Hapšenja na severu Kosova

Izvor: S media, 06.Okt.2010, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenja na severu Kosova

U severnoj Kosovskoj Mitrovici uhapšen muškarac osumnjičen za pokušaj ubistva, neovlašćeno posedovanje oružja i izazivanje opšte opasnosti.Na severu Kosova sinoć raspoređene jake snage bezbednosti.

Euleks policija uhapsila je muškarca u severnoj Kosovskoj Mitrovici osumnjičenog za pretnje službenom licu, nedozvoljeno držanje oružja i sprečavanje služnenog lica u obavljanju dužnosti.

Muškarac koji je, kako se navodi su saopštenju Euleksa, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u kasnim tridesetim godinama, uhapšen je u stanici policije u Severnoj Mitrovici.

Za uhapšenim je raspisana i medjunarodna poternica i očekuje se da bude izveden pred pretpretresnog sudiju čim se za to stvore uslovi.

"Istragu o tom slučaju vodi Euleks policija pod nadzorom Euleksovog tužioca Okružnog suda u Mitrovici. Nalog za hapšenje je izdao pretpretresni sudija tog suda", navedeno je u saopštenju.

-U Severnom delu Mitrovice pripadnici Kfora, kosovske policije, Eulexa policije ovog se jutra mogu videti u mešovitim gradskim sredinama gde pored Srba žive i Albanci. Informacija da su punktovi Kfora i policije na svakih 50 metara nije tačna- rekle su za S media portal kolege iz radija Kontakt Plus iz Kosovske Mitrovice.



Biler: Uspostavljamo red


Komandant Kfora Erhard Biler rekao je juče da će i Kfor podržati Euleks i KPS u uspostavljanju reda i bezbednosti na severu Kosova i da se neće tolerisati nikakvi nasilnički činovi u ovom regionu.

Biler je dodao da nisu dovoljni samo vojni i policijski zadaci već da je potreban dijalog izmedju lokalnih faktora i ljudi odgovornih za bezbednost.

Na severu Kosova od početka jula dogodilo se nekoliko incidenata medju kojima i par ubistava i nekoliko pokušaja ubistva.

Bogdanović zabrinut zbog akcija Kfora na severu

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izrazio je danas zabrinutost zbog tenzija na severu Kosova koje izazivaju pojačane akcije Kfora i Euleksa na suzbijanju kriminala, ocenivši da se tu vodi psihološko-propagandni rat.

Bogdanović je, u izjavi Tanjugu, rekao da se zalaže za poštovanje zakona i reda na severu Kosova i za procesuiranje svih onih koji se bave kriminalom, ali da medjunarodne snage moraju pažljivo da izvode svoje akcije.

“Nemamo ništa protiv (kontrola). Medjutim, ovde postoji zabrinutost za situaciju koja je stvorena, ovde se vodi psihološko-propagandni rat, velike su snage Kfora i Euleksa prisutne na severu Kosova, što stvara tenzije”, rekao je Bogdanović.

Reagujući na pojačane kontrole Kfora, Euleksa i kosovske policije na suzbijanju organizovanog kriminala i sprovodjenja zakona, Bogdanović je kazao da je očigledno da na severu postoje pritisci poslednjih nekoliko meseci na preostale Srbe i da se vrši zastraživanje.

Pojačanje mera bezbednosti u delu Kosova su najavili u utorak tokom dana sva tri komandanta snaga bezbednosti na Kosovu - Kfora, EULEX-a i Kosovske policije koji su na konferenciji za štampu obećali da će da promene stanje bezakonja i nesigurnosti na severu.

Izvori bliski policiji su u utorak rekli “Kohi ditore” da su na sever stigli specijalci EULEX-a iz Uroševca i Prištine.

Oni će učestvovati u hapšenju vodja kriminala na severu, za šta je dozvolu, kako tvrdi list, navodno dala i vlast u Beogradu.

Za osobe čije inicijale navodi “Koha ditore” sumnja se da su odgovorni za poslednje eksplozije, za podmetanje vatre i šverc na severu Kosova.

Izvori lista kažu da su "krupne ribe severa" pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Teritorijalne odbrane Srbije.

U ponedeljak posle podne EULEX je izveo prvo hapšenje na severu uhapsivši Dejana Vulovića osumnjičenog za ubistvo, pokušaj ubistva i nedozvoljeno držanje oružja.

List spekuliše, pozivajući se na izvore na severu Kosova, da je oko 20 pripadnika elitnih ruskih vojnih snaga ušlo na Kosovo sa jedinim ciljem, da destabilizuju stanje u tom delu.

“Oni su noćili u Zvečanu i sumnja se da su eksploziju na anteni IPKO-a pre par dana izveli upravo oni”, kaze izvor lista.

Prema njegovim navodima oni su uvežbani za nasilje i poslednje eksplozije ne predstavljaju gnev gradjana, već samo destabilizaciju stanja, sejanje straha i panike medju gradjanima na severu.

(S media,Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.