Hoće li Srbija prihvatiti Euleks

Izvor: B92, 20.Okt.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li Srbija prihvatiti Euleks

Jagodina, Beograd, Priština -- Zvaničnici Srbije ponavljaju da misija Euleksa na Kosovu i evropske integracije nisu povezane, a britanski ambasador kaže da je za rešenje potrebna dobra volja.

Uslov da Srbija nastavi svoje evropske integracije biće prihvatanje misije Euleks na Kosovu, smatra spoljnopolitički analitičar MIlan Pajević. Lider JS Dragana Marković izjavio je da Beograd treba da prihvati evropsku misiju, dok članovi Vlade Srbije Vuk Jeremić i Ivica Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navode da Srbija nije promenila stav i da neće pristati na bilo kakve ucene.

Britanski ambasador u Srbiji Stiven Vordsvort podseća da Euleks podržavaju sve zemlje EU, uključujući one koje nisu priznale nezavisnost Kosova i smatra da je to osnova na kojoj može dalje da se radi.

"Mi razgovaramo sa srpskim prijateljima o misiji Euleks. Mislim da se generalno slažemo da je ono što Euleks treba da radi veoma važno, a to je da pomogne razvoj oblasti zakona i reda, što je veoma slaba oblast na Kosovu, i veoma je važno za nealbansko stanovništvo da se ta oblast ojača", rekao je Vordsvort za B92.

"Pitanje je kako to uraditi s obzirom na razlike koje postoje između nas i Srbije oko statusa Kosova", kaže on.

"Nema zvaničnih pregovora"

Portparolka Euleksa Kristina Herodes izjavila je da nema zvaničnih razgovora Euleksa i Beograda u vezi sa uspostavljanjem te misije na Kosovu, uključujući i zone nastanjene Srbima.

"Nema zvaničnih razgovora Euleksa i Beograda. Pažljivo pripremamo naše dalje korake, ali nema nekog zvaničnog dijaloga sa predstavnicima srpske države", izjavila je Herodes za Radio Slobodna Evropa.

Britanski ambasador smatra da se može naći rešenje zarad razvoja zakona i reda na Kosovu.

"Predsednik Tadić je izneo svoj stav veoma jasno da mora da bude pod pokroviteljstvom UN, da status mora da bude neutralan i da nema veze sa Ahtisarijevim planom", kaže on.

"Moramo da priznamo da mi, 22 članice EU, imamo jedno gledište, pet članica EU ima drugačije gledište, a Srbija ima svoje i moramo naći način da postignemo ono što svi želimo, a to je da Euleks radi svoj posao pod uslovima koji su za sve strane prihvatljivi", kaže on.

"Ako hoćete širu sliku, mi hoćemo da vidimo ceo ovaj region, uključujuci Srbiju i Kosovo, kao članice EU. Opet moramo da vidimo kako ćemo to uraditi kada je reč o razlikama o statusu, ali mislim da, ako postoji dobra volja, možemo da rešimo taj problem", rekao je Vordsvort.

Jeremić: Ostaju isti uslovi

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić je izjavio da pitanje razmeštanja Euleksa na Kosovu i integracija Srbije u EU apsolutno nisu povezani i da Beograd ostaje pri dosadašnji uslovima za uključivanje EU u međunarodno civilno prisustvo u pokrajini.

"To su dva razdvojena procesa. Zvanična politika Beograda, kao i zvanična politika Brisela je takva da su to do sada bila dva razdvojena procesa i učinićemo sve da budu razdvojeni i u budućnosti", rekao je on.

"Nećemo prihvatiti bilo kakvo uslovljavanje Kosovom kada je reč o našim evropskim integracijama. Ukoliko ikada bude bilo to postavljeno kao eksplicitan uslov, što ja ne očekujem da će se dogoditi i učinićemo sve da nikada i ne dogodi, ali ukoliko ikada bude postavljeno od strane bilo koga kao uslov, mi ćemo reći jasno i rezolutno ne", rekao je on.

"Znači, nećemo trgovati Kosovom zarad postavljanja bilo kog drugog unutrašnjeg, spoljnog, ekonomskog ili bilo kog drugog cilja", kaže on.

Marković: Euleks da dođe na Kosovo

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković indirektno je kazao da Srbija treba da prihvati dolazak Euleksa na Kosovo, ali je naveo da je neprihvatljiva nezavisnost Kosova.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković (FoNet)

"Kada bi se ja lično pitao i kada bi ja ovog trenutka odlučivao, za mene nema nikakve razlike da li se međunarodne snage na Kosovu i Metohiji zovu UNMIK ili Euleks", rekao je on.

"I u Rezoluciji 1244 UN piše da su na Kosovu prisutne međunarodne snage, a 95 odsto država koje su prisutne u Euleksu prisutne su i u UNMIK-u", rekao je Marković, a prenosi jagodinska TV Palma plus.

