Još jedan Srbin pušten iz pritvora

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 24.Sep.2009, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedan Srbin pušten iz pritvora

Priština, Beograd -- Srđan Filić, jedan od uhapšenih Srba u opštini Novo Brdo, pušten je iz pritvora i braniće se sa slobode, izjavio je njegov advokat Živojin Jokanović.

Prema njegovim rečima tužiteljka misije Euleks na večerašnjoj sednici za određivanje pritvora, koja je održana u Okružnom sudu u Prištini, odustala je od ranijeg predloga za određivanje pritvora Filiću tako da je on večeras pušten da se brani sa slobode.

"Filić, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << juče uhapšen zajedno sa još troje Srba u selima opštine Novo Brdo osumnjičen je, kao i ostalih troje, za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 Krivičnog zakona Jugoslavije, jer je navodna radnja počinjena aprila 1999", rekao je Jokanović.

On je kazao da je sednica za određivanje pritvora u Okružnom sudu u Prištini za troje uhapšenih Srba - Slobodana i Srećka Martinovića i Svetlane Stojanović još u toku i da toj sednici prisustvuju i njihovi advokati.

Peti uhapšeni Srbin, Dobrivoje Trajković sinoć je pušten iz pritvora. On je kazao da mu je policija rekla da je pritvoren zbog ometanja policije prilikom pretresa njegove kuće.

Euleks nije dobio zvaničan zahtev Ministarstva za Kosovo i Metohiju da mu podnese dokaze na osnovu kojih je uhapšeno petoro kosovskih Srba, od kojih su četvorica osumnjičena za ratni zločin, izjavila je portparolka te misije Karin Limdal.

Ona je dodala da je Euleks iz medija saznao za taj zahtev ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića.

Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Rada Trajković zatražila je od Euleksa da identifikuje i kazni policajce koji su tokom hapšenja Srba postupali nasilno i grubo.

Ona je osudila ponašanje pripadnika policije koji su, kako je navela, prislanjali puščane cevi i uz glave dece.

Vlada Kosova negodovala je zbog reakcija iz Beograda na hapšenje petoro Srba.

"Euleks je postupio na osnovu svojih nadležnosti za šta je zadužen, a to je red i zakon na Kosovu. Bez sumnje da je hapšenju prethodila jedna faza istrage”, rekao je portparol Vlade Memlji Krasnići.

"Neumesno je da zvaničnici u Srbiji daju izjave koje su za unutrašnju političku potrošnju, politizirajući pitanje, isključujući mogućnost učešća osumnjičenih, jer se radi o pravnom pitanju, a politika ne treba da se meša sa pravdom. Ne radi se o političkom pitanju i verujem da će sve političke strane ostati van procesa”, kazao je on.

Euleks policjia je uhapsila juče Svetlanu Stojanović iz sela Bostane, Slobodana i Srećka Martinovića i Dobrivoja Trajkovića iz Plavca, kao i Srđana Filića iz Jasenovika, sve iz opštine Novo Brdo.

Dvojica uhapšenih članovi KPS-a

Euleks je juče posle podne saopštio da se optužbe protiv osumnjičenih odnose na neljudski tretman, prekomernu patnju ili narušavanje telesnog integriteta ili zdravlja, primenu mera zastrašivanja i terora i nezakonito hapšenje i zadržavanje.

Četvoro Srba uhapšeno je zbog ratnih zločina počinjenih u aprilu 1999. godine, a peti zbog opstrukcije pri hapšenju.

Portparol Kosovske policije Arber Beka izjavio je, povodom hapšenja petoro Srba iz opštine Novo Brdo, među kojima je bilo i pripadnika te službe, da se kandidati proveravaju pri prijemu u policiju, ali da to ne znači da naknadno ne mogu biti osumnjičeni za neko krivično delo.

Beka je u izjavi za agenciju Beta potvrdio da je od tih petoro Srba jedan bivši, a jedan aktivni pripadnik Kosovske policije i naveo da nije prvi put da pripadnici Kosovske policije budu uhapšeni.

"Tačno je da se prilikom prijema u Kosovsku policiju vrše provere, ali to ne znači da je bilo ko iznad zakona", kazao je Beka.

Prema njegovim rečima, dva pripadnika KP, jedan bivši i jedan aktivni, uhapšena su juče u Novom Brdu, jer su dobijene nove informacije koje govore da su osumnjičeni za određena krivična dela.

Mi ih tretiramo kao osumnjičene do konačne odluke suda, rekao je Beka.

Beka je dodao da je KP nedavno uhapsila jednog komandira policije za koga su dobijene nove informacije da je izvršio krivična dela pre nego što je postao policajac.

Ministarstvo zatražilo objašnjenje

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo Oliver Ivanović rekao je da je ministarstvo od Euleksa zatražilo objašnjenje o hapšenju pet Srba u opštini Novo Brdo.

Ivanović je, gostujući u vestima TV B92 rekao da se "boji da je to hapšenje prilično politički motivisano", navodeći da dobro poznaje prilike u tom kraju, ali da nije čuo za bilo kakve zločine Srba na području Novog Brda. Ivanović je podsetio i na ubistva Srba u Starom Gracu i Goraždevcu, uz napomenu da za te zločine još niko nije procesuiran.

"Prvo što je Ministarstvo uradilo jeste da smo uputili oštro pismo sa zahtevom za objašnjenje”, rekao je državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

"Mi ne bismo želeli da se to shvati kao mešanje u istragu, ali je veoma čudno da se, pored mnogih zločina koji su se dogodili nad Srbima u periodu od 1999. do danas, Euleks prvo uhvatio za dosta sumnjivo sklepanu, da tako kažem, optužnicu protiv ovih Srba u Novom Brdu”, naveo je on.

"Ono što je najgore, mi imamo veoma neprijatna iskustva, jer takvi slučajevi da se ljudi privode, hapse i drže u pritvoru po nekoliko meseci, a neki i više od godinu dana i nakon toga puste bez ikakvih objašnjenja, imali smo u prošlosti”, rekao je Ivanović.

"Bojim se da će ovo biti jedno politički motivisano hapšenje. Voleo bih da nisam u pravu, ali mislim da je ovo hapšenje prilično politički motivisano, jer Euleks ima ozbiljnu situaciju u Prištini i kosovski Albanci i njihovo političko rukovodstvo ih nisu baš najbolje prihvatili. Imali su ozbiljne incidente i sukobe i sada pokušavaju da naprave balans time što će uhapsiti nekoliko Srba”, zaključio je on.

Možete pogledati snimak gostovanja Olivera Ivanovića u vestima TV B92.

Srbi sa područja opštine Novo Brdo organizovali su juče po podne polučasovni protest, sa koga su poručili da uhapšeni nisu odgovorni za ratne zločine u tom mestu, kao i da nikakvih zločina u Novom Brdu nije bilo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.