Kfor na granici, a ne Euleks ili KPS

Izvor: Glas javnosti, 05.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor na granici, a ne Euleks ili KPS

Beograd - Inicijativu za promenu Kumanovskog sporazuma, prošle nedelje

je pokrenuo predsednik Srbije Boris Tadić tvrdeći da je „došlo vreme za

promenu Kumanovskog sporazuma“ o povlačenju jugoslovenske vojske i

policije sa Kosova i Metohije potpisanog 9. juna 1999. godine. Predsednik Tadić je istakao da nema nijednog razloga da se u ovom trenutku, kada je Srbija pokazala da je faktor stabilnosti u regionu, ne promeni Kumanovski sporazum.

„Podsećam >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da su delovi tog sporazuma takvi da postoji još zona zabranjenog leta. Ne postoji objektivno nijedan bezbednosni razlog zašto bi tako nešto postojalo“, naglasio je predsednik Tadić.

Nekadašnji komandant jugoslovenskih Združenih snaga bezbednosti general-potpukovnik Ninoslav Krstić objašnjava za Glas javnosti da je veoma važno da na administrativnoj liniji razdvajanja Kosova i Metohije i Srbije, s kosmetske strane ostane Kfor, a nikako Euleks, Kosovska policijska služba (KPS) ili „snage bezbednosti Kosova“.

- Odredbama Kumanovskog sporazuma garant bezbednosti administrativne linije s kosovsko-metohijske strane kao i državnih granica prema Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori su komanda Kfora i njihove jedinice i na tome bi trebalo insistirati - ističe Krstić.

On kaže da je takođe veoma važno da Srbija dobije pravo na kontrolu leta nad Kosovom i Metohijom zbog suvereniteta neba nad našom zemljom. Da bi se tako nešto ostvarilo, potrebno je da se postavi radar za navođenje civilnih aviona.

Ovaj za Srbiju izuzetno nepovoljan dokument, podrazumevao je „uspostavljanje zone vazdušne bezbednosti (ZVB) koja je definisana kao zona od 25 kilometara od pokrajinske granice Kosova prema unutrašnjosti SRJ i koja se odnosi na vazdušni prostor iznad te zone od 25 kilometara“. Prema odredbama sporazuma, „nijedna letelica SRJ, sa fiksiranim krilima ili rotorom, neće leteti Kosovom ili ZVB bez odobrenja komandanta Kfora“. Istovremeno, „svi sistemi PVO, radari, raketni sistemi zemlja-vazduh i letelice uzdržavaće se od radarskog praćenja i svakog osvetljavanja letelica Kfora nad Kosovom ili nad ZVB“.

Takođe, uspostavljena je i „Zona kopnene bezbednosti (ZKB) koja je definisana kao zona od pet kilometara od pokrajinske granice Kosova prema unutrašnjosti SRJ“. U zonu su imali pristup samo lako naoružani (s pištoljima) pripadnici policije.

Zonu kopnene bezbednosti tokom novembra i decembra 2000. godine nesmetano su iskoristili Šiptari sa juga Srbije, podižući otvorenu pobunu sa svojim brojnim paravojnim formacijama. Tokom naredne godine, od sredine marta do kraja maja, zonu su ponovo zaposele jugoslovenske snage bezbednosti.

Zona vazdušne bezbednosti je samo „relaksirana“, odnosno sužena prvo na deset, a zatim i na danas važećih pet kilometara. Koliko su odredbe nepovoljne za Srbiju pokazuje i podatak da srpske civilne, a naročito vojne letelice, ni gotovo deset godina kasnije, ne smeju ni da pomisle da koriste vazdušni prostor i koridore iznad Kosova i Metohije!

I ne samo to. Paradoksalno je, ali Srbiji nije dozvoljeno ni da na Kopaonik, u srcu naše teritorije, vrati osmatrački radar radi bolje kontrole civilnog vazdušnog saobraćaja.

Postavite radar, za pocetak...

Dobar komentar ali tadic mora pitati jednog ambasadora savetnika dali moze nesto uraditi u svojoj zemlji.Gospodine tadic borise pitaj tog svoga savetnika kad ces imati intmni odnos sa zenom pa to uradi po samo po preporuci savetnika!!!!!!!

Kumanovski sporazum nije nista drugo nego sporazum o kapitulaciji srpske vojske. Srbija je kapitulirala, izgubila rat! Nikada do sada nije se desilo da neki sporazum o kapitulaciji da se povuce. Isto tako, nikada se nije desilo da posle izgubljenog rata opet bude isto ko i pre. To se nece desiti ni Srbiji. Trazili ste...gledajte!

Ovaj Bega stalno nesto pokusava da preserava ali izgleda da nezna pesmu"Seri,seri moj golube beli!"Ne pomaze im vise ni "Lepa Medelinka (ucovjest)" ni Daniel Frid(mentalni bolesnik" koji i danas dan obecava kule i gradove Siptarima ) nece im pomoci ni baba roga Hilari. Vidi se da je debelo placeno "Obecanje" postalo ludom radovanje.Izdao ih njihov DAJA i sta cemo sada nego da se tesimo. Zato Bega spremajte prnje jer ce uskoro biti"bes te noge posracu vas"!

Kumanovski sporazum nije nista drugo nego sporazum o kapitulaciji srpske vojske. Srbija je kapitulirala, izgubila rat! Nikada do sada nije se desilo da neki sporazum o kapitulaciji da se povuce. Isto tako, nikada se nije desilo da posle izgubljenog rata opet bude isto ko i pre. To se nece desiti ni Srbiji. Trazili ste...gledajte!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.