Jednomesečni pritvor za Srbe iz Novog Brda

Izvor: Politika, Tanjug, 25.Sep.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jednomesečni pritvor za Srbe iz Novog Brda

U Euleksu odlučno odbacuju da je bilo nasilnog ponašanja, advokati tvrde da je proces lažan i montiran

Kosovska Mitrovica – Pretpretresni sudija Euleksa Arkadijus Sedek odredio je tridesetodnevni pritvor trojici Srba – braći Srećku i Slobodanu Martinoviću i Svetlani Stojanović, osumnjičenima za navodno počinjeni ratni zločin od 17. do 22. aprila 1999. godine na području novobrdske opštine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dok je Srđan Filić pušten da se brani sa slobode. Prethodnog dana iz policijskog pritvora pušten je Dobrivoje Trajković, koji je priveden pod optužbom da je ometao hapšenja. Srećko i Slobodan Martinović, rodom iz zaseoka Plavice, nalaze se u pritvorskoj jedinici u Prištini, dok je po rečima advokata Svetlane Stojanović iz Bostana ona u pritvorskoj jedinici u Lipljanu.

Advokat Miodrag Brkljač, koji brani Slobodana Martinovića, i Miro Delević, koji zastupa Svetlanu Stojanović kažu da je proces montiran. Njih dvojica i Dejan Vasić, advokat Srećka Martinovića, tokom jučerašnjeg dana podneli su žalbe protiv rešenja o jednomesečnom pritvoru.

„Prošlo je već deset godina od momenta kada su oni navodno izvršili to krivično delo, a ipak se nisu pomerili iz svojih kuća. Da se osećaju krivim ne bi bili na očima oštećenih. Tražili smo da se brane sa slobode, ali je Euleks sudija ostao pri tvrdnji da bi oni mogli da pobegnu, da bi eventualno vršili pritisak na svedoke”, kaže Brkljač. Branioci osumnjičenih navode da će se sa svojim klijentima videti početkom naredne nedelje.

Zvonimir Stević, državi sekretar u Ministarstvu za KiM i predsednik Koordinacionog centra za Kosmet, smatra da su okolnosti pod kojima su Srbi uhapšeni nejasni i zbunjujući. „Kako je sada moglo da se naprasno utvrdi da su ovi ljudi navodno počinili ratne zločine, ako se zna da su pojedinci radili u KPS-u, ili su aktivni policajci, ili su radili u institucijama koje su pod monitoringom međunarodne zajednice”, rekao je on za „Politiku”. Stević naglašava da su ministarstvo i Koordinacioni centar „odmah angažovali svoj pravni tim”, koji će pružiti pravnu pomoć advokatima na Kosmetu.

Stojan Stanojević, predsednik opštine Novo Brdo, kaže da u celoj novobrdskoj opštini vlada strah, a posebno zbog činjenice da su specijalne jedinice policije „Rosa”, uz asistenciju Euleksa, u sredu uveče ponovo napravile premetačinu u selu, tragajući za Sinišom Filićem, bratom puštenog Srđana. Oštećene porodice će, kako je naveo, podneti i privatne tužbe protiv pripadnika specijalnih jedinica koje su u sredu ujutro nasilnički upale u ovaj kraj.

U Euleksu, međutim, opovrgavaju tvrdnje oštećenih. „Operacija je sprovedena uz puno poštovanje najviših profesionalnih standarda i procedura, a svako ko smatra da se prema njemu neopravdano postupalo može da podnese zvaničnu žalbu, pa će se sprovesti interna istraga. Tvrdnje, kao što su da je bilo nasilničkih i zastrašujućih akcija protiv maloletnika nisu istinite”, kaže za Karin Limdal. Specijalne jedinice policije Euleksa su prilikom hapšenja petoro Srba, prema tvrdnji Dobrivoja Trajkovića, maltretirale i njegovu maloletnu decu u koju su bile uperene puške.

Biljana Radomirović

------------------------------------------------------------

Pucano na vozilo Euleksa

Kosovska Mitrovica – Za sada nepoznati napadači pucali su preksinoć, nešto posle 19 časova, na delu magistralnog puta između Zubinog Potoka i Kapije broj 31 (Brnjak) na konvoj vozila Euleksa. Povređenih nema, a pričinjena je manja materijalna šteta, rekao je za „Politiku” Besim Hoti, regionalni portparol KPS-a u Kosovskoj Mitrovici. Po rečima Hotija, pripadnici Euleksa, koji su krenuli ka administrativnom prelazu Brnjak, a bili su u pratnji vozila carine, čuli su nekoliko pucnjeva (od šest do sedam) iz vatrenog oružja, ali su ipak krenuli ka Brnjaku. Da se napad dogodio, potvrdio je za „Politiku” i Hans Kristijan Klasing, portparol Euleksa, rekavši da je pričinjena materijalna šteta na jednom od vozila, gde je na zadnjim vratima džipa primećena rupa od metka. Klasing navodi da će istragu sprovesti pripadnici Euleksa i KPS-a. U konvoju su bili pripadnici rumunskih snaga.

