Goraždevac šest godina posle

Izvor: Politika, 10.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goraždevac šest godina posle

Da li će Euleks otkriti istinu o ubi stvu dece

Bogdan Bukumirić i danas, šest godina nakon zločina u Goraždevcu, kada je na reci Bistrici ubijeno dvoje, a ranjeno četvoro srpske dece, oseća posledice četiri prostrelne rane koje je zadobio u tom napadu. Sebe opisuje kao upornog optimistu i kaže da je u protekle dve godine pisao pisma Unmiku sa zahtevom da počinioci zločina budu pronađeni i kažnjeni i da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pisati i novoj misiji Euleks.

– Nadam se da će biti sprovedena efikasnija istraga o zločinu nad nama. Unmik nije imao puno razumevanja za naš problem. Stalno sam slao pisma i posle velikih napora dobio sam odgovor od šefa Unmika u kome kaže da rade na tom slučaju, da se ispituju svedoci i da je sastavljen novi tim za istragu... Neću biti zadovoljan dok ne otkrijem ko je pucao na nas. Ne znam da li će Euleks biti efikasniji u istrazi ali ja neću prestati da im pišem. Zahtevaću da se otkriju počinioci ovog strašnog zločina – kaže Bukumirić za „Politiku”.

Dragana Srbljak je, kada je ranjena na Bistrici, imala samo 14 godina, a danas studira psihologiju na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

– Mnogi su obećavali da će pronaći ubice. Kada ih nisu pronašli u prvih mesec dana neće nikad – kaže Dragana.

– Od Euleksa ne očekujem da će ih ikada pronaći, ne želim više da se prisećam tog tragičnog dana, nadam se samo da će one koji su pucali na nas Bog kazniti – priča Dragana sa suzama u očima.

Policija Unmika od zločina pa do kraja svoje misije tvrdila je da čini sve da se otkriju počinioci zlodela nad Srbima. Tako je nekadašnji komesar policije u Goraždevcu obećao „da će prevrnuti svaki kamen” kako bi otkrio počinioce zločina 13. avgusta 2003. godine. Tada su na Bistrici, pokraj Goraždevca, ubijeni Ivan Jovović (18) i Panto Dakić (13), a ranjeni Đorđe Ugrenović (19), Marko Bogićević (14), Dragana Srbljak (14) i Bogdan Bukumirić (14). Oko osamdesetoro srpske dece, koliko ih se kupalo na obali Bistrice u trenutku kada je na njih pucano, pati od neke vrste traume.

Tadašnje vlasti u Prištini tvrdile su da su ovaj zločin počinili Srbi da bi okrivili Albance. Tadašnji premijer Kosova Bajram Redžepi okrivio je srpske tajne službe, a predstavnici međunarodne policije sa tadašnjim komesarom Štefanom Felerom na čelu tvrdili su da su počinioci pobegli niz tok Bistrice, ali da nema svedoka. Dolaskom Euleksa, koji najavljuje podrobnije istrage, mogla bi se rešiti bar dilema u vezi sa postojanjem svedoka, a onda bi sve bilo lakše.

Darko Dimitrijević

[objavljeno: 11/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.