Izvor: Southeast European Times, 18.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska vlada i EULEKS zadovoljni početkom misije

18/12/2008

PRIŠTINA, Kosovo -- Prva nedelja raspoređivanja EULEKS-a bila je uspešna, složili su se u sredu (17. decembra) šef misije Iv de Kermabon i potpredsednik vlade Hajredin Kuči. Kuči je rekao da je razmeštanje značajno za uspostavljanje vladavine zakona, posebno na severnom Kosovu gde Srbi čine većinu.

U međuvremenu, Hjuman Rajts Voč je u četvrtak pozvao EULEKS da hitno istraži slučajeve >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << etnički motivisanih zločina i zločina počinjenih tokom sukoba na Kosovu. U pismu Kermabonu, organizacija navodi da bi misija EU trebalo da se pripremi strategiju kojom se najosetljiviji slučajevi tretiraju kao prioritet. Posebno su navedeni oni slučajevi vezani za nemire u martu 2004. i oni vezani za ratne zločine počinjene tokom sukoba koji je okončan 1999. godine.

U međuvremenu, šef Vojnog komiteta NATO-a admiral Đampaolo di Paola, rekao je u sredu da NATO obavlja svoj posao u pripremama za uspostavljanje Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), ali da su neka odlaganja izvan njegove kontrole. "Kosovska strana takođe mora da uradi svoj deo. Kosovske institucije još uvek nisu odredile komandanta KBS", izjavio je di Paola, a prenosi dnevnik Koha Ditore. (Koha Ditore, Ekspres, Lajm, Zeri, Kosova Sot - 18/12/08; RTK, Telegrafi, Kohavižn - 17/12/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.