"Ukoliko bi to na neki način ubrzalo ekonomsku saradnju, da ne kažem ulazak Srbije u EU, a već Euleks je raspoređen i preuzeo ono što su mu ingerencije, mislim da Srbija ne treba da gubi mnogo vremena oko toga", kaže Marković.

"Kažem, još jednom da ponovim, zbog građana Srbije da mi nikada nećemo priznati nezavisnost KiM i da neke stranke ne zloupotreba ovo što sam ja danas rekao, baš iz razloga što se Euleks spominje u planu Martija Ahtisarija, pa da ne kažu: eto, Jedinstvena Srbija je za nezavisnost KiM", zaključio je Marković.

Dačić: Nepromenjeno o Euleksu

I zamenik premijera Ivica Dačić izjavio je da politika Srbije u vezi sa Euleksom nije promenjena - misija EU može da dođe na Kosovo uz odobrenje Saveta bezbednosti UN i pod uslovom da ne sprovodi Ahtisarijev plan.

Povodom izjave predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića da Euleks treba prihvatiti, Dačić je rekao da ne veruje da je njegov koalicioni partner promenio stav već da je "razrađivao stav koji je Vlada iznela i tiče se ovih uslova".

Na konferenciji za novinare sa zamenicom američkog ambasadora u Beogradu Dženifer Braš, lider Jedinstvene Srbije kazao je da se njegova stranka zauzima za odbranu integriteta Srbije, kao i za saradnju sa SAD kako bi država "išla napred" i bila otvarana nova radna mesta.

"Srbija je bombardovana 1999. godine zbog genocida i etničkog čišćenja, a mi smo ti koji smo doživeli i jedno i drugo, ali ne smemo da se vraćamo unazad, treba da idemo napred", rekao je Marković.

Zamenica ambasadora SAD u Beogradu je navela da je ohrabruje podrška njenog domaćina u Jagodini. "Više od svega ohrabruje vaša podrška evropskoj budućnosti Srbije, naročito u ovom kritičnom trenutku za vašu zemlju", rekla je ona.

"Budućnost Srbije je u partnerstvu i evropskim integracijama i SAD će nastaviti da daju podršku na tom putu. Zahvaljujući vašem trudu investicije u Jagodini su sve veće i otvaraju nove mogućnosti građanima Jagodine", rekla je Dženifer Braš.

Pajević: Euleks nezvanični uslov

Milan Pajević iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove kaže da Euleks sada jeste pitanje svih pitanja.

"U kom smislu? U smislu da će se mnoge zemlje opredeljivati u daljim našim nastojanjima ka EU upravo u odnosu na to kako se naši državni organi odnose prema pitanju raspoređivanja Euleksa i prisustva Evropske unije jer to je zapravo prisustvo EU na Kosovu", kaže on.

"Mi hoćemo da idemo u EU, dakle, mi treba da pomognemo EU da radi svoj posao. Ja mislim da je to u našem interesu najbolje", kaže on.

"Verovatno se mnogi ne slažu sa time, o tome možemo satima da razgovaramo. Činjenica je da to jeste jedan nezvanični uslov. Dakle, pitanje Euleksa jeste jedan nezvanični uslov", smatra on.

"Naročito sada te zemlje koje su vrlo iritirane inicijativom pred UN oko Međunarodnog suda pravde (MSP), naročito sada pošto su dozvolile da prođe ta inicijativa, sada naročito očekuju to omekšavanje, odnosno očekuju dogovor, jedno razumno trpljenje sa naše strane da se Euleks raspoređuje i da nastavi da radi mirno svoj posao", smatra on.

"Naročito sada jer oni su ublažili svoj stav oko Međunarodnog suda pravde, dozvolili su da ta rezolucija prođe time što su bili uzdržani i sada očekuju, a to je sa naše strane očigledno i signalizirano, da te stvari oko Euleksa i legnu", smatra on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Stav Vlade o Euleksu nije promenjen

Izvor: Kurir, 20.Okt.2008

BEOGRAD, 20. oktobra 2008. (Beta) - Zamenik premijera Ivica Dačić izjavio je danas da politika Srbije u vezi sa Euleksom nije promenjena - misija EU može da dođe na Kosovo uz odobrenje Saveta bezbednosti UN i pod uslovom da ne sprovodi Ahtisarijev plan. Povodom izjave predsednika Jedinstvene Srbije...

Nastavak na Kurir...

Misija i integracije u EU – odvojeni

Izvor: Glas javnosti, 21.Okt.2008, 07:37

BEOGRAD - Šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio je juče da je Beograd spreman da EU odigra značajnu ulogu na Kosmetu, ali da ne dozvoljava ikakvo povezivanje integracija i Euleksa...Posle uspeha na Generalnoj skupštini UN, istakao je, u prvi plan odbrane Kosmeta dolaze pravni timovi, pa će diplomatija...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.