Ko je kriv za smrt Srba u Livadicama: Euleks 15 godina krije zločince

Izvor: Vesti-online.com, 16.Feb.2016, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je kriv za smrt Srba u Livadicama: Euleks 15 godina krije zločince

Danas se obeležava 15 godina od terorističkog napada na autobus "Niš ekspresa", u mestu Livadice kod Podujeva, u kojem je poginulo 12, a povređeno 43 Srba, koji su tog jutra krenuli na Zadušnice u Gračanicu. Uprkos garancijama bivših zvaničnika UNMIK-a, a potom i Euleksa, teroristički napad u Livadicama, jedan od najtežih, počinjenih nad Srbima na Kosmetu, do dan-danas nije rasvetljen.

Zločin je arhiviran usled >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << "nedostatka dokaza", ali će biti aktiviran ukoliko se dostave novi dokazi, ponavljaju neprestano iz Euleksa.

O zločinačkom sadejstvu domaćih zločinaca i međunarodnih plaćenika dovoljno govori to što je Fljorim Ejupi, glavnoosumnjičeni, posle hapšenja uspeo da "pobegne" iz zatvora u američkoj vojnoj bazi "Bondstil" kod Uroševca.

U kasnijem, nazovi sudskom, procesu iz 2009. godine Ejup je sa pukovnikom Kosovskog zaštitnog korpusa i jednim od vođa OVK Gašijem i njegovim potčinjenim oficirima Avdijem Behljuljijem i Jusufom Velijuom, oslobođen optužbe.

Istragom je utvrđeno da su u propustu na putu, na nekih pet stotina metara od administrativnog prelaza, tada kontrolisanom od strane pripadnika Kfora, teroristi postavili, minimum, deset kilograma "trinitrotoulola", razornog eksploziva, što je u smrt odnio Srbe koji su želeli da odaju počast precima u Gračanici.

U napadu su smrtno stradali dečak Danilo Cokić i njegovi roditelji Nebojša i Snežana, Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Nenad Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Ratko Popović, književnik iz Gračanice, kaže da je teroristički napad u Livadicama imao za cilj da se ubrza progon Srba i etničko čišćenje Kosova I Metohije.

- Napad je nasuprot scenariju terorista potvrdio uverenje Srba da moraju istrajati i opstati na Kosmetu u Milutinovoj Gračanici. Postali smo svesni da moramo da se i krvlju i žrtvom izborimo za ono što je vekovima bilo i ostaće naše, srpsko - kaže za Srnu Popović.

I on, kao i porodice stradalih, koje su se okupile na parastosu u crkvi u Lapljem Selu kod Granice, smatra da je istina poznata, ali da je "strogo čuvana".

Svetislav Dragović, čija je ćerka Mirjana stradala u Livadicama, smatra da je ubijena samo zato što je Srpkinja i plaši se da se istina nikada neće doznati niti će imati priliku da u oči pogleda zločince.

Godišnjica terorističkog napada u Livadicama obeležena je parastosom u crkvi u Lapljem Selu nadomak Gračanice.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je da je nedopustiva činjenica da ovaj zločin nije dobio sudski epilog koji bi žrtvama i njihovim porodicama pružio kakvu-takvu utehu.

- Očekujemo i zahtevamo od međunarodne zajednice i nadležnih organa u pokrajini da se što pre obnovi istraga u ovom i u svim drugim slučajevima napada na Srbe, da se svi nerasvetljeni zločini rasvetle, a njihovi neposredni izvršioci i nalogodavci pravedno kazne. Samo u tom slučaju možemo se nadati da će se na Kosovu i Metohiji živeti sigurno i bezbedno, da će pravo i pravda biti jednaki za sve i da etnički motivisana ubistva neće ostati nekažnjena - naveo je Đurić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

15 GODINA OD UBISTVA SRBA: Žrtve vape za pravdom

Izvor: Večernje novosti, 16.Feb.2016

NIKADA neću zaboraviti trenutak kada je odjeknula snažna eksplozija i naš autobus poleteo u vazduh. Posle prvog šoka, začula sam jauke povređenih i ugledala delove tela poginulih putnika. Bilo ih je na sve strane, između sedišta, po putu, livadi.. U otvoru u zadnjem delu autobusa ugledala sam...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.