Izvor: Blic, Beta, 10.Sep.2009, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejt: Sporazum sa Srbijom u skladu sa mandatom Euleksa

Međunarodni civilni predstavnik za Kosovo Piter Fejt i predstavnici pet zapadnih zemalja u Prištini ocenili su da je najavljeni sporazum Euleksa i MUP Srbije o saradnji u oblasti organizovanog kriminala u skladu sa mandatom misije EU.



„Na osnovu našeg detaljnog uvida u pravna pitanja oko tehničkog sporazuma Euleksa i MUP Srbije, došli smo do zaključka da su sredstva tehničke saradnje, koje je misija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU sama sačinila, u skladu sa njenim mandatom za jačanje granične uprave, i da ni na koji način ne dovode u pitanje nezavisnost, suverenitet, niti teritorijalni integritet Kosova”, piše u saopštenju.

Zajedničko saopštenje Fejta i šefova diplomatskih misija Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu prosleđeno je iz Ambasade SAD u Prištini.

„Republika Kosovo nije deo tehničkog sporazuma Euleksa i MUP Srbije, ali mi čestitamo institucijama Republike Kosovo na njihovoj posvećenosti i pokazanom interesu u borbi protiv nezakonitih međugraničnih aktivnosti”, piše u saopštenju.

Potpisnici su naveli da snažno podržavaju rad institucija Kosova na „evroatlantskoj budućnosti Republike Kosovo”.

Dodaje se da su Fejt i šefovi diplomatskih misija Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država održali razgovore o unapređenju borbe protiv međunarodnog kriminala i korupcije, i o sredstvima i modalitetima za omogućavanje policijske saradnje u regionu.

U saopštenju se podseća da je mandat misije EU utemeljen u Zajedničkom aktu Saveta Evropske unije, a da su ga prihvatile kosovske institucije kroz Deklaraciju o nezavisnosti, Ustav, i pozivom Generalnom sekretaru i Visokom predstavniku EU da se oformi misija Euleks koji je uputio predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

„Podrška Republike Kosovo ovoj misiji, koja podrazumeva i učešće službenika policije, carine i pravosuđa iz evropskih država, Sjedinjenih Država i drugih zemalja, jasna je demonstracija želje Kosova da se suprotstavi međugraničnom kriminalu na teritoriji Zapadnog Balkana”, piše u saopštenju.

Prištinske vlasti oštro su se suprotstavile najavljenom potpisivanju sporazumu Euleksa i MUP Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.