Izvor: B92, 13.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Pritisnuti Prištinu

Prag, Priština, Beograd -- Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić pozvao je EU da se suprotstavi nepristajanju Prištine na sporazum o rekonfiguraiciji međunarodnog prisustva na Kosovu.

Govoreći na Karlovom univeriztetu u Pragu Jeremić je ukazao da su se prištinske vlasti "ponovo okrenule pretnjama" nakon sporazuma Beograda i UN o rekonfiguraciji međunarodnog prisustva na Kosovu i dolasku Euleksa pod okriljem UN i u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skladu sa Rezolucijom 1244.

"Sve je bilo dogovoreno. Sednica Saveta bezbednosti je bila zakazana za utorak. A onda, pretnje iz Prištine su se intenzivirale", rekao je srpski ministar.

Jeremić je nastavio da je "umesto da se kaže da takve varvarske pretnje ne smeju biti tolerisane", sednica Saveta bezbednosti otkazana, a izveštaj generalnog sekretara nije objavljen.

"Na Evropskoj uniji je da se konačno suprotstavi ekstremistima u Prištini i da im kaže: 'Ovo neće proći. Vaše odbacivanje zakona neće biti tolerisano. A vaše pretnje neće biti prihvaćene", rekao je Jeremić.

On je zato ocenio da će odluke koje budu donošene narednih nekoliko dana, biti "odlučujuće", ali je istovremeno istakao da je Srbija "duboko posvećena tome da ostane konstruktivan partner" i da sa UN i EU radi na njihovoj statusnoj neutralnosti na Kosovu.

"Kada ćemo naučiti da za pasivnost nema mesta u Evropi? I kada ćemo se konačno suočiti sa onima koji nastoje da unište ono na čijoj su izgradnji teško radile mnoge generacije Evropljana?", upitao je takođe šef srpske diplomatije.

Opširnije o poseti Vuka Jeremića Češkoj Republici možete čitati u posebnoj vesti.

Priština i dalje protiv plana

Lideri kosovskih institucija i međunarodni predstavnici nastavili su i danas posle podne intenzivne konsultacije, posle odbijanja Prištine da prihvati plan od šest tačaka o kome su UN i Beograd postigli dogovor.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hašim Tači sastali su se u Prištini ponovo, bez prisustva medija, sa predstavnicima "petorke", odnosno predstavnicima zemalja-članica Kontakt grupe, bez Rusije.

Izvori bliski pregovorima rekli su za prištinske elektronske medije da nema dogovora i da Priština nastavlja da odbija "dokument koji je produkt sporazuma između Ujedinjenih nacija i Srbije".

"Priština je na današnjem sastanku išla još dalje i tražila da se plan UN od šest tačaka skine sa pregovaračkog stola jer nije u skladu sa interesima naroda Kosova i Ustavom Kosova", javila je Radio-televizija Kosova pozivajući se na neimenovane izvore upućene u pregovore.

RTK je javlila i da su Sejdiu i Tači tražili da bilo koji sporazum koji se postigne o međunarodnom civilnom prisustvu na Kosovu prethodno treba da dobije saglasnost Prištine.

U Prištini su i u sredu uveče vođeni pregovori kosovskih lidera i međunarodnih predstavnika oko šest tačaka o raspoređivanju misije EU, ali bez dogovora.

Zbog toga što se Priština oglušuje o poziv generalnog sekretara UN da prihvati dogovor Beograda i Ujedinjenih nacija o preoblikovanju UNMIK-a, sednica Saveta bezbednosti UN mogla bi biti odložena za sledeću sedmicu, javljaju agencije.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju i premijer Hašim Tači sastali su se u Prištini s predstavnicima država članica Kontakt grupe osim Rusije i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu Piterom Fejtom.

Izvori bliski pregovorima rekli su za prištinske medije da dogovor nije postignut i da kosovska strana ostaje pri ranijem stavu da se ne prihvati plan u šest tačaka o kojem su postigli dogovor UN i Beograd.

Prema istim izvorima, čelnici kosovskih institucija su naveli da "suštinu plana u šest tačaka čine uslovi Beograda za raspoređivanje Euleksa na Kosovu".

Kosovski zvaničnici usprotivili su se dogovoru koji su postigli Beograd i UN.

Detalji dogovora za sada nisu zvanično objavljeni.

Pritisci i uslovi

Podsetimo, predlog o šest tačaka je deo plana o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu, a odnosi se na policiju, pravosuđe, carine, granicu, zaštitu kulturnih i verskih objekata, kao i na saobraćaj i telekomunikacije na teritoriji Kosova.

Već od početka nedelje je poznato da je dogovor sklopljen između generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna i srpske strane.

"Srbija smatra dobrodošlim prisustvo Euleksa na Kosovu ukoliko Euleks poštuje princip neutralnosti i ukoliko tako odluku donese Savet bezbednosti UN-a”, rekao je juče predsednik Srbije Boris Tadić.

Međutim, ovakav dogovor ne odgovara predstavnicima kosovskih Albanaca, koji su ga u ponedeljak i odbili.

Zbog toga, kosovska vlada je ovih dana izložena pritiscima iz Brisela, ali i iz Njujorka, da ublaži stav da bi se došlo do kompromisa.

Premijer Kosova Hašim Tači, međutim, juče je izjavio da Priština ostaje pri ranijem stavu i da se protivi planu od šest tačaka za širenje Euleksa na Kosovu.

"Kosovo tesno sarađuje sa relevantnim međunarodnim zvaničnicima u cilju pronalaženja rešenja koje poštuje nezavisnost Kosova, njegovu suverenost, ustav naše republike, dokument predsednika Ahtisarija i teritorijalnu celovitost Kosova. Nema nametanja za Prištinu. Ovo je još proces koji je otvoren. Beograd može da predlaže šta želi, ali beogradski san da ugrozi suverenitet Kosova je preminuo i sahranjen je 17. februara ove godine”, kazao je Tači.

Međutim, prištinski mediji nezvanično objavljuju da je Vlada Kosova, ipak, počela da popušta pred međunarodnim pritiskom za prihvatanje plana o šest tačaka.

Kako tvrdi Koha ditore, sada zvanična Priština pokušava da saopšti uslove pod kojima bi prihvatila plan.

Kao dan kada bi trebalo da bude održana sednica Saveta bezbednosti UN-a, na kojoj će se raspravljati o razmeštanju Euleksa, najčešće se pominje petak, 14. novembar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.