Fatmir Ljimaj saslušan pa pušten

Izvor: B92, 17.Mar.2011, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fatmir Ljimaj saslušan pa pušten

Priština -- Euleks oslobodio Fatmira Ljimaja, koji je sinoć nakratko priveden na osnovu naloga zbog sumnji za počinjene ratne zločine u selu Klečka tokom sukoba na Kosovu.

Euleks bi povodom ovog događaja trebalo da se oglasi tokom dana.

I u regionu Prizrena u sredu je bilo hapšenja u okviru istrage o ratnim zločinima počinjenim na Kosovu.

Posle dvočasovnog ispitivanja, bivši ministar saobraćaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Fatmir Ljimaj, koji je trenutno zamenik predsednika vladajuće Demokratske partije Kosova, otišao je kući. Pravosudni postupak će, kako su preneli mediji, biti nastavljen narednih dana.

''Odazvali smo se pozivu suda i prijavili se u Euleks, Ljimaj je rekao da će sarađivati sa pravosuđem. On se sada vraća kući, svojoj porodici", kazao je Ljimajev advokat Tom Gaši.

Ljimaj se predao policajcima Euleksa u svojoj kući u naselju Čaglavica kod Prištine, kada su stigli sa nalogom za hapšenje.

Podsetimo, Ljimaju je već bilo suđeno u Haškom tribunalu, gde je oslobođen krivice. Kako je objašnjeno za B92, iako je Ljimaj oslobođen optužbi pred Haškim tribunalom, domaće tužilaštvo dobilo je dozvolu suda da i samo vodi istragu o logoru Klečka i o još jednom lokalitetu.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine pozdravilo je napore Euleksa da istraži navode o zločinima počinjenim nad nealbancima na Kosovu. Najnovija akcija je rezultat dobre saradnje Euleksa i tužilaca iz Beograda koji već tri godine vode istragu o događajima u dva logora OVK, u kojima je komandovao Ljimaj.

Bogdanović: Hapšenje Ljimaja uliva nadu

Goran Bogdanović (Tanjug, arhiva)

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je izjavio da hapšenje Ljimaja uliva nadu da će svi počinioci ratnih zločina biti procesuirani, bez obzira na to kojoj naciji i kojoj veri pripadali, ali da ne razume potez Euleksa koji je oslobodio Ljimaja posle dvosatnog ispitivanja.

Pošto je reč o hapšenju, pa automatskom puštanju, "onda nije trebalo da dođe do tog poteza, ali ohrabruje da je napokon Euleks počeo da radi ono za šta je dobio mandat", rekao je Bogdanović za RTS.

Prema njegovim rečima, dobro je što je posle 10 ili 11 godina uhapšen pripadnik OVK i da je pravda dostižna i da je dobro da počinioci zločina prema srpskom narodu budu procesuirani.

On je najavio da će Beograd stalno insistirati na tome da međunarodna zajednica i kosovske vlasti procesuiraju te krivce, ističući da je to svima u interesu i da je možda ovo prilika da se otkriju masovne grobnice i na Kosovu i Metohiji i u Albaniji.

Druga hapšenja

I u regionu Prizrena bilo je hapšenja u okviru istrage o ratnim zločinima na Kosovu. Mediji na Kosovu su preneli da su uhapšeni direktor Regionalne policije u Prizrenu Nedžm Krasnići, Hajdar Hodža iz Orahovca, Uk Gegaj iz Suve Reke, Naser Krasnići iz Orahovca, kao i Besim Šurdaj, Arbena Krasnići, Behljula Limaj, Naser Šala, Sabit Šalja, Šaban Šalja i Refki Mazreku, svi iz opštine Mališevo.

"Izvršno odeljenje Euleksove policije uhapsilo je osam osoba u vezi sa istragom o ratnim zločinima. Takođe su sprovedeni i neki pretresi. Specijalna jedinica kosovske policije je pružila opštu bezbednost tokom operacije. Još jedna osoba je uhapšena u inostranstvu", izjavio je portparol Euleksa Nikolas Hoton.

"Nalog za hapšenja je izdao Euleksov pretpretresni sudija iz Okružnog suda u Prištini na osnovu utemeljene sumnje o ubistvima, mučenju i drugim delima protiv kosovskih Albanaca i Srba civila i ratnih zarobljenika u pritvorskom centru na Kosovu 1999. godine. Istraga je pod nadzorom Euleksovog tužioca iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova", dodao je on.

Mediji na Kosovu su preneli da je među uhapšenima i direktor Regionalne policije u Prizrenu Nedžmi Krasnići, kao i da mu je određen jednomesečni pritvor.

"Blic", pozivajući se na nezvanična saznanja, piše da je nekoliko uhapšenih povezano sa istragama koje je Euleks policija sprovela povodom martovskog nasilja 2004. godine.

Među uhapšenima su, prema tim navodim,a lica osumnjičena za paljenje Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, koja su ranije bila osumnjičena za zločine počinjene nad Srbima tokom 1999. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.