Krkobabić: Nemam ovlašćenja

Izvor: B92, 17.Jun.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić: Nemam ovlašćenja

Beograd -- Predsedavajući Skupštini Jovan Krkobabić izjavio je da nema pravo da zakaže vanrednu sednicu parlamenta, jer Ustav i skupštinski Poslovnik ne predviđaju takvu mogućnost.

Koalicija DSS-NS podnela je u ponedeljak, uz podršku radikala, incijativu parlamentu za zakazivanje hitne sednice, na kojoj bi se donela odluka o poništavanju Ustava Kosova i neprihvatanju misije EULEKS.

Krkobabić je rekao da, kao najstariji poslanik, rukovodi radom prve sednice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na kojoj je završena samo prva tačka, odnosno verifikovani poslanički mandati, a posle toga određena je pauza, jer nije bilo skupstinske većine za izbor predsednika i drugih organa parlamenta.

On je podsetio i da još nisu konstituisane poslaničke grupe, osim poslaničkog kluba SRS-a, pa zato ne može ni da sazove konsultacije s njima.

Krkobabić, koji je i predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije, smatra da parlament može brzo da se konstituše do kraja, kada se uspostavi parlamenarna većina, posle čega bi Skupština mogla normalno da radi.

"Za sada je situacija delikatna i vezane su nam ruke, a ja, kao ozbiljan čovek, ne mogu da postupam mimo Ustava i Poslovnika", naveo je on.

Ustav predviđa da je potvrđivanjem mandata poslanicima Skupština konstituisana, ali Poslovnik precizira da proces konstituisanja parlamenta, koji se obavlja na prvoj sednici, obuhvata i izbor predsednika, potpredsednika, radnih tela i imenovanje sekretara.

Dnevni red prve sednice, koju je zakazao predsednik bivšeg saziva Oliver Dulić, definisan je Ustavom i Poslovnikom i ne može biti menjan.

Poslovnik predviđa da prvoj sednici, do izbora predsednika, predsedava najstariji narodni poslanik (predsedavajući), što je u ovom slučaju Krkobabić.

Taj propis, takođe, navodi da zakazivanje sendica parlamenta spada u nadležnost predsednika Skupštine, koji "pisanim putem određuje dan i čas održavanja sednice parlamenta, sa predlogom dnevnog reda, najmanje sedam dana pre dana za koji se saziva sednica."

Izuzetno, obaveštenje o vremenu održavanja sednice i dnevnom redu može se dostaviti i u kraćem roku, pri čemu je predsednik Narodne skupštine dužan da na početku sednice obrazloži takav postupak.

Kako se parlament trenutno nalazi u periodu vanrednog zasedanja, za održavanje sednica potreban je zahtev najmanje trećine poslanika, ili zahtev vlade.

Ranije danas, stručne službe Skupštine Srbije zaključile su da predsedavajući Skupštini Jovan Krkobabić nema ovlašćenja da zakaže vanrednu sednicu parlamenta.

Demokratska stranka Srbije juče je uputila zahtev svim poslanicima da se hitno održi vanredna sednica na kojoj bi se Ustav Kosova proglasio ništavim i odbacila misija EU na Kosovu.

Krkobabić je posle tog zahteva najavio konsultacije sa stručnim službama Skupštine Srbije, koje su mu prenele stav da on ne može da saziva sednice, izjavila je za B92 sekretarka Skupštine Srbije Tamara Stojčević.

"Stav stručne službe Skupštine je da predsedavajući u prvoj sednici, dakle najstariji poslanik, koji vodi sednicu do izbora predsednika Skupštine, ne može sazivati sednice, ni u vanrednom, ni u redovnom zasedanju", rekla je ona.

Ona navodi da se "njegova ovlašćenja i prava i obaveze iscrpljuju sa izborom predsednika i jedina ovlašćenja su na prvoj, konstitutivnoj sednici".

"Naravno, kao predsedavajući može obaviti konsultacije sa najvećim poslaničkim grupama, ali i tu postoji problem jer nisu formirane sve poslaničke grupe. Za sada postoji samo poslanička grupa Srpske radikalne stranke i poslanička grupa manjina, tako da opet ne bi imao prostora za neke formalne dogovore sa poslaničkim grupama", kazala je Tamara Stojčević.

Odlukom koju predlaže DSS Skupština bi potvrdila da Srbija ne prihvata legalizaciju misije EULEKS, jer ta misija ima za cilj primenu plana Martija Ahtisarija za sprovođenje protivpravne secesije dela teritorije Srbije, koja je jedinstvena, nedeljiva i suverena država članica Ujedinjenih nacija i na koju se primenjuju opšti principi i norme međunarodnog prava, kao i Ustav Srbije.

Skupština Srbije bi tom odlukom proglasila ništavim i Ustav Republike Kosovo, koji su protivpravno i jednostrano usvojile i proglasile privremene institucije samouprave Kosova.

