Jarinje: Kuper i Stefanović rešavaju krizu

Izvor: S media, 13.Okt.2011, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jarinje: Kuper i Stefanović rešavaju krizu

Euleks zatvara neovlašćene prelaze na severu Kosova, saopšteno iz misije EU. Srbi na severu Kosova tvrde da drže pod blokadom sve važnije puteve u tom delu. Borislav Stefanović i Robert Kuper sutra razgovaraju o rešenju problema na prelazima.

Sa severa Kosova i Metohije stižu potpuno oprečne informacije: Euleks tvrdi da, uz pomoć Kfora, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zatvara alternativne prelaze na Jarinju, dok Srbi tvrde da su prelazi otvoreni posle razgovora sa komandantom Kfor-a, generalom Erhardom Drevsom.

Šef tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović sastaće se sutra sa posrednikom EU Robertom Kuperom. Njih dvojica će razgovarati, između ostalog, o rešavanju problema na administrativnim prelazima.

U saopštenju koje je Euleks prosledio S media portalu, stoji da ova misija uz podršku Kfora, od jutros zatvara neovlašćene prelaze na severu Kosova, kod prelaza Jarinje.

Gabon priznao Kosovo

Vol strit džornal: Kosovo je najveći srpski trošak

U saopštenju misije UN navedeno je da Euleks deluje kako bi "podržao vladavinu prava i ponovno uspostavio ovlašćene pravce u blizini Prelaza i Jarinje na severu Kosova".

"Neovlašćeni pravci izbegavaju legitimne kontrole, a barikade na putevima su nelegalne i ne pomažu nikome. Važno je da se situacija na severu Kosova vrati u normalu što je pre moguće, u korist svih", rekao je Endi Sparks, vršilac dužnosti šefa Euleksa.

U saopštenju je još navedeno da Kfor i Euleks "podržavaju sigurno i bezbedno okruženje na Kosovu za sve zajednice", kao i da će "nastaviti akcije da bi podržali slobodu kretanja i uspostavili vladavinu prava, pažljivo i nepristrasno".

Pripadnici nemačkog Kfora zatvorili su jutros od šest sati novi alternativni put u blizini administrativnog prelaza Jarinje, koji su Srbi pre nedelju dana izgradili. Tri sata kasnije, prema rečima sagovornika S media portala, taj put je odblokiran.



Srbi na severu Kosova drže pod blokadom sve važnije puteve u tom delu, zahtevajući da sa prelaza Jarinje i Brnjak, ka centralnoj Srbiji, odu kosovski policajci i carinici. Oni grade alternativne puteve kojima se snabdevaju robom iz Srbije.

(S media, Ag.)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.