Hitno Unmik u Euleks bez Saveta bezbednosti

Izvor: Glas javnosti, 19.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hitno Unmik u Euleks bez Saveta bezbednosti

UN/BEOGRAD - Generalni sekretar UN Ban Đi-mun odlučio je da nastavi proces rekonfiguracije Unmika pošto on „ne može da obavlja svoje dužnosti i mora da se prilagodi novoj realnosti na terenu“.

Ban je, u redovnom tromesečnom izveštaju koji će SB UN razmatrati 25. jula, naložio Unmiku da „sarađuje sa EU i omogući joj da preuzme ojačanu operativnu ulogu na Kosovu u oblasti vladavine prava pod ‘kišobranom’ UN“.

„Uzimajući u obzir duboko promenjenu realnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na Kosovu, odlučio sam da, u interesu održavanja mira i stabilnosti na Kosovu i u regionu, nastavim sa preoblikovanjem međunarodnog civilnog prisustva u okviru Rezolucije 1244“, naveo je Ban, koji je istakao da „UN zadržavaju striktno neutralnu poziciju o statusu Kosova“.

„Unmik više ne može da ispunjava ulogu prelazne administracije tako efikasno kao ranije. Preoblikovanje Unmika, u punoj saglasnosti sa Rezolucijom 1244, u interesu je UN, a njegovom primenom biće očuvana dostignuća Unmika“, dodaje se u izveštaju za period od 1. marta do 25. juna.

Dijalog sa Beogradom, istakao je, od „ključnog je značaja“ za napore UN i šef Unmika Lamberto Zanijer spreman je da ga počne o šest ključnih oblasti od zajedničkog interesa, uključujući policiju, sudove, carinu, transport i infrastrukturu, granice i srpsku kulturnu baštinu. On je podsetio i da je 15. juna stupio na snagu ustav Kosova, koji „ne predviđa stvarnu ulogu za Unmik iako su kosovski lideri pozdravili nastavak prisustva UN na Kosovo na neko vreme“.

„Pozivam Prištinu i Beograd i sve kosovske zajednice da nastave zajednički rad sa Unmikom, a članice SB i međunarodnu zajednicu da podrži Kosovo u tom naporu“, istakao je Ban.

A šef diplomatije Vuk Jeremić razgovarao je sinoć u NJujorku sa Banom. MIP je saopštio da mu je Jeremić preneo da se „Beograd ne protivi razgovorima o promeni sastavaUnmika, ali samo pod uslovom da se ne zadire u suverenitet i teritorijalni integritet Srbije“, kao i da „svaka eventualna promena mora biti u skladu sa Rezolucijom 1244 i odobrena u SB, i Vladi Srbije“.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.