Tadić: Hitno formirati institucije

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je da se hitno dovrši konstituisanje Skupštine i formira Vlada Srbije, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Zbog činjenice da parlament iz proceduralnih razloga ne može da se sastane, predsednik Srbije smatra da samo formiranjem državnih institucija sa punim kapacitetom možemo uspešno da radimo na realizaciji tri najvažnija državna i nacionalna pitanja - očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i ratifikaciji energetskog sporazuma.

Tadić smatra da Srbija ima definisanu jedinstvenu državnu politiku prema Kosovu koju će nastaviti da zastupa novi skupštinski saziv i poziva sve političke činioce na postizanje širokog konsenzusa oko druga dva strateška pitanja od ključne važnosti za Srbiju i sve njene građane.

A doskorašnji predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je da će vanredna sednica o Kosovu, koju zahteva poslanička grupa DSS-a i NS-a, morati da sačeka izbor novog predsednika, jer predsedavajući parlamenta Jovan Krkobabić nema ovlašćenja da je zakaže.

"Samo predsednik parlamenta ima ustavnu nadležnost da formira dnevni red. Svaki pritisak DSS-a prema gospodinu Krkobabiću da zakaže novu sednicu sa tačkom dnevnog reda koja bi podrazumevala raspravu o Kosovu, jeste pritisak da se krši Ustav, što ne sme da se desi", rekao je Dulić.

On je ocenio da je Krkobabić "apsolutno u pravu što ne podleže pritiscima" i što se strogo drži Poslovnika o radu parlamenta, Ustava i svojih nadležnosti, te neće zakazivati vanrednu sednicu Skupštine Srbije.

Dulić je objasnio da je kao predsednik u bivšem sazivu parlamenta formirao dnevni red u skladu sa Ustavom i da taj dnevni red podrazumeva samo konstituisanje Skupštine Srbije.

Prema njegovim rečima, tada se nije postavljala potreba za raspravom o situaciji na Kosovu i ta tema nije uvršćena u dnevni red.

"Naravno da treba raspravljati o situaciji na Kosovu i aktuelnim problemima koji se tamo dešavaju. Treba raspravljati i o pitanju misije Euleks i Ustavu Kosova koji su donele nelegalne institucije samoproglašene države Kosovo. Ali, to ne može da se radi kršeći Ustav Srbije", poručio je Dulić.

On je naveo da bi po završetku konstitutivne sednice i izbora predsednika Skupštine trebalo sazvati novu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu.

Koštunica: Krkobabić će snositi odgovornost

Lider DSS-a Vojislav Koštunica izjavio je da je predsedavajući Skupštini Srbije Jovan Krkobabić bez konsultacija sa parlamentarnim strankama odlučio da ne zakaže vanrednu sednicu Skupštine i naveo da će Krkobabić i političke opcije koje stoje iza takve odluke snositi odgovornost ako EULEKS bude raspoređen na Kosovu.

"Na taj način, onemogućeno je da Srbija da legitiman odgovor na predlog generalnog sekretra UN Ban Ki Muna da se na Kosovo rasporedi protivpravna misija EULEKS, koja ima za cilj sprovođenje Ahtisarijevog plana o nezavisnosti Kosova", piše u saopštenju Koštunice, koji je i predsednik tehničke vlade Srbije.

On je naveo da u ovom trenutku, "saglasno Ustavu, samo Skupština može da odgovori na predlog Ban Ki Muna".

Ranije danas, potpredsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić zatražio je od predsedavajućeg Skupštini Srbije Jovana Krkobabića da sazove konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o održavanju vanredne sednice parlamenta o Kosovu.

"To su veoma važna pitanja i smatramo da jedan jedini državni organ u ovom trenutku postoji legitimno i legalno, i da država preko Narodne skupštine može da reaguje", rekao je Aligrudić.

Osvrćući se na tumačenja da predsedavajući konstitutivne sednice parlamenta po Poslovniku nema pravo da saziva sednice Skupštine, Aligrudić je rekao da Poslovnik o radu Skupštine ne bi smeo da bude prepreka rešavanju važnih državnih pitanja.

Nikolić: Sednica bez obzira na ograničenja

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da očekuje da predsedavajući Jovan Krkobabić zakaže sednicu Skupštine Srbije bez obzira na to što postoje neka ograničenja, "jer Srbija ne može da stane".

"Posredno priznanje Kosova"

Funkcioner Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da će Skupština Srbije "posredno priznati nezavisnost Kosova i Metohije" ukoliko do sednice Saveta bezbednosti ne odgovori adekvatno na predlog Ban KI Muna za legalizovanje Euleksa.

"U situaciji kada se Srbiji mimo Rezolucije 1244 nameće prihvatanje Euleksa na Kosovu i Meothiji i postepena zamena UNMIK-a, a mi do petka, kada zaseda Savet bezbednosti, ne damo adekvatan odgovor, bićemo na neki način saučesnici i posredno priznati nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je Todorović.

