Mrkić: Beograd za primenu sporazuma, ključna uloga Euleksa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2012, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkić: Beograd za primenu sporazuma, ključna uloga Euleksa

NJUJORK -

Sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti predstavljen redovni tromesečni izveštaj o Kosovu generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, počela je večeras u Njujorku u 21.00 po srednjeevropskom vremenu. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je na sednici da je Beograd spreman da primeni do sada postignute dogovore u dijalogu sa Prištinom i istakao da je u tome ključna izvršna uloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Euleksa.

On je rekao i da je Beograd otvoren za razgovore o svim pitanjima izuzev ukidanja srpskih institucija na Kosovu i Metohiji.

Insistiranje na primeni dogovorenih rešenja za integrisano upravljanje prelazima

Uloga Euleksa posebno je važna u ovom trenutku i ne sme se menjati, rekao je ministar na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku i dodao da će Beograd insistirati na primeni dogovorenih rešenja za integrisano upravljanje prelazima kroz prisustvo i izvršnu ulogu Misije EU na administrativnoj liniji.

"Izvršna uloga Euleksa je od ključnog značaja, posebno kada je reč o primeni sporazuma postignutih u dijalogu", istakao je šef srpske diplomatije.

Mrkić je ukazao da postizanje trajnog mira u regionu podrazumeva nalaženje obuhvatnog rešenja za Kosovo, a da pomirenje između Srba i Albanaca nalaže donošenje teških odluka na obe strane.

Srpska strana, rekao je on, nastavlja da sledi politiku nalaženja rešenja mirnim putem u konstruktivnom dijalogu sa Prištinom i spremna je da primeni postignute dogovore.

"Srbija vidi dijalog kao jedini način za prevazilaženje aktuelne krize i postizanje održivih rešenja za probleme sa kojima je svakodnevno suočeno stanovništvo na KIM," istakao je Mrkić.

Beograd insistirao na izvršnoj ulozi Euleksa na prelazima

On je podsetio da je nova vlada Srbije nedavno nastavila dijalog u želji da učini konkretan napredak u odnosima Beograda i Prištine, a da je na sastanku premijera Dačića i kosovskog premijera Tačija u Briselu 7. novembra Beograd insistirao na izvršnoj ulozi Euleksa na prelazima na severu Kosova.

"Naši napori su usmereni na mirno rešavanje problema u regionu, uključujući pitanje Kosova i Metohije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", rekao je on, istakavši da se Srbija protivi unilateralnim akcijama bilo koje strane i da neće prihvatiti unilateralno proglašenu nezavisnost Kosova.

"Još jednom: mi nećemo priznati na taj način proglašenu takozvanu Republiku Kosovo", rekao je on i izrazio zahvalnost većini članica UN koje i dalje poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, pozvavši ih da "zadrže taj principijelni stav kao najznačajniji doprinos uspehu dijaloga."

Neprihvatljivo da se smanje odgovornosti Kancelarije UN

Mrkić je govorio i o ulozi misije UN u stabilizaciji situacije u regionu istakavši da je ona nezamenljiva i da uloga UNMIK-a mora ostati nepromenjena.

Prema njegovim rečima, važno je da UNMIK nastavi da vrši svoj mandat kada je reč o predstavljanju Kosova u inostranstvu, sem kada je drugačije dogovoreno u okviru nekih regionalnih skupova.

"Pored toga UN treba da obezbede da misije na KIM deluju samo u statusno neutralnom okviru, kao što je predviđeno rezolucijom 1244", dodao je on.

Za Srbiju je posebno važno da se nastavi rad Kancelarije UN u Mitrovici i neprihvatljivo da se njene odgovornosti smanje zbog nedostatka sredstava, kao i da odgovornost UNMIK-a preuzme paralelno telo sa sedištem u Prištini, ocenio je on.

"UNMIK je jedino legitimno međunarodno prisustvo u koje narod na severu Kosova još ima puno poverenje," naveo je ministar.

Više od 70 napada, sve manje Srba živi na teritoriji KiM

On je ujedno ocenio da uprkos dugotrajnom prisustvu međunarodne zajednice u pokrajini nema poboljšanja situacije na terenu, posebno kada je reč o položaju Srba i drugih nealbanaca.

