Konačno: Hapšenja zbog martovskog pogroma!

Izvor: Mondo, 07.Jul.2017, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno: Hapšenja zbog martovskog pogroma!

Tužilac Euleksa, Italijan Danilo Kacareli, podneo je zahtev da se privede i pritvori grupa bivših pripadnika tzv. OVK, koje je nazvao ključnim organizatorima pogroma srpskog stanovništva u martu 2004. godine.

Prištinski portal Kalixo prenosi da tužilac, naime, navodi da se grupa bivših članova OVK dogovorila da započne "tajni rat" za preuzimanje kontrole nad celom teritorijom KiM, zbog čega smatra da je martovski pogrom bio planirani masovni napad, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << a da su ključni organizatori bili upravo pripadnici OVK čije je hapšenje naložio.

Kacareli je, kako se navodi, otkrio način na koji je organizovan martovski pogrom 2004. i kako su neka od ubistava izvršena.

U zahtevu na 41 strani on navodi da je grupa koja je napad organizovala primala naređenja od visoko pozicioniranih komandanata OVK, koji su kasnije zauzeli vodeće političke pozicije.

Euleks kao organizatore nasilja navodi Bedrija Krasnicija, Aljbana Dizdarija, Bajrama Kimkarija i Faika Krasnicija, koji su postupajući po naređenju najvišnih predstavnika OVK ubijali, napadali, otimali i činili druga ozbiljna nedela.

Njih tužilac navodi kao ključne organizatore i izvršioce pogroma koji se dogodio između 17. i 19. marta 2004.

Inače, događaji iz marta 2004. najpre su nazivani serijom incidenata, zatim se govorilo da je reč o "spontanoj reakciji", da bi sada istraga Danila Kacarelija došla do dokaza da je grupa koja je izvela pogrom posedovala "kalašnjikove", ručne granate, mitraljeze, te da je to bilo dopremljeno iz Albanije.

TRAGEDIJA KOSOVO: Da li iko osim Srbije pamti?

Pre 13 godina u neredima na 33 lokacije na KiM proterano je oko 4.000 Srba, uništeno 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, a trodnevno nasilje odnelo je 19 života - 11 Albanaca i osam Srba.

Povod za pogrom bilo je naopako tumačenje nesreće u kojoj su stradala dva albanska dečaka. Prema albanskoj verziji događaja, oni su 16. marta 2004, bežeći od dece iz susednog, srpskog sela Zupce, upali u reku Ibar i udavili se.

U neredima je, prema proceni Unmika, povređeno više od 100 pripadnika Kfora i policajaca UN, a zapaljena su i 72 vozila međunarodnih snaga.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.