B. R.

----------------------------------------------------------

Za hapšenja Srba bilo dovoljno upreti prstom

Od 34 uhapšena Srbina, najčešće optužena za ratni zločin, 28 oslobođeno u ponovljenim procesima pred međunarodnim institucijama

Od dolaska Kfora na Kosovo i Metohiju od juna 1999. godine do danas, prema podacima koji su dostupni Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, više od 40 Srba iz pokrajine uhapšeno je pod optužbama za najteža krivična dela, najčešće za ratne zločine. Najviše hapšenja desilo se u drugoj polovini 1999. i početkom 2000. godine kada je, prema evidenciji pravne službe Ministarstva za KiM, registrovano 34 uhapšena za najteža dela. Oslobođeno je 28 uhapšenih dok su šestorica maja 2002. godine, u skladu sa Sporazumom SRJ i Unmika o premeštaju osuđenih lica, prebačena na izdržavanje kazne u zatvore Republike Srbije. Najpoznatiji su slučajevi Miloša Jokića, Anđelka Kolašinca, Bešović Veselina, Momčila Trajkovića, Dragana Nikolića, Grković Saše, Miroslava Vučkovića, Igora Simića i Stojanović Božidara.

Većina uhapšenih provela je i više od godinu dana u pritvoru bez suđenja. Prvo su boravili u Bondstilu, a kasnije su prebačeni u Okružni zatvor u Kosovskoj Mitrovici. Pošto je Unmik formirao posebno pravosuđe na KiM sudile su im isključivo sudije Albanci koje su ih proglašavale krivim i određivali im najteže kazne i do 20 godina zatvora u prvostepenim presudama. Nakon što je Uredbom Unmika 2000/62 propisano da za navedena krivična dela sude isključivo međunarodne sudije u ponovnim postupcima po žalbama većina uhapšenih je oslobođena optužbi i puštena na slobodu u periodu 2002–2006.

Srbi su, kako kažu u ministarstvu, hapšeni po prijavama komšija Albanaca za etnički motivisane zločine genocida i ratnih zločina nad civilnim stanovništvom. Najčešća kvalifikacija bila je ratni zločin nad civilima Albancima po članu 142 Krivičnog zakona Jugoslavije, ali i za dela ubistva ili ilegalnog posedovanja oružja. Optužbe uglavnom nisu praćene ozbiljnim materijalnim dokazima već je jednostavno bilo dovoljno samo prijaviti određenog Srbina i na njega „upreti prstom”.

Srbe je hapsila i KPS policija pod optužbama za klasične ratne zločine ili za ubistva počinjena tokom oružanih sukoba.

P. R.

----------------------------------------------------------

Bogdanović zatražio kompletnu informaciju o hapšenju Srba

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović zatražio je juče od predstavnika Evropske unije Pitera Sorensena punu informaciju o hapšenju Srba iz kosovske opštine Novo Brdo, koji su osumnjičeni za ratne zločine. „Sorensen je preuzeo obavezu da prenese zahtev Euleksu i da po dobijanju informacije odmah sa njom upozna ministra Bogdanovića”, saopštilo je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Bogdanović je sa Sorensenom, izaslanikom visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane, razgovarao u Beogradu, dodaje se u saopštenju. Ministarstvo za Kosovo i Metohiju „još jednom naglašava privrženost civilizacijskom stavu da svako ko je odgovoran za ratne zločine, mora da odgovara za počinjena nedela”.

To ministarstvo u saopštenju insistira na razjašnjenju ovog slučaja, da bi se otklonila svaka sumnja da se zloupotrebom tajnih optužnica za ratne zločine nastoji da se spreči povratak izbeglih i raseljenih Srba na Kosovo i Metohiju. „Otklanjanjem ove sumnje povratilo bi se poverenje srpskog stanovništva na Kosmetu u legalno međunarodno prisustvo u pokrajini”, dodaje se u saopštenju.

Tanjug

[objavljeno: 26/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.