Izvor: Glas javnosti, 18.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misija može da ruši odluke vlade Kosova

PRIŠTINA - Misija Evropske unije na Kosovu Euleks za glavni cilj ima nadgledanje vladavine prava i savetovanje vlasti u ovoj oblasti, ali će često moći da donosi svoje i poništava odluke institucija Kosova, javlja prištinski list Infopres, a prenosi Tanjug.

List objašnjava da to pravo Euleksu već sada garantuje plan zajedničkog delovanja, dokument koji je EU usvojila u februaru u Briselu, radi omogućavanja raspoređivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << svoje misije na Kosovu.

Predstavnica za štampu Euleksa Karin Limdal izjavila je Infopresu da ta misija predviđa da izvršnu ulogu izvršava u dvema situacijama.

- Mi ćemo iskoristiti našu izvršnu funkciju u najmanje dve situacije, prvu kada nama bude zatraženo od institucija Kosova da rešimo neki slučaj koji oni nisu u stanju, ili kada vidimo da same institucije Kosova dovode u rizik vladavinu prava - kazala je Limdalova.

Pored toga, objasnila je ona, Euleks može i da poništi odluke koje budu donele institucije Kosova.

- Euleks ima pravo da poništi odluke koje su donele institucije u Prištini. Polazeći od ovoga, mi obezbeđujemo vladavinu zakona. Svakako, naš glavni mandat je da nadziremo vladavinu prava i sprovođenje zakona - podvukla je Limdalova.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.