I kosmetski Srbi različito o Euleksu

Izvor: Politika, 21.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I kosmetski Srbi različito o Euleksu

Na severu pokrajine protive se dolasku misije EU, dok je za Srbe u enklavama prihvatljivo rešenje za koje se zvanični Beograd zalaže

Dok se u Njujorku, uoči sednice Saveta bezbednosti UN, usaglašavaju stavovi između EU, SAD i UN o rekonfiguraciji Unmika, odnosno razmeštanju Euleksa, u Srbiji su sve suprotstavljeniji stavovi o misiji EU.

Osim vlasti i opozicije, o ovom pitanju nemaju jedinstven stav ni Srbi s Kosmeta. Tako su dve grupe predstavnika Srba sa Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Metohije, koje su u sredu u odvojenim susretima razgovarali sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, iznele dijametralno različite stavove o rekonfiguraciji Unmika, odnosno raspoređivanju Euleksa u južnoj srpskoj pokrajini. Jedni su zastupali stav da je dolazak Euleksa u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 SB i da bi značio prihvatanje plana Martija Ahtisarija, dok su drugi zagovarali tezu da je za Srbe na Kosmetu „jedino prihvatljivo rešenje ono koje država Srbija nudi”, odnosno da je misija Euleks „realnost na Kosovu”.

Potpredsednik Skupštine Zajednice opština Autonomne Pokrajine KiM Marko Jakšić kaže za „Politiku” da je delegacija u dvoipočasovnom razgovoru sa Tadićem predočila stav „350 legitimno izabranih odbornika, ali i decidiran stav 70.322 Srbina koji su potpisali peticiju kojom se protive Euleksu”.

„Kazali smo predsedniku da je i Narodna skupština u martu izglasala Rezoluciju koja se protivi dolasku neke nove misije koja će pod tim imenom nastaviti ono što je Tači zamislio: uvođenje carine, albanskog sudstva i policije. Ovih šest tačaka koje je država predložila, u stvari predstavljaju ulazak misije na ’mala vrata’”, kaže Jakšić i naglašava da su oni legitimni predstavnici naroda, a „ne ona druga grupa koja na izborima ne dobije ni po 20 glasova”.

Predsednik opštine Priština Radovan Ničić, koji je takođe bio u prvoj delegaciji, upozorio je Tadića na mogućnost da kosovski Albanci s juga Srbije do kraja meseca izazovu nerede na severu pokrajine, s ciljem da se proteraju preostali Srba iz pokrajine. Ničić tvrdi da su na severu Kosova već uočljivi pripadnici „političkog krila Albanske nacionalne armije (ANA)” koji su zaduženi da izazovu nerede, a da odgovornost prebace na srpsku stranu. I Srpska radikalna stranka juče je optužila Borisa Tadića da se „ignorantski odnosi prema upozorenjima kosovskih Srba da Albanci spremaju nove nasilne akcije”.

Ničić kaže da su sa predsednikom Tadićem razgovarali i o jačanju institucija Vlade Republike Srbije na ovim prostorima, zbrinjavanju radnika koji su na osnovu akcionog plana, odnosno po preporuci napustili radna mesta u policiji i službama pri kosovskim ministarstvima, ali nikakav konkretan odgovor nisu dobili.

„Predsednik nam je rekao da ne brinemo, jer on o svemu brine, međutim, nije nam odgovorio kako to država brine o nama”, kaže Ničić naglašavajući da srpski predstavnici nisu zadovoljni ovim razgovorom.

Predsednik Tadićje posle susreta sa predstavnicima Srba sa KiM rekao da je Srbija postigla dogovor sa UN da misija Euleks mora biti statusno neutralna.

U drugoj devetočlanoj srpskoj delegaciji bila je i Rada Trajković, koja dugo zagovara da se Euleks rasporedi na Kosmetu. Kako kaže za naš list, Euleks je realnost i „prihvatljivo rešenje koje država sada nudi”.

I Nenad Radosavljević, koji je ostao upamćen kao savetnik za povratak u vladi Bajrama Redžepija, a koji je, kako kaže, u delegaciji bio kao vanstranačka ličnost (sada je vlasnik TV „Mir” u Leposaviću) kaže da je besmisleno boriti se „sa novim svetskim poretkom koji je oduvek postojao i koji je uvek odlučivao”.

„Borba države je politička, a na Tadiću i vladi je da se sa svetskim poretkom bori i izbori. Uostalom, rezolucije suštinski nemaju nikakvu važnost, a Srbiji je sasvim svejedno da li će Rusija uložiti veto u SB oko neulaska Euleksa, jer je borba sa svetskim moćnicima borba s vetrenjačama”, kaže Radosavljević naglašavajući da nije za to „da sever Kosova u bilo kom pogledu bude u povlašćenom položaju”.

Biljana Radomirović

[objavljeno: 22/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.