Godišnjica nestanka novinara

Izvor: B92, 21.Avg.2010, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica nestanka novinara

Beograd -- Navršava se 12 godina otkako su na Kosovu nestali Slavko Perenić i Đuro Slavuj iz Radio Prištine, koji su na današnji dan 1998. krenuli na novinarski zadatak.

Predstavnici UNS-a i porodica nestalih razvili su na putu Velika Hoča - Orahovac transparent "Vratite nam naše kolege" na mestu gde su nestali Slavuj i Perinić.

Predsednica UNS, Ljiljana Smajlović, kaže da niko ne može naterati albansku policiju i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Euleks da pronađu krivce ali da Udruženje može svake godine da traži odgovor na to kako napreduje istraga.

"Jesu li pokrenuti krivični ili pretkrivični postupak? Ko su inspektori, a ko istražitelji? Mi imamo utisak da se ne čini ništa i zato tražimo od Euleksa da nam saopšti dokle se stiglo sa istragom", rekla je Smajlovićeva.

Predsednik DNKiM, Željko Tvrdišić, najavio je da će se ubuduće 21. avgust obeležavati kao dan nestalih i ubijenih novinara na Kosovu i Metohiji.

Smajlovićeva podseća da to, nažalost, nisu jedini novinari i medijski radnici koji su nestali tokom ratnih sukoba na Kosovu.

"Prema našoj evidenciji, šest novinara je stradalo od 1998. naovamo, novinara koji su radili za srpske redakcije na Kosovu. UNS pokreće na sajtu i dosije o nestalim i ubijenim novinarima. Kod nas se malo zna da je zapravo 37 novinara koji su radili za srpske redakcije nestalo ili ubijeno od početka ratova na prostoru bivše Jugoslavije", kaže Smajlovićeva.

Obeležavanje godišnjice nestanka novinarske ekipe Radio Priština, obezbeđivala je Kosovska policija, a incidenata nije bilo. Predstavnici UNS i DNKiM potom su posetili Veliku Hoču.

Đuro Slavuj i Slavko Perinić su 21. avgusta '98. krenuli ka Zočištu u manastir Sveti Vrači, da naprave prilog o povratku kidnapovanih monaha.

Poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, odakle su, prema rečima meštana, umesto na istok, greškom, krenuli na zapad, ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova. Automobil, u kojem su bili, takođe nikada nije pronađen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.