Lunaček: Kosovu treba vlada čistih ruku

Izvor: Blic, 19.Jan.2011, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lunaček: Kosovu treba vlada čistih ruku

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Urlike Lunaček je u svom izveštaju podnetom EP istakla da su na decembarskim i u ponovljenim izborima u januaru na Kosovu uočena tehnička poboljšanja, ali je bilo i ozbiljnih propusta.

Izvestilac EP Lunaček podržava zahteve da se na Kosovu stvori vlada "čistih ruku", što znači da u njoj ne smeju da budu ljudi protiv kojih se vodi istraga pošto su osumnjičeni za kriminal i korupciju, prenosi radio "Dojče vele".

Ona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smatra da bi švajcarski senator Dik Marti i njegovi saradnici trebalo da dokaze koje poseduju o Kosovu daju Euleksu. Ali sve pomenute licnosti u tom izveštaju trebalo bi da saradjuju kako bi se stvar razjasnila do kraja, smatra ona.

Ulrike Lunaček podržava približavanje Beograda Evropskoj uniji, ali kaže da bi Srbija pre toga morala da prizna Kosovo.

"Sigurno je da ubuduće neće biti primljena neka zemlja (u EU) koja ne priznaje neku drugu državu. Toga sigurno neće više biti posle Kipra, pošto sam sigurna da je Evropska unija naučila tu lekciju", kaže izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Lunaček.

Pre prijema Srbije u EU, i sticanja statusa kandidata, Beograd mora da ispuni i neke druge zahteve, pre svega da u potpunosti saradjuje sa Haškim sudom za ratne zločine, smatra ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.