JOŠ NEMA OSUMNJIČENIH ZA MASAKR U GORAŽDEVCU

Izvor: Kurir, 12.Avg.2010, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JOŠ NEMA OSUMNJIČENIH ZA MASAKR U GORAŽDEVCU

GORAŽDEVAC - Sutra se navršava sedam godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro dece, Srba u Goraždevcu, kod Peći, a da počinioci još nisu otkriveni.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević, rekla je da se privodi kraju istraga, koju je ta misija preuzela od UNMIK-a.

"Da bi razjasnila neke detalje, policija je razgovarala nekoliko svedoka koji su i ranije dali izjave. Sve sumnje su proverene i analizirane. U ovom trenutku niko nije osumnjičen", kazala je Gudeljević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Istragu ubistva dece u Goraždevcu, kao i ratnih zločina, vodi Euleksov tuzilac, a istražuje policija Euleksa.

Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12) ubijeni su hicima iz automatskog oružja 13. avgusta 2003. godine dok su se kupali na Bistrici, a Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.

Sutra, kao i svake godine na taj dan, u crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu biće služen pomen Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću. potvrdio je paroh goraždevački, otac Jugoslav.

Napadači na decu koja su se kupala 500 metara od centra sela, nisu nađeni uprkos obećanju tadašnjeg komesara policije UNMIK da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice dece".

Nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK. UNMIK je posle napada u Goraždevcu saopštio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz "kalašnjikova" na 50-ak dece i mladih, većinom Srba iz goraždevačke enklave". Kosovska policija je ranije saopstila da je u istrazi saslusano 75 svedoka, medu kojima i ranjene žrtve napada i da je pretreseno 100 kuća.

Očevi ubijenih dečaka rekli su da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i da su to rekli pripadnicima Kfora.

Ubistvo dece su osudili domaći i strani zvaničnici, a tim povodom je održana i hitna sednica Saveta bezbednosti UN. Sahrani ubijenih dečaka je prisustvovao i tadašnji premijer Srbije Zoran Zivković. U Gorazdevcu danas zivi oko 750 Srba, trećina broja od pre 1999. godine.

To je jedan od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije u Pokrajinu. Ubice su nekažnjene i za ostala tri slučaja: ubistvo 14 žetelaca u Starom Grackom, ubistvo porodice Stolić iz Obilića i miniranje autobusa Niš ekspresa kod Podujeva, u kojem je poginulo 12 Srba. Euleks je po dolasku na Kosovo krajem 2008. godine, preuzeo predmete ratnih zločina koji su bili u nadležnosti UNMIK-ovog pravosuđa i tužilaštva.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.