"Životi i imovina Srba i drugih nealbanaca su i dalje ugroženi. Nema osnovnih uslova bezbednosti niti slobode kretanja i zaposlenja. Još uvek nije omogućen bezbedan povratak srpskih izbeglica i raseljenih u njihove domove na KIM, nisu obnovljeni veći infrastrukturni objekti a nasilje albanskih separatista nad srpskim stanovništvom i njihovim kulturnim i verskim objektima se nastavlja," rekao je ministar.

Situacija na planu ljudskih prava na KIM, naročito kada je reč o pravima Srba i drugih nealbanaca je i dalje žalosna, ocenio je on i dodao da relativno smanjenje nasilja na nacionalnim osnovama "nije rezultat boljih međunacionalnih odnosa već rastuće izolacije srpskog stanovništva i povlačenja u enklave i izolovana sela".

"Prema informacijama kojima raspolažemo, u periodu od jula do oktobra 2012. više od 70 napada se može okarakterisati kao etnički motivisano. Rezultat toga je da sve manje Srba živi na teritoriji KiM," ukazao je ministar.

Prema njegovim rečima, dodatno zabrinutost izaziva hapšenje članova srpske zajednice bez objašnjenja, čime se vrši dodatni pritisak na srpsku zajednicu na KiM, kao i sistematsko uništavanje kuća koje su napustili Srbi i drugi nealbanci, sa ciljem da se spreči njihov povratak.

Pokušaj da se srpsko kulturno nasljeđe preimenuje u albansko, vizantijsko, ilirsko…

Ove godine na K,M se vratilo samo 285 Srba, što pokazuje da broj povratnika opada, dodao je ministar.

"Poseban problem je stalno sprečavanje poseta i slobode kretanja zvaničnika Srbije, uprkos činjenici da je o njihovoj poseti obavešten Euleks, u skladu sa uspostavljenom procedurom, kao i pokušaj da se srpsko kulturno nasljeđe zameni i preimenuje u albansko, vizantijsko, ilirsko i slično", istakao je on.

Mrkić je ponovo naglasio i značaj pune i efikasne istrage o tvrdnjama o ubistvima ljudi radi trgovine organima iz izveštaja Dika Martija i dodao da je Srbija spremna da nastavi saradnju sa istražnim timom Euleksa kako bi se ustanovila istina i zadovoljila pravda.

Srpski ministar, sa kojim u Njujorku boravi i šef Kancelarije Vlade Srbije za KIM Aleksandar Vulin, razgovaraće sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom.

Ban pozdravio "konstruktivne korake"

Ban je u svom izveštaju koji je pre nekoliko dana podeljen državama članicama SB UN, kao i Misiji Srbije pri UN, pozdravio "konstruktivne korake" u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine, izražavajući nadu da će on postepeno dovesti do normalizacije odnosa i uspostavljanja trajnog mira u regionu.

U izveštaju koji obuhvata period od 16. jula do 15. oktobra, generalni sekretar UN je ocenio da su načinjeni pozitivni pomaci u nastojanjima da se sprovedu dogovori postignuti u dijalogu uz posredovanje Evropske unije i da sada treba da usledi potpuno sprovođenje sporazuma.

Ban je precizirao da su "konstruktivni koraci" preduzeti tokom ovog perioda u pogledu zajedničkog upravljanja administrativnim prelazima i regionalne saradnje i da to daje "osnova za optimizam".

Šef UN je ukazao da nakon ovih koraka sada treba da usledi potpuno sprovođenje ovih i drugih sporazuma postignutih tokom prošlih sastanaka u okviru dijaloga.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na KiM u poslednja tri meseca, Ban je istakao da je ona bila "pretežno mirna", ali je ukazao da bezbednosni incidenti i dalje izazivaju zabrinutost.

Generalni sekretar UN je pozvao lidere u Beogradu i Prištini, kao i lokalne vlasti, da pokažu "uzdržanost, strpljenje i dobru volju neophodnu kako bi se postiglo održivo rešenje".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mrkić: Beograd za primenu sporazuma

Izvor: Akter, 27.Nov.2012

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je večeras da je Beograd spreman da primeni do sada postignute dogovore u dijalogu sa Prištinom i istakao da je u tome ključna izvršna uloga Euleksa

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.