Haliti: Sarađivaćemo u istrazi

Izvor: B92, 25.Jan.2011, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haliti: Sarađivaćemo u istrazi

Strazbur -- Član Predsedništva Skupštine Kosova Džavid Haliti izjavio je u Strazburu da će kosovske vlasti sarađivati u istrazi Euleksa o trgovini organima na Kosovu.

Haliti je novinarima iz Srbije na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope rekao da očekuje da će rezolucija izvestioca Dika Martija danas biti usvojena.

"Ubeđen sam da će rezolucija biti usvojena, jer je većina delegacija za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usvajanje", rekao je Haliti i dodao da su ljudi s Kosova koji su vodili rat i koji su dugo u politici spremni da se suoče s pravdom.

Haliti je rekao da Priština traži da Dik Marti i drugi predaju konkretne dokumente Euleksu kako bi ta misija EU pokrenula istragu.

"Spremni smo da optužbe koje su podignute protiv pojedinih ljudi, među njima sam i ja, budu istražene na evropski način", rekao je Haliti, dodajući da je spreman za istragu u nadležnosti Euleksa, kao i da odgovaara ako je nešto pogrešio.

Britanski Gardijan objavio je danas da je Haliti u tajnim dokumentima NATO doveden u vezu sa organizovanim kriminalom i albanskom mafijom i opisan kao osoba koja ima veliku kontrolu nad kosovskim premijerom.

U sličnom kontekstu Haliti se pominje i u izveštaju izvestioca Dika Martija o trgovini organima na Kosovu.

Haliti je, međutim, ocenio da je Martijev izveštaj propaganda protiv Kosova i njegove nezavisnosti.

Na pitanje u kom svojstvu prisustvuje zasedanju u Strazburu budući da Kosovo nije član Saveta Evrope, Haliti je rekao da je njegova uloga da lobira za Kosovo.

"Mi lobiramo da rezultat rezolucije bude što mekši za nas", rekao je Haliti.

Na pitanje da li će Kosovo sarađivati u istrazi, Haliti je rekao da već sarađuje s međunarodnom zajednicom svaki dan od rata, kao i da će sarađivati do kraja, u svakom slučaju.

O saradnji s Beogradom u istrazi, što se takođe traži u Martijevoj rezoluciji, Haliti je rekao da će Kosovo sarađivati u okviru svog ustava.

"Bili smo u jednoj državi, federaciji. Više nisimo. Mi ćemo sarađivati, početi razgovore s Beogradom", rekao je Haliti dodajući da Srbija i Kosovo moraju "početi novu eru saradnje i zajednčki put u Evropu".

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope počela je raspravu o Rezoluciji nastaloj na osnovu izveštaja Dika Martija o trgovini organima Srba i Albanaca sa Kosova, o čemu opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.