Koha ditore objavila predlog sporazuma Euleksa i MUP-a Srbije

Izvor: S media, 19.Avg.2009, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koha ditore objavila predlog sporazuma Euleksa i MUP-a Srbije

Prištinski dnevnik Koha ditore objavio delove predloga sporazuma o saradnji Euleksa i MUP-a Srbije, za koji kosovski zvaničnici tvrde da misija EU nema ovlašćenja da ga potpiše jer je Kosovo suverena država.

Protokolom o policijskoj saradnji strane priznaju neophodnost kontinuirane saradnje u borbi protiv nedozvoljenih aktivnosti i razmeniće informacije, navodi se izmedju ostalog u predlog protokola koji danas objavljuje Koha ditore.



"Učesnici >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << su saglasni da saradjuju u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti i na bazi odluka Saveta EU, imajući u vidu izveštaj Generalnog sekretara UN-a od 24. novembra", navodi se u protokolu.


Dnevnik navodi da je predlog sporazuma pisan na engleskom jeziku i da je današnji tekst prevod redakcije. Dodaje se da je reč samo o predlogu, koji još može biti izmenjen.

U predlogu sporazuma predvidja se redovna razmena informacija dve strane, kao i hitnu razmena podataka od posebnog značaja.

Predvidjeno je i da ugovor prestaje da važi na kraju mandata misije EU ili 30 dana nakon što jedna od strana raskine ugovor.

Dnevnik navodi da sporazum treba da potpišu šef Euleks policije Rajner Kin (Rainer Kuehn) i zamenik generalnog direktora policije Srbije Branislav Mitrović.

U komentaru sporazuma Koha ditore navodi da se dokument poziva na predlog od šest tačaka generelnog sekretara UN koji se, izmedju ostalog, tiče policije, sudstva, carina.

"Jasno se vidi da se Euleks uključuje u realizaciju plana koji su institucije Kosova odbile i proglasile mrtvim", ocenio je dnevnik.

Koha takodje objavljuje i pismo kojim je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu pozvao Euleks na Kosovo.

"Želim da istaknem naše potpuno političko angažovanje na potpunoj saradnji sa evropskom misijom, onako kako se predvidja u Ahtisarijevom planu, uključujući i njen izvršni mandat", navodi se u pismu Sejdiua.

Predstavnici Euleksa juče su rekli da mogu da potpišu sporazum sa Srbijom jer misija EU ima i deo izvršnih ovlašćenja.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.