Izvor: B92, 20.Maj.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kermabon: Rešenje samo kroz dijalog

Kosovska Mitrovica, Moskva -- Šef misije EULEKS na Kosovu Iv de Kermabon izjavio je da je spreman da razgovara sa predstavnicima kosovskih Srba koji su izabrani na izborima 11. maja.

"Spreman sam da razgovaram sa svima, jer smatram da je to jedini način da se nađu rešenja za srpsku populaciju ovde", rekao je De Kermabon, navodeći da je voljan da dođe na sever Kosova, čim nađe ljude koji su spremni za razgovor. On je kazao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EULEKS trenutno raspoređuje svoju misiju na Kosovu, koja ima oko 300 ljudi u pokrajini.

Namera je bila da budemo spremni do 15. juna, ali imamo političkih i tehničkih poteškoća i moraćemo da odložimo datum početka rada misije na Kosovu, rekao je De Kermabon.

Prva poteškoća za početak rada misije Evropske unije na Kosovu je ta što UNMIK još ima vlast, što nas sprečava da donesemo neke odluke, a druga poteškoća je logistika, rekao je De Kermabon, navodeći da EULEKS neće preuzeti ovlašćenja od UNMIK-a.

"Preuzećemo svoje odgovornosti na osnovu instrukcija iz Brisela", rekao je on.

Cilj misije EU na Kosovu je da uspostavi vladavinu prava i da se bori protiv korupcije, organizovanog kriminala, etnički motivisanih i drugih zločina i ostalih krivičnih dela, kazao je šef misije EULEKS-a.

De Kermabon je naveo da je osnov za prisustvo Euleksa na Kosovu, zajednička odluka 27 zemalja članica Evropske unije, koje odobravaju ovu misiju, a drugi osnov je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti.

Šef misije je rekao da je jedan od njegovih prvih ciljeva da se misija rasporedi na celom Kosovu , što je naznačeno u zajedničkoj akciji.

"Ne želim da se EU rasporedi silom ovde, za mene je to nemoguće i zato želim da razgovaram sa predstavnicima srpske zajednice na Kosovu i Beogradom", rekao je on, navodeći da mu je cilj da se misija rasporedi na tehničkom nivou i da prioritet bude pragmatični interes građana, a ne politički interes.

Rusija: Prenos ovlašćenja kršenje 1244

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da bi prenos ovlašćenja UNMIK-a predstavnicima EU na Kosovu predstavljalo grubo kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Zvanični predstavnik ministarstva Boris Malahov naveo je u pisanoj izjavi da Moskva "proverava informaciju" o prenosu ovlašćenja.

"Ukoliko je ta informacija tačna, reč je o grubom kršenju rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i naknadnih odluka koje regulišu mandat i sastav međunarodnih snaga u pokrajini", navodi se u saopštenju.

Rusija smatra da je svaka promena ustanovljenog formata moguća samo na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN.

"Sve drugo bi značilo bezakonje i moralo bi da odmah bude obustavljeno", navodi se u izjavi Malahova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.