Izvor: Blic, 31.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Euleks prihvatljiv pod jasnim uslovima

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je večeras u Njujorku da su jasni uslovi pod kojim je razmeštanje Euleksa na Kosovu i Metohiji prihvatljivo za zvanični Beograd i da bez pristanka Srbije ova misija neće dobiti podršku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.



"Jasni su parametri koji su prihvatljivi za Beograd - bilo koja civilna misija na Kosovu mora poštovati Rezoluciju 1244", biti "statusno neutralna, a ne da sprovodi propali plan Martija Ahtisarija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da funkcioniše u skladu sa važećom Rezolucijom 1244", istakao je ministar Jeremić za Radio televiziju Srbije (RTS).

Jeremić je rekao da, "ukoliko međunarodno civilno prisustvo na Kosovu bude rekonfigurisano u skladu sa tim principima, Beograd je spreman da razmotri mogućnost podrške toj rekonfiguraciji".

Ministar je ukazao na važnost plana sa šest tačaka koji je izneo generalni sekretar UN Ban Ki-Mun u pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću od 12. juna koji podrazumeva opstanak institucija UN u delovima Kosmeta u kojima većinski žive Srbi.

Jeremić je rekao da nikakvo razmeštanje civilne misije na Kosmetu neće biti legalno ukoliko u Savetu bezbednosti UN ne bude postignut dogovor o statusnoj neutralnosti takve misije.

"Svaka misija na Kosovu mora imati mandat Saveta bezbednosti UN, a ne može ga imati ukoliko se ne obaveže za statusnu neutralnost", rekao je Jeremić, dodavši da je u razgovorima sa ruskom misijom u UN dobio uveravanja da će Rusija podržati stav Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.