Izvor: RTS, 05.Feb.2009, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo podelilo evropske parlamentarce

Rasprava u Evropskom parlametu o nacrtu Rezolucije o Kosovu pretvorila se u žustru debatu protivnika i pristalica nezavisnosti Kosova. Dokumentom se pozdravlja saglasnost srpske Vlade za razmeštanje misije Euleks na celoj teritoriji Kosova. EP poziva Srbiju da nastavi sa konstruktivnim stavom.

Rasprava u Evropskom parlamentu o nacrtu rezolucije o Kosovu, koju je predložio holandski poslanik Jost Lagendajk, pretvorila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se u žustru debatu pristalica i protivnika nezavisnosti Kosova. 

Poslanicima se u okviru debate, u ime predsedništva EU, obratio i češki ministar za evropske poslove Aleksandar Vondra, koji je naveo tri prioriteta politike Evropske unije prema Kosovu: nedeljivost teritorije, decentralizacija i učešće u regionalnim integracijama.

Šef češke diplomatije je posebno naglasio pitanje regionalne saradnje Kosova i njegovog učešća u glavnim evropskim procesima i istakao očekivanje da će EU "jednog dana približiti Kosovo procesu stabilizacije i pridruživanja".

Predstoji puno izazova jer će jedinstvo u EU po pitanju Kosova biti teško postići, upozorio je Vondra, ali je istakao da podeljenost unutar EU po tom pitanju "ni na koji način ne umanjuje ključne ciljeve dugoročne stabilnosti".

"Naš glavni izazov narednih meseci će biti pun angažman Euleksa", istakao je Vondra i ocenio da je "realno očekivati da će 2009. godina biti puna teških izazova i prepreka".

U ime Evropske komisije, poslanicima EP se obratila komesarka za prava potrošača Meglena Kuneva, koja je nabrojala više programa pomoći EK i naglasila "posebnu zabrinutost" zbog položaja Roma u kampu zaraženom olovom u Kosovskoj Mitrovici.

Žustra polemika 

Nemačka poslanica Doris Pak je zatražila od Evropskog parlamenta da pozove vlasti u Prištini da primene odredbe Ahtisarijevog plana, dok je mađarski socijalista Čaba Tabajdi istakao da je "veoma važno razmeštanje Euleksa na severu da bi se izbegla podela Kosova".

Autor nacrta rezolucije, Holanđanin Jost Lagendajk je istakao da EU mora da pomogne Kosovu da postane "održiva država".

S druge strane, poljski poslanik Ričard Carnecki je istakao da će put Prištine ka EU biti "mnogo duži ukoliko se ne budu poštovala prava Srba".

Tobijas Fluger, nemački levičar, odbacio je Lagendajkov nacrt jer je zasnovan na nezavisnosti Kosova, koja je, po njemu, protivna međunarodnom pravu.

"Svako rešenje mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom. Nismo zadovoljni Euleksom jer je njegovo delovanje zasnovano na priznavanju Kosova koje je protivno međunarodnom pravu. Mi smo protiv misije Euleks", rekao je Fluger.

Erik Meijer, takođe nemački levičar, ocenio je da je cilj delovanja misije Euleks da prikrije podele unutar EU oko priznanja Kosova.

Poljski poslanik Silvester Hrušč je rekao da je nezavisnost Kosova donela "katastrofalne posledice na Kavkazu".

"Želim da vas upozorim da ne donosite nikakve odluke pre nego što se Međunarodni sud pravde izjasni o statusu pokrajine. Do tada "Kosovo je Srbija!", naglasio je Hrušč.

Francuski poslanik Patrik Luj je podsetio da se bliži deseta godišnjica "ilegalnog NATO bombardovanja Srbije i da se integritet Srbija mora poštovati".

Češki socijalista Libor Rouček je istakao da je Srbija imala "veoma konstruktivnu ulogu po pitanju Euleksa".

Neophodno pronaći održivo rešenje 

Rumunski poslanik Adrijan Severin je naglasio da Kosovo "ne može da bude nezavisno sve dok to ne prihvate Srbija i Savet bezbednosti UN i sve dok Kosovo ne postane samoodrživo".

"Ahtisarijev plan je propao", istakao je Severin i pozvao na međunarodnu konferenciju o pronalaženju održivog rešenja.

Severin se, kao i njegov sunarodnik Jan Marinesku, suprostavio nacrtu rezolucije, ocenjujući da ne uvažava stavove svih članica EU.

Nezavisnosti Kosova se još jednom suprostavio i britanski konzervativac Čarls Tanok.

U rezoluciji se, kako se navodi na sajtu EP, pozdravlja saglasnost srpske vlade za razmeštanje Euleksa na celoj teritoriji Kosova i ohrabruje Srbija da i dalje nastavi da zauzima "konstruktivan stav, što se podudara s njenim težnjama da se priključi EU".

Pozdravlja se napredak postignut na Kosovu u pogledu bezbednosti, ali se ističe neophodnost multietničkih policijskih snaga u svim oblastima na Kosovu.

U rezoluciji se, takođe, kaže da će biti potrebno da se "prelazni sporazum, utanačen pregovorima UN i srpske vlade, ponovo proceni u svetlu razvoja na terenu, pošto evropska misija Euleks dostigne puni operativni kapacitet".

Dodaje se da će ta misija "biti okončana čim vlasti Kosova budu stekle dovoljno iskustva da svim pripadnicima društva zajamče delovanje pravne države".

Glasanje o rezoluciji predviđeno je za sutra prepodne.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog Kosova podeljen Evropski parlament

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2009, 21:37

BRISEL/STRAZBUR - Nedeljivost teritorije, decentralizacija i učešće u regionalnim integracijama su tri prioriteta politike Evropske unije prema Kosovu, izjavio je danas u ime predsedništva EU češki ministar za evropske poslove Aleksandar Vondra prilikom debate o nacrtu rezolucije o Kosovu koju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Lagendajk: Kreativno diplomatsko rešenje za Srbiju i Kosovo

Izvor: Kurir, 05.Feb.2009

BEOGRAD, 5. februara (Tanjug) - Predlagač rezolucije Evropskog parlamenta o Kosovu holandski poslanik Jost Lagendajk izjavio je u intervjuu novosadskom "Dnevniku" da je za odnos Srbije i Kosova potrebno krativno diplomatsko rešenje. "Nije realno očekivati da Srbija prizna Kosovo u dogledno vreme,...

Nastavak na Kurir...

Usvojena rezolucija o Kosovu u EP

Izvor: B92, 05.Feb.2009

Strazbur, Beograd, Ljubljana -- Evropski parlament usvojio je rezoluciju o Kosovu i pozvao članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo da to učine...U rezoluciji se navodi da "prelazni aranžmani dogovoreni između UN i Vlade Srbije moraju da budu ponovo razmotreni u skladu s razvojem događaja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.