Kermabon: Euleks je tehnička misija

Izvor: B92, 21.Avg.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kermabon: Euleks je tehnička misija

Beograd -- Šef Euleksa Iv de Kermabon kaže za B92 da je to tehnička misija i da nema nikakve veze sa statusom Kosova.

Šef Misije Evropske unije na Kosovu smatra i da se Srbi na Kosovu protive uspostavljanju Misije Evropske unije zbog političkog pritiska. Kermabon kaže da su predstavnici te misije potpisali tehnički sporazum sa UNMIK-om, kao i da on ne vodi nekom političkom sporazumu.

Podsetimo, zvaničnici u Srbiji potpisivanje tehničkog sporazuma protumačili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su kao probni balon za politički dogovor koji bi doveo do potpunog razmeštanja Misije EU na Kosovu.

Kermabon, međutim, naglašava da je Euleks tehnička misija i da nema nikakve veze sa statusom Kosova, kao ni sa političkom okolinom. "Cilj tog sporazuma, nakon što je generalni sekretar UN predložio rekonfiguraciju UNMIK-a, jeste da prepusti neku opremu Euleksu", kaže on.

"Zbog toga možemo biti veoma precizni i reći da to nije politički sporazum niti je povezan sa statusom Kosova, već govori samo o tehničkoj opremi koju preuzima Euleks", kaže on.

Kermabon smatra i da se Srbi na Kosovu protive uspostavljanju Misije EU zbog političkog pritiska, ali i pogrešne predstave da je ta misija đavolska. On, međutim, ne može da precizira kada će Euleks biti razmešten na celoj teritoriji Kosova.

"Nama je potrebno vreme da bismo sve to uspostavili, proces ćemo početi u narednim nedeljama, a vreme nam je potrebno jer treba da razmestimo 2000 međunarodnih eksperata, i za to nam je potrebno 3-4 meseca", kaže on.

"U ovom trenutko realno je da mi nećemo biti u potpunosti razmešteni jer, kako ste rekli, može biti problema u nekim sredinama i mi moramo tu da radimo polako, korak po korak, jer ja ne želim da prisiljavam ljude da prihvate Euleks", naveo je Kermabon za B92.

Ceo intervju sa Kermabonom možete pročitati u rubrici Intervju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kermabon: Euleks do kraja jeseni i u srpskim sredinama

Izvor: Blic, 21.Avg.2008

Šef misije Evropske unije na Kosovu Iv de Kermabon izrazio je danas očekivanje da će stacioniranje Euleksa biti završeno do kraja jeseni i da će dotle pripadnici ove misije biti raspoređeni širom Kosova, uključujući i srpske sredine.....De Kermabon je, u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.