Fejt: Uskoro sporazum Srbije i Euleksa

Izvor: RTS, 02.Sep.2009, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejt: Uskoro sporazum Srbije i Euleksa

Specijalni predstavnik EU za Kosovo Piter Fejt očekuje da će sa Beogradom vrlo brzo biti potpisan konkretan sporazum o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, čemu se Priština protivi.

Sporazum o policijskoj saradnji Euleksa i Srbije trebalo bi da uskoro bude potpisan, uprko protivljenjima kosovskih Albanaca, očekuje specijalni predstavnik EU za Kosovo Piter Fejt.

"Kada je u pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dogovor sa Ministarstvom unutrašnjih poslova u Beogradu, tu je ostvaren značajan napredak. Sada tražimo načine za postizanje konkretnog sporazuma, a ja se nadam da će do toga doći vrlo brzo," rekao je Fejt u Briselu.

Nakon što su lideri kosovskih Albanaca, premijer Hašim Tači i predsednik Fatmir Sejdiu odlučno odbacili sporazum sa Beogradom, tvrdeći da se njime "narušava teritorijalni integritet Kosova", Brisel je podržao taj dokument, navodeći da će se, o tom pitanju, nastaviti razgovori zainteresovanih strana.

Kako je napomenuo, tehnički sporazum će pomoći i Euleksu i Srbiji u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Fejt je rekao je da se nada da će dogovor biti postignut do 25. septembra, kada bi Evropska komisija trebalo da oceni napredak u dostizanju preostalih uslova za viznu liberalizaciju za neke zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, koja do tada treba da poboljša saradnju sa Euleksom, u oblasti kontrole administrativne linije sa Kosovom.

Pregovori o tom protokolu pokrenuti su nakon što je iz Evropske unije Srbiji rečeno da, pre nego što za njene građane budu ukinute šengenske vize, mora da popravi kontrolu granice prema Kosovu.

Protokol se temelji na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN koja Kosovo definiše kao deo Srbije i planu od 6 tačaka generalnog sekretara UN, koji predviđa da se Beograd pita za odluke o funkcionisanju života u srpskim sredinama na Kosovu.

Pune ruke posla

Odgovarajući na pitanja članova spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta, koji su izrazili zabrinutost da bi organizovani kriminal, visok stepen korupcije, kao i trgovina drogom i ljudima na Kosovu mogli predstavljati opasnost i za EU, Fejt je rekao da je na Kosovu "ostalo puno toga da se uradi".

"U tom smislu, ključne reči su ekonomska stabilnost i vladavina prava", rekao je specijalni predstavnik EU.

"Pred Kosovom, ali i međunarodnom zajednicom su pune ruke posla. Mora se raditi na procesu pomirenja, ali i na demokratskim procesima koji bi Kosovo približili evropskim standardima, a jedan od prvih velikih ispita biće novembarski lokalni izbori", naveo je Fejt.

Fejt smatra da srpska zajednica te izbore treba da vidi kao šansu za dobijanje šire autonomije u upravljanju svojim poslovima i da se tu ne postavlja pitanje statusa.

"Decentralizacija na Kosovu se mora nastaviti. Nadam se da će srpska zajednica shvatiti i iskoristiti priliku koju ona pruža. Nadam se da će sve zajednice na Kosovu izaći na izbore, kao i da će Beograd ohrabriti i podržati taj proces", rekao je Fejt.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Fejt: Uskoro sporazum sa Beogradom

Izvor: S media, 02.Sep.2009

Specijalni predstavnik EU za Kosovo Piter Fejt izjavio je da očekuje da će sa Beogradom vrlo brzo biti potpisan konkretan sporazum o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, čemu se Priština protivi. ..On je izrazio nadu da će srpska zajednica na Kosovu učestvovati na predstojećim...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.