Kreće potera za albanskim zločincima

Izvor: Glas javnosti, 01.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreće potera za albanskim zločincima

PRIŠTINA - Posle 10 godina, zvanično je pokrenuta međunarodna istraga o zločinima nad Srbima u famoznoj „žutoj kući“ u Albaniji. U mestu Burel na severu Albanije, po saznanjima Karle del Ponte, ubijeno je najmanje 300 Srba otetih na Kosovu pošto su im prethodno izvađeni organi koje su vođe OVK prodavali na crnoj berzi.

Šef pravosudnog sektora pri Euleksu Alberto Preduka potvrdio je da je istraga zvanično počela i da će tužioci Euleksa uskoro otputovati u Albaniju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

- Mogu da potvrdim da su naši tužioci ozbiljno uzeli u obzir ovo pitanje koje se odnosi na teške zločine, što je u njihovoj nadležnosti. Oni smatraju važnom svaku saradnju s nadležnim vlastima koji mogu da pomognu u ispunjenju njihovog mandata - rekao je Preduka.

Misija UN na Kosovu, Unmik, dostavila je krajem marta srpskom Tužilaštvu za ratne zločine kompletan izveštaj o „žutoj kući“ sa dodatnom dokumentacijom. U dosijeima se nalaze podaci istrage iz 2004, a dokumentacija je kompletirana i nalazima srpskog Tužilaštva za ratne zločine.

Kristof Lamfalasi, portparol Euleksa potvrdio nam je da je Euleks započeo istragu:

- Još je rano govoriti o detaljima. Dobili smo kompletnu dokumentaciju od Unmika i pomno je izučavamo. Ono što je sigurno je da ćemo raditi na tom slučaju, ali zaista ne smem da otkrivam detalje.

Međutim, šef Euleksa Iv de Kermabon veoma rezervisano je reagovao na vest da Misija EU pokreće novu istragu, ali je otkrio da će tužioci i sudije raditi „po svom nahođenju“ i „po zakonima koje sami odaberu“

- Mada je najavljeno da će privremena vlada Kosova, kao i albanski tužioci i sudije pomagati istražiteljima Euleksa, ministarka pravde Kosova Nekibe Keljmendi izjavila je da je „uverena da u Albaniji nije bilo trgovine ljudskim organima“.

- Tri istrage su obavljene i rezultat je bio negativan po Srbiju, ali pozitivan za nas, jer takvog nasilja nije bilo. Slučajem se treba baviti Evropska komisija. Ako se insistira da mi to istražimo možemo i sami. Haški sud vodio je istragu 1999, 2000. i 2002. kao i vlada Albanije, ali ništa nije pronađeno - rekla je Keljmendijeva.

Ako tu istragu bude vodio EULEKS od toga nema nista i jednostavno to ce sve da propadne . To moraju da vode eksperti iz UN ili neka druga neutralna medjunarodna komisija , nikako EULEKS. Orao

Bas mi je cudno sto Carla del Ponte nije to istrazivala dok ona bila odgovorna za to.Ako je to znala a nista nije preduzela to znaci da on a mora za to odovarati.Ipak na kraju ce izaci da je to bilo marketing propaganda da bi mu se prodala knjiga.Ja sigurno necu je kupit.

Jos jedno izrugivanje Srpskim zrtvama.Sve neko drugi pokrece neke istrage,samo da bi mogao kasnije da ih gurne u cosak i u zaborav.Sta se taj specijalni tuzilac vise pravi budala(Srpski)Gospodin je bio u hag po instrukcije,sta su mu rekli.Verovatno da ne cacka puno.Za slucaj masakriranja kolone u Sarajevu ,jel raspisao medjunarodnu poternicu.Nije,to mora neko drugi da uradi on nema jaja.Mnogo godina je proslo a Srpsko pravosudje spava.Dosta vise otpusti svu tu gospodu,nama ne treba rad.Nama treba uradjeno.

Zaintereseovanost unmika i drugih okupatora se vidi i po tome kako se oslobadjaju i sudi onima koji su ubijali Srbe.Drzavo jeli imas neke mogucnosti da pohvatas te optuzene.Imas ali tvoji predstavnici nece.

Koliki IQ treba nekom da bude, da poveruje u EU istragu! Pa glavni teroristi i narko dileri su na slobodi. Da neko hoće stvarnu, nemontiranu istragu krenuo bi od Tačija, Haradinaja i ostalih terorista.

Правда за Србе биће могућа онда и само онда,када заувијек српски народ у Србији заврши са жутим Сакашвилијем,и педерском власти устоличеној у анти-српском Београду.Док се то не догоди,на правду за косметске Србе треба заборавити.На жалост.

Posto se radi o srpskim zrtvama, to nema veze...Obican glasac ima problem da bira izmedju tzv. proevropskih ulizica i tzv. nacionalista kojima je samo bitno da skinu ove druge sa vlasti. Zato se i desi da na izbore ne izadje ni 50% glasaca...Ni jedni ni drugi ne stite narod nego samo svoje interese pa se tako i moze desiti da teroristi pobiju i proteraju onoliki narod i nikom nista...

Krasniqi, opet srpska propaganda, skroz si smesan i patetican. A dali je propaganda Albanska saradnja sa Nemcima tokom drugog svetskog rata, dali je srpska propaganda a mozda i Jevrejska, sto su Albanci se masovno pojavili u SS-Skenderbeg diviziju i ubijali na hiljade Srba i Jevreja na Kosmetu. Ma sve je to laz, ovde se vidi da su Albanci braca po mentalitetu Muslimanima iz Bosne i Hrvatima. Bolestan narod koji stvara laznu sliku svoje proslosti je osudjen na propast. Krasniqi, hoces nam reci zasto je tvoj narod isterao ne samo Srbe, nego i Rome, Hrvate, Gorance, Cerkeze, i Jevreje, i to je srpska propaganda ?

Nista od tog istrazivanja nece biti bas zbog toga sto je okupatorski euleks uzeo na sebe taj predmet a znamo da su smrdljivi i zlocinacki siptari radili to po nalogu zapadnoevropski okupatora...Eto danas ta sotona sa zapada primi ustaskodjavolsku tvoreninu u svoje krilo i teroristicku albaniju,pa gde ima da vrana vrani vadi oci...Nisu samo siptari i zapadnoevropski okupatori nepretelji SRBIJI na zalos imamo najljuce nepretelje u sred beograda na celu sa poglavnikom tadicem i onim ljigacem crvenim djavolom dacicem i celom danasnjom SRAMNOM vlasti koji su se rasirili po dedinju a za ostatak SRBIJE boli njih k..ac.Zato jedino nam ostaje da se oslobodimo najpre crvenozuti djavola iz beograda pa onda da krenemo da povratimo ono sto je nase KOSOVO,REPUBLIKU SRPSKU KRAJINU I REPUBLIK SRPSKU DA SVE TO UJEDINIMO JER NAM JE DATO OD BOGA A OKUPIRANO OD zapadnoevropski sotona...

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Euleks istražuje „Žutu kuću“

Izvor: Kurir, 01.Apr.2009

PRIŠTINA - Šef pravosudnog sektora Euleksa Alberto Preduka potvrdio je juče da je počela međunarodna istraga o zločinima nad Srbima u „žutoj kući“ u Albaniji. Prema njegovim rečima, tužioci Euleksa uskoro će otputovati u mesto Burel, gde je prema saznanjima Karle del Ponte ubijeno najmanje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.