"Ako bi se ponovila situacija od prošlog saziva - da nekoliko meseci nemamo konstituisanu Skupštinu, pitanje je da li je to opravdanje da mirno ćutimo i gledamo kako se na teritoriji naše države formira nova država. Ne možemo da gledamo kako Evropa priznaje i obezbeđuje mir i stabilnost i bezbednost nekom svojom novom misijom koja se, bez uporišta u međunarodnom pravu i bez odluka Saveta bezbednosti UN, razmešta na delu naše teritorije", rekao je Nikolić.

On je naveo da je za održavanje sednice, jer parlament mora da se izjašnjava uvek o događanjima na Kosovu, bez obzira na Poslovnik.

"Poslovnik čine narodni poslanici", rekao je Nikolić.

"Srbija mora da upozori na rezoluciju koju je već donela i kojom ne priznaje nijedan akt takozvane nezavisne države Kosovo i ne priznaje EULEKS kao misiju koja je dobrodošla na teritoriji Srbije, već je tretira kao nekog ko vrši tihu agresiju i okupaciju zemlje i zauzima deo naše teritorije", rekao je on.

Dačić: Naći mogućnost za sednicu

Socijalistička partija Srbije smatra da treba pronaći mogućnost za održavanje vanredne sednice parlamenta posvećene Kosovu, izjavio je lider SPS-a Ivica Dačić i naveo da je ta stranka protiv proširenja međunarodnog prisustva na Kosovu bez odluke Saveta bezbednosti.

"Socijalistička partija Srbije smatra da treba pronaći poslaničke mogućnosti i napraviti dogovor poslaničkih grupa i najvažnijih državnih organa, uključujući i Vladu Srbije, predsednika Republike i državni pregovarački tim, o mogućnosti održavanja sednice Narodne skupštine posvećene Kosovu i Metohiji", precizirao je Dačić u izjavi.

On je ukazao da je u tom smislu veoma bitno da se postigne saglasnost svih politickih subjekata da i dalje postoji jedinstvena državna politika vezana za očuvanje i odbranu Kosova.

"SPS je protiv razmeštanja bilo kakve misije bez saglasnosti Republike Srbije i protiv proširenja međunarodnog prisustva na Kosovu, bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je Dačić.

U tom smislu, zaključio je lider socijalista, neophodno je što hitnije održati sednicu parlamenta kako bi se ti stavovi još jednom potvrdili odlukom Narodne skupštine Republike Srbije.

G17: Kosovo državno, a ne stranačko pitanje

Stranka G17 plus saopštila je da je Kosovo državno, a ne stranačko pitanje i ta stranka stoji iza jedinstvene državne politike o Kosovu.

"Krajnje je vreme da odlazeći premijer prestane da manipuliše pitanjem Kosova i da prestane da obmanjuje građane", navodi se u pisanoj izjavi.

"Nedopustivo je da se tako važno nacionalno pitanje i dalje zloupotrebljava u dnevnopolitičke i stranačke svrhe. Posle onako nečasne kampanje, poraza na izborima i nedemokratskog ponašanja posle izbora Koštunica je izgubio svako pravo da drugima drži lekcije iz demokratije", navode u G17 plus.

Ta stranka navodi da je "Koštuničina navodna borba za Kosovo njegova borba za vlast".

"Umesto da poštuje većinsku volju građana iskazanu na izborima, Koštunica po svaku cenu pokušava da spreči da Srbija dobije vladu u skladu s većinskom voljom građana koja će ubrzati evropske integracije i ekonomski razvoj", navodi G 17 plus.

G17 plus ističe da "Koštunica mora da se pomiri sa činjenicom da je njegova politika doživela poraz na izborima i da više nema prava nikome da drži lekcije iz patriotizma".

LDP za sednicu i redefinisanje politike

Liberalno-demokratska partija podržava održavanje sednice Narodne skupštine, jer smatra da je Ustav Kosova "dobra prilika da se na sednici parlamenta redefiniše dosadašnja pogrešna državna politika prema Kosovu", izjavio je lider te stranke Čedomir Jovanović.

On je ocenio da je važno da se pre sednice parlamenta sastane pregovarački tim o Kosovu koji je do sada bio jedinstven, kao i da tehnička vlada usvoji odluku o potrebi zakazivanja sednice Narodne skupštine.

"Ako je tehnička vlada imala kapacitet da predloži parlamentu ratifikaciju SSP-a i 'gasnog sporazuma' sa Rusijom, zašto sada tehnička vlada ne bi imala stav o tome da li treba zakazati sednicu parlamenta o Ustavu Kosova", rekao je Jovanović.

Jovanović je ocenio da su rasprave o Kosovu "uvek služile za zloupotrebu i manipulisanje javnošću" i podsetio da LDP nije bila protiv održavanja sednice parlamenta kada se na njoj raspravljalo o planu specijalnog izaslanika za Kosovo Martija Ahtisarija, ali da je ta stranka bila za njegovo usvajanje uz mogućnost određenih promena tog plana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.