Hžebičekova: Kosovu preti nasilje

Izvor: B92, 05.Okt.2010, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hžebičekova: Kosovu preti nasilje

Priština -- Na Kosovu raste frustracija zbog bezvlašća na severu Kosova i ukoliko Euleks ne sprovede zakone, može izbiti nasilje, kaže češka ambasadorka na Kosovu.

Janina Hžebičekova je za češki list "Pravo" rekla da nasilje može da izbije ukoliko Euleks ne uhapsi srpske i druge kriminalce.

Hžebičekova je izjavila da je bezbednost garantovana na 80 odsto kosovske teritorije, osim na severu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te da poreski obveznici u zemljama koje su poslale svoje vojnike u Kfor ne moraju više da ih plaćaju.

"Jedanaest godina je tu (na severu Kosova) međunarodna uprava UN iz političkih razloga zatvarala oči i pustila paravojne i zločinačke grupe na miru. Oni tamo do danas rade šta hoće, buja bezakonje. Tamo se švercuje bilo šta - droge, prostituke, a u to se uključuju i Srbi i Albanci", kazala je Hžebičekova.

Rešenje da se sve veća frustracija ne pretvori u nasilje je, prema rečima Hžebičekove, to da Euleks sprovede zakon i na severu i "uhapsi srpske i druge kriminalce".

Ona je rekla da se očekuje da Euleks počne da vrši pritisak da se sprovode zakoni i kao primer za suživot dala je Albance i Srbe na jugu Kosova.

"Na jugu su Srbi i Albanci na istom brodu i zato počinju da grade zajedno lokalne samouprave. A zato što većina nema posao svi su otprilike na istom", kazala je Hžebičekova i dodala su na jugu Albanci, Srbi i Turci shvatili da je tu njihov dom i da imaju evropsku perspektivu i svejedno im je da li će to biti za 10 godina.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------- Pratite specijal "Peti oktobar - 10 godina posle" --------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.