Ljimaj - alibi za Haradinaja

Izvor: B92, 26.Nov.2012, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ljimaj - alibi za Haradinaja"

Beograd -- Iza hapšenja Fatmira Ljimaja mogla bi da se krije težnja da se umanji težina oslobađanja Haradinaja, kaže predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Drecun smatra da su presuda Fatmiru Ljimaju, kao i presuda Ramušu Haradinaju, koja se očekuje u Hagu 29. novembra, veliki ispit.

"A ako bi i u ovom slučaju bilo oslobađanja, ispalo bi da niko nije kriv za silne zločine nad Srbima", rekao je Drecun u intervjuu frankfurtskim "Vestima".

Ljimaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će se suditi i za pronevere, a sve je to na inicijativu Euleksa, odnosno njihovog vrhovnog suda, dodao je Drecun.

"Interesantan je trenutak hapšenja Ljimaja, jer se očekuje presuda Ramušu Haradinaju, a Ljimaj je iz iste grupe tog zločinačkog delovanja. Iza toga bi mogla da se krije težnja da se umanji težina oslobađajuće presude Haradinaju ili pak da se ojača, ako bi bila oslobađajuća", rekao je Drecun .

On je podsetio da se već mesecima priča da će Haradinaj biti oslobođen u Hagu i da će biti premijer, odnosno da će se prekombinovati kosovska vlada i da će Hašim Tači biti kosovski predsednik.

"Čak su Haradinajevi ljudi pokušali da vrbuju ugledne Srbe da participiraju u toj novoj vladi. Međutim, mislim da je, posle presude (Anti) Gotovini i (Mladenu) Markaču napravljen delimičan pritisak u javnosti, mada je taj pritisak mogao da bude i snažniji, pa bi moglo da se za Haradinaja očekuje drugačiji ishod od oslobađajuće presude", rekao je Drecun.

Upitan da li će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen ukoliko Haradinaj bude premijer, on je objasnio da razgovor nije vezan za ličnost, da se radi o strateškom problemu za Srbiju, koji ne možemo da guramo pod tepih.

Drecun smatra da država Srbija definitivno mora da preispita odnos sa Hagom, jer je to "politički sud".

Kada je reč o uspostavi integrisanih prelaza Drecun je ukazao da je to nasleđeno od onih koji su to prihvatili i da se mora to pitanje rešavati, pa je i nelogično i neprimereno da u potpunosti odustanemo od toga.

On je rekao da je zastoj u aferi oko trgovine organima, mada i za Tužilaštvo za ratne zločine ostaje pitanje zašto nisu iskoristili dokaze svedoka iz Albanije koji su imali šta da kažu o trgovini organima.

Drecun smatra da je očigledno da EU ne ostaje mirna pred kršenjem ljudskih prava i da je spremna i rešena da iznese teret ovog slučaja.

Tužilaštvo za ratne zločine, prema njegovim rečima, bi trebalo da prikupi najviše dokaza za zločine nad Srbima.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Suđenje Ljimaju ispit za Euleks

Izvor: Vesti-online.com, 26.Nov.2012

Presuda Ljimaju, kao i presuda Haradinaju, koja se očekuje 29. novembra, veliki je ispit. Ako bi i u ovom slučaju bilo oslobađanja, ispalo bi da niko nije kriv za silne zločine nad Srbima, ocenjuje Milovan Drecun, predsednik odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbiji...Milovan Drecun, predsednik...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.