Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Skupština Srbije mora da odbaci Ustav Kosova

BEOGRAD - Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović izjavio je večeras da Skupština Srbije mora najhitnije da se izjasni o inicijativi poslaničkog kluba D S S-NS i da odbaci legalizovanje misije Euleks i ustav samoproglašene republike Kosovo.

"Taj ustav se na nas ne odnosi", rekao je Ivanović i podsetio da Srbi sa Kosova i Metohije ne priznaju kvazi albansku državu i ne prihvataju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njen ustav.

Srbima, dodao je on, ostaje da se, uz podršku države i njene jedinstvene politike, suprostave primeni kosovskog ustava i da ostvaruju prava u skladu sa Ustavom Srbije.

Ivanović je kazao da Srbi na Kosovu i Metohiji ne mogu da prihvate samoproglašenu nezavisnost Kosova i kosovske institucije i da zbog toga moraju da se institucionalno organizuju u okviru ustavno-pravnog sistema Srbije.

"To možemo ostvariti u sredinama u kojima žive Srbi, mi imamo prava na svoje institucije i da svoja prava ostvarujemo preko ljudi i institucija u koja imamo poverenja", kazao je on.

Ivanović je naveo da će Skupština Srba, čije je konstituisanje najavljeno za 28. jun, imati legitimitet koji proističe iz demokratskog opredeljenja građana u Pokrajini koji priznaju Srbiju kao svoju državu. On je dodao da će ta skupština voditi jedinstvenu politiku na celoj teritoriji i imaće zadatak da objedinjava, usmerava i koordinira ostvarivanje srpskih interesa.

Prema rečima Ivanovića, proces formiranja srpskih opština je pri kraju, a Srbi će i preko tih insitucija ostvarivati prava.

"Jačanjem naše vlasti, jačanjem uticaja Srbije svakako da će naš položaj u severnom delu biti veći, kao što jača Mitrovica znači jače enklave", rekao je predsednik SNV severnog Kosova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DS nema stav o sednici skupštine

Izvor: RTV Pink, 16.Jun.2008

Kolundžija:DS još nema stav o inicijativi D S S-NS. . . Poslanik koalicije Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija izjavila je večeras da će ta . poslanička grupa razmotriti da li ima potrebe da se parlament na vanrednoj sednici izjašnjava o inicijativi D S S-NS da se donesu odluke o neprihvatanju...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.