Kampanja za kosovske tablice

Izvor: RTS, 07.Mar.2012, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kampanja za kosovske tablice

Euleks privremeno povukao letke koje je delio na prelazima na severu Kosova u kojima je građane obaveštavao da od 1. juna moraju posedovati "KS" ili "RKS" tablice, rekla Irina Gudeljević. Srbi sa Kosova imaju i imaće pravo i na srpska dokumenta i na srpske tablice, kaže Borislav Stefanović.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je da je ta misija privremeno povukla letke koje je juče delila na prelazima na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << severu Kosova a u kojima je građane Kosova obaveštavala da od 1. juna moraju posedovati "KS" ili "RKS" tablice, umesto srpskih.

Preregistracija vozila na "KS" i "RSK" tablice i korišćenje kosovskih dokumenata nije deo briselskih dogovora i Srbi sa Kosova imaju i imaće pravo i na srpska dokumenta i na srpske tablice, kaže šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović.

Povodom letaka koje je Euleks delio na Jarinju i Brnjaku o preregistraciji vozila i korišćenju kosovskih dokumenata, Stefanović je rekao da taj letak apsolutno nema veze sa stavom EU i da su takve mere apsolutno jednostrane i neprihvatljive.

Stefanović je da ono što je u lecima najavljivano pokazuje da je to bio pokušaj da se ide u korak sa zahtevima Prištine.

"Leci su privremeno povučeni kako bi se razjasnio tekst koji je u njima i bio poboljšan način na koji će letak biti predstavljen", kazala je Gudeljević Tanjugu.

Prema njenim rečima, letak je u skladu sa sporazumom o slobodi kretanja koji je postignut u dijalogu i Beograda i Prištine, a dogovor o tome postignut je 2. jula prošle godine.

Gudeljević je dodala da se njihovo planiranje zasniva na tom sporazumu i da je normalno da pre nego što se nastavi sa bilo kakvom implementacijom unapred da obaveštenje građanima i dovoljno vremena da potraže odgovarajuća rešenja koja će biti u skladu sa odlukama.

Na prelazima na severu Kosova neki građani dobili su od Euleksa letak u kojem piše da do 1. juna moraju imati "KS" ili "RKS" tablice.

Euleks je na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje delio letke u kojima piše da svi građani Kosova koji poseduju automobile moraju do 1. juna imati "KS" ili "RKS" tablice, kosovsku ličnu kartu, vozačku i saobraćajnu dozvolu.

U letku se navodi i da su sva dokumenta potrebna za ulazak na Kosovo i izlazak sa Kosova određena dogovorom o slobodi kretanja koji su delgacije Beograda i Prištine postigle u Briselu.

Za građane koji žive na severu Kosova, Centar za registraciju biće u Opštinskom civilnom registarskom centru u severnoj Kosovskoj Mitrovici i to se odnosi na stare i nove tablice koje izdaje MUP Srbije.

Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić rekao je da kosovski Srbi to "neće dozvoliti" i da će protestovati jer je reč o ograničavanju slobode kretanja koju Euleks sprovodi nad Srbima na Kosovu.

"Eto šta nas čeka ako prihvatimo da Euleks postavi granicu. To je najnasilniji vid disciplinovanja građana, promene državljanstva, vere i nacije. Za registrovano vozilo i ličnu kartu potrebno je imati Izvod iz knjige rođenih i državljanstvo u kojem piše da nismo državljani Srbije, da nismo Srbi već da smo Kosovari", istakao je Dobrić.

On je naveo da je to još jedan razlog zbog kojeg građani protestuju i sprečavaju Euleks da se na severu Kosova slobodno kreće.

Ivanović: Suprotno dogovoru u Briselu

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je najava kosovskih vlasti o zabrani srpskih registarskih oznaka na vozilima u pokrajini u suprotnosti sa onim što su pregovarački timovi Beograda i Prištine dogovorili u Briselu.

Ivanović je u izjavi Tanjugu rekao da je zabrana srpskih registarskih oznaka sa početnim slovima gradova na Kosovu nesumnjivo u suprotnosti sa onim što je pregovarački tim prezentovao kao rezultat dijaloga u Briselu.

On je istakao da je siguran da se "Srbi na severu Kosova neće složiti sa uzimanjem kosovskih dokumenata".

Naš Ustav kao takav daje za pravo da na prostoru koji mi smatramo svojim Srbi mogu da koriste srpska dokumenta i imaju srpsko državljanstvo, rekao je Ivanović.

On dodaje da takva odluka nije u skladu ni s Ahtisarijevim planom i kosovskim ustavom koji je na osnovu tog plana napisan.

Siguran sam da mnoga nedovoljno pojašnjena rešenja moraju da u narednim danima budu definisana jer Srbi neće za bilo kakav materijalni razlog menjati ono što misle, a to što misle su između ostalog pokazali i na referendumu, rekao je Ivanović.

Redžepi: Tablice u skladu sa sporazumom

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je da vozila sa novim srpskim tablicama sa oznakama kosovskih gradova od 1. aprila neće moći da uđu na teritoriju Kosova, a to neće biti moguće ni sa starim srpskim tablicama sa oznakama kosovskih gradova od 1. juna do kada će vlasnici morati da ih zamene registarskim oznakama KS ili RKS.

Kosovski ministar tvrdi da je sve to u skladu sa dogovorom o slobodi kretanja, postignutom u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Redžepi je u izjavi Tanjugu rekao da ukoliko građani žele da izvrše preregistraciju vozila sa novih srpskih na kosovske registarske oznake, oni moraju imati kosovsku ličnu kartu, kosovsku vozačku dozvolu i kosovski izvod iz matične knjige rođenih.

On je dodao i da građani Kosova koji imaju srpska dokumenta, ako žele, mogu da ih zadrže.

Prema rečima Redžepija, dogovoreno je da predstavnici Euleksa na prelazima obaveštavaju građane da do 31. marta mogu da tolerišu upotrebu novih srpskih tablica sa oznakama kosovskih gradova a nakon tog datuma vozila sa tim tablicama neće moći da udju na Kosovo.

Ukoliko se na Kosovu pronađu takve tablice, one će biti zaplenjene i automobili će biti vraćeni nazad na granični prelaz, istakao je kosovski ministar.

Kada su u pitanju stare registarske tablice sa oznakama KM, PR, GL, PE, PZ i UR, one će moći da se koriste do 1.juna, do kada se moraju preregistrovati na KS ili RKS, objasnio je Redžepi.

Na prelazima na severu Kosova neki od gradjana su rekli da su juče dobili letak u kojem piše da pre 1. juna svi gradjani koji voze automobile moraju imati KS ili RKS tablice, kosovsku ličnu kartu, vozačku dozvolu i saobraćajnu dozvolu.

Dalje se dodaje da su sva dokumenta potrebna za ulaz i izlaz preko prelaza određena dogovorom o slobodi kretanja postignutim u Briselu a da se građani koji žive na severu Kosova radi registracije mogi obratiti kancelariji Opštinskog civilnog registracionog centra u Bošnjačkoj Mahali u severnom delu Mitrovice.
Pogledaj vesti o: Jarinje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.