Izvor: B92, 17.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanko: Još bez prenosa nadležnosti

Priština -- Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je da UNMIK još nema instrukcije iz centrale u Njujorku za prenos nadležnosti na Euleks.

On je dodao da su UNMIK i Euleks zasebne misije na Kosovu. "Buduća uloga misije UN i Evropske unije na Kosovu je predmet tekućih razgovora između Ujedinjenih nacija i Evropske unije", rekao je Ivanko.

On je kazao da UNMIK "nema nikakve instrukcije da prenese nadležnosti na Euleks", ali da dve misije sarađuju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Zvaničnici Euleksa na Kosovu su, kako prenosi prištinska štampa, potvrdili da postoje poteškoće u uspostavljanju te misije do 15. juna, dodajući da se radi kako o pravnim, tako i političkim problemima i kolebanju nekih zemalja EU da podrže Euleks.

Portparolka Euleksa Karin Lindmaln izjavila je prištinskom listu "Zeri" da je potpuno uspostavljanje te misije na Kosovu do 15. juna teško realizovati, "zbog poteškoća na terenu".

"Ipak, misija se gradi i uspostavljanje se nastavlja", navela je Lindmalnova.

List prenosi da kancelarija Međunarodnog civilnog predstavnika (ICO) nema takve probleme.

"Ova kancelarija je već uspostavila potpunu neophodnu infrastrukturu na Kosovu", izjavio je "Zeriju" portparol ICO-a Endi Mekgafi.

List "Koha ditore" prenosi neimenovane diplomatske izvore z Brisela da "neke zemlje članice EU, koje ne priznaju nezavisnost Kosova, sada se dvoume i oko ranijih obećanja da neće sprečiti angažovanje EU na Kosovu".

Dnevnik ističe da iste zemlje odbijaju da šalju svoje ljude u misiji EU na Kosovu dok ne bude postignuto rešenje u odnosima EU i UN oko odlaska UNMIK-a.

Komentarišući pisanje prištinske štampe da je misija Euleksa "na čekanju", portparol UNMIK-a Ivanko je rekao da je to pitanje za Euleks, pošto je reč o "zasebnoj misiji".

Šef Euleksa Iv de Kermabon je prvi od zvaničnika koji je rekao da je moguće da ta misija ne zabeleži napredak posle 15. juna, za kada planira početak rada, jer je u iščekivanju odluka UN i još nema jasne zakonske okvire.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.