Izvor: B92, 28.Okt.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: O Euleksu i podeli

Priština, Pariz, Gračanica, Beograd -- Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je u Briselu da očekuje da misija Euleks bude razmeštena na Kosovu u decembru.

Istovremeno, šef te misije Iv de Kermabon navodi da ima pozitivnih signala iz Beograda kada je reč o prihvatanju Euleksa. Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović kaže da dogovor sa Briselom o Euleksu ne znači i priznavanje nezavisnosti Kosova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Solana je, zajedno s generalnim sekretarom NATO-a Japom de Hop Sheferom, podržao pregovore Beograda i UN o rekonfiguraciji Unmika.

Portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova Erik Ševalije izjavio je da će misija Euleks biti raspoređena na Kosovu "gotovo u potpunosti" do kraja godine.

"Svake nedelje na Kosovo stižu novi članovi Euleksa. Misija će gotovo u potpunosti biti raspoređena do kraja godine", rekao je Ševalije novinarima u Parizu.

Šef misije Evropske unije na Kosovu Iv de Kermabon kaže je da misija deluje shodno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. On je za Večernje novosti rekao da "ima pozitivih signala iz Beograda kada je reč o prihvatanju Euleksa".

Istovremeno, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović odbacio je tvrdnje da bi Srbija dogovorom sa Briselom o razmeštanju Euleksa praktično priznala nezavisnost Kosova.

On je u intervjuu za novosadski Dnevnik ponovio da su uslovi Srbije za raspoređivanje Euleksa na celu teritoriju Kosova da to bude učinjeno samo na osnovu odluke Saveta bezbednosti, da Euleks bude statusno neutralan i da se misija obaveže da neće sprovoditi Ahtisarijev plan.

Podela Kosova?

Pažnju javnosti, međutim, zaokuplja još nepotvrđena vest da je posrednik UN Endru Ledli predložio vlastima u Prištini administrativnu podelu Kosova.

Portparol generalnog sekretara UN Brenden Varma nije ni potvrdio ni demantovao pisanje prištinskih medija da je predložena administrativna podela Kosova.

Prištinska štampa, međutim, prenosi čak i sadržinu dokumenta posrednika UN Endrua Ledlija, a kosovski zvaničnici takvu ideju odbacuju. Štampa u Prištini danima izveštava o intenziviranju šatl-diplomatije između Prištine i Beograda otkako je na tom poslu, u ime Ujedinjenih nacija, angažovan međunarodni pravni pregovarački ekspert Endru Ledli.

Ledlijev cilj je, kako se prenosi, da pre sredine novembra, kada se održava sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Kosovu, postigne sporazum o šest tačaka iz pisma generalnog sekretara UN predsedniku Srbije, među kojima su najznačajnije one koje se tiču funkcionisanja carine, policije i sudstva na severu Kosova.

Nakon tri boravka u Beogradu i serije susreta sa kosovskim zvaničnicima, Ledli je pripremio radni dokument za nastavak pregovora dveju strana koji je, prema navodima medija, u Prištini primljen izuzetno "hladno" zbog toga što predlog za formiranje posebne carinske uprave ili autonomne policije na severu vodi podeli Kosova.

Tako veliki ustupci srpskoj strani došli bi kao kompenzacija za "zeleno svetlo" Beograda razmeštanju Euleksa na severu Kosova i vodili bi, na kraju, izjavi generalnog sekretara UN ili predsedničkom saopštenju Saveta bezbednosti UN o početku rada evropske misije na Kosovu.

Zvanično u Prištini niko do sada nije potvrdio postojanje Ledlijevog radnog dokumenta, ali glavni kosovski zvaničnici komentarisali su njegovu sadržinu, što je shvaćeno kao indirektna potvrda njegovog postojanja.

Zanimljivo je da su i predsednik Kosova Fatmir Sejdiju i premijer Hašim Tači upotrebili, ne samo istu ocenu, već i istu reč – uslovljavanje, kada su novinari od njih tražili komentar o Ledlijevom radnom dokumentu i sudbini Euleksa.

Osim kosovskih vlasti, postojanje plana o podeli Kosova negirao je i portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko. On je kazao da Ledli "ništa ne predlaže", ali nije želeo da precizira čiji je predlog o administrativnoj podeli Kosova koji su juče odbacili prištinski zvaničnici.

"Mi se samo konsultujemo sa beogradskim i prištinskim zvaničnicima, pokušavamo da pomognemo u dijalogu i mi nismo strane učesnice u dijalogu", rekao je portparol UNMIK.

"Administrativna podela neprihvatljiva"

Predstavnici Srba iz centralnog Kosova protive se ideji o administrativnoj podeli Kosova.

Lider Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković izjavio za agenciju Beta da je ta ideja neprihvatljiva za Srbiju, jer se time ne rešava kosovski problem već se pitanje produbljuje, a otvara se i pitanje juga Srbije.

SRS: Vlast ide ka priznanju

Srpska radikalna stranka ocenila je da su najnovije izjave evropskih zvaničnika u vezi sa razmeštanjem misije Euleks na teritoriju Kosova i Metohije "dokaz" da vlast u Srbiji ide ka priznanju te misije, a samim tim i nezavisnosti Kosova i Metohije.

Radikali su upozorili da bi prihvatanje misije Euleks značilo kršenje Ustava Srbije i faktičko priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Trajković je naveo i da Srbija ne može da se odrekne celog Kosova i Metohije zbog severnog dela.

Prema njegovim rečima, takav predlog pokazuje i da su UN u krizi i da nemaju pravo rešenje.

Lider SPOT-a upozorio je da će Albanci sigurno tražiti da se na račun severnog dela Kosova otvori pitanje juga Srbije, što bi značilo dalje probleme i sukobe.

Trajković je istovremeno postavio i pitanje šta bi se u slučaju takvog predloga desilo sa enklavama i Srbima koji žive južno od Ibra.

Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković izjavila je za Betu da je povodom predloga o administrativnoj podeli Kosova ministar za Kosovo i Metohiju dužan da objasni srpskom narodu južno od Ibra da li Srbija, u cilju zaštite od represivnih institucija u Prištini, ima odgovor koji podrazumeva decentralizaciju i stvaranje novih opština.

Trajkovićeva smatra da bi albanski lideri u Prištini kredibilitet za integraciju Srba sa severa mogli da obezbede jedino tako što bi pokazali dobronamernost prema Srbima u enklavama.

Nemačka protiv podele

Nemački ministar odbrane Franc Jozef Jung, koji je u Prizrenu bio u poseti vojnicima Bundesvera stacioniranim u tom gradu, boravio je i u Prištini, gde se sastao sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom.

Jung je tom prilikom izjavio da Nemačka podržava plan Martija Ahtisarija i da se protivi podeli Kosova.

„Hoću da istaknem da ćemo mi u budućnosti podržavati Kosovo, i to ne samo u vojnom okviru. Mi imamo jedan od većih kontingenata na Kosovu. Takođe ćemo vas podržati u izgradnji i razvoju kosovskih snaga sigurnosti. Mi smo za ujedinjeno i stabilno Kosovo, a ne za podelu. Mislimo da je to pogrešna opcija", kazao je Jung.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.