Krasnići: Kosovo spremno da sarađuje u istrazi krijumčarenja organa

Izvor: Southeast European Times, 26.Jan.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krasnići: Kosovo spremno da sarađuje u istrazi krijumčarenja organa

Vršilac dužnosti predsednika Kosova kaže da će raditi sa EULEKS-om na utvrđivanju istine u pogledu tvrdnji kojima se najviši zvaničnici povezuju sa kriminalnim radnjama.

26/01/2011

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Strazbura -- 26.1.2011.

Privremeni kosovski šef države Jakup Krasnići kaže da je njegova zemlja spremna da radi sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << EULEKS-om na pokretanju istrage tvrdnji o uzimanju organa zarobljenika koji su držani u logorima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Te tvrdnje, koje su iznete u izveštaju izvestioca Saveta Evrope (SE) Dika Martija, bile su tema rezolucije koju je u utorak (25. januara) usvojila Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE).

„Zainteresovani smo za rasvetljavanje ovog pitanja kako bi saznali istinu ili kako bi se ovaj nepravedni teret koji je bačen na Kosovo, a posebno na OVK, jednom zauvek skinuo sa dnevnog reda“, rekao je Krasnići.

Martijev izveštaj, koji je objavljen u decembru, predstavljao je političku senzaciju u regionu, jer se tvrdi da je trenutni kosovski premijer Hašim Tači -- bivši komandant OVK -- možda vodio mrežu mafijaškog tipa koja je krijumčarila oružje, narkotike i ljudske organe tokom i posle sukoba na Kosovu.

PSSE je u utorak, sa 169 prema 8 glasova i 14 uzdržanih, odobrila Martijeve zaključke. Navodi se da postoje „brojne indikacije“ da su uzeti organi nekih zarobljenika na klinici koja se nalazi na albanskoj teritoriji, kako bi bili prokrijumčareni u inostranstvo, te da je prema srpskim i albanskim zarobljenicima u tajnim logorima postupano nehumano i degradirajuće, pre nego što su na kraju nestali.

U rezoluciji se poziva da EULEKS dobije jasan mandat, resurse i političku podršku sa visokog nivoa, što mu je neophodno da bi obavio svoju „izuzetno složenu i važnu ulogu“ u istraživanju optužbi.

„U interesu osoba koje su upletene i zainteresovanih zemalja tvrdnje treba detaljno istražiti, a istina mora da se otkrije“, rekla je Darja Lavtizar-Bebler iz Slovenije. Ona je takođe upozorila protiv politizacije tog pitanja i rekla da ne treba dozvoliti da ono izbaci iz koloseka dijalog između Beograda i Prištine.

„Treba da se fokusiramo na žrtve, na Kosovu i na zapadnom Balkanu. Ne možemo da očekujemo pomirenje bez pravde“, rekao je Nemac Holger Hajbah.

Neki poslanici PSSE su se usprotivili ili izrazili zabrinutosti u pogledu nacrta rezolucije. Turski poslanik Ozlem Turkone rekao je da je „napisana u stilu optužnice tužilaštva”.

„Uvodni pasusi rezolucije uključuju lične optužbe koje su iznete kao da su konačne presude“, rekao je on.

U međuvremenu, Francuz Žan-Klod Freson upozorio je: „Ako se ti zaključci usvoje i potom se utvrdi da su bez osnova, to bi ozbiljno oslabilo kredibilitet Parlamentarne skupštine.“

Albanski predstavnik Ilir Rusmajli takođe je pozvao na oprez. „Ma kakve tvrdnje bile, ne bi ih trebalo koristiti za donošenje preuranjenih ili neosnovanih zaključaka. One ne treba da otvore put kolektivnoj osudi specifičnih grupa ili političkih snaga ili čak nacija“, rekao je on.

Tači i drugi kosovski lideri odbacili su tvrdnje iz Martijevog izveštaja, opisujući ih kao „klevetničke“ i „rasističke“. U utorak su stotine Albanaca organizovale protest ispred zgrade PSSE u Strazburu.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.