveta bezbednosti o Kosovu:

"Kao što znate, u martu Rusija preuzima predsedavanje savetom bezbednosti. Na ruskoj delegaciji je da napravi dnevni red za ta mesec. Videćemo kada će i u kom formatu na dnevni red staviti pitanje Kosova."

Portparol generalnog sekretara UN dodaje da ništa ne zna o tome da je Ban Ki Mun Briselu uputio pismo kojim ga obaveštava da u Savetu bezbednsoti nema saglasnosti za rasporedjivanje misije EU na Kosovu.

BBC, u međuvremenu, iz izvora u Ujedinjenim nacijama saznaje da Evropska unija od Ban Ki Muna uporno traži da lično odobri da UNMIK na Kosovu bude zamenjen misijom EULEX.

Srpsko Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, kao ni bilo ko od zvaničnika u Beogradu, do četvrtka predveče nije reagovao na izjave Pitera Fejta o rasporedjivanju misije EU na Kosovu i odbacivanju bilo kakve podele pokrajine, a Vlada Srbije je objavila da je formirala tim za pravnu zašitu pred medjunarodnim sudovima nakon proglašenja kosovske nezavisnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.