Fatmir Ljimaj pušten iz pritvora

Izvor: Blic, 17.Mar.2011, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fatmir Ljimaj pušten iz pritvora

PRIŠTINA - Euleks je, posle dvosatnog ispitivanja oslobodio Fatmira Ljimaja, a pravosudni postupak će, kako su preneli prištinski mediji, biti nastavljen narednih dana.

- Odazvali smo se pozivu suda i prijavili se u Euleks, Ljimaj je rekao da će sarađivati sa pravosuđem. On se sada vraća kući, svojoj porodici - izjavio je sinoć posle saslušanja Ljimajev >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << advokat Tom Gaši.

Fatmir Ljimaj se u sredu uveče predao policajcima Euleksa u svojoj kući u naselju Čaglavica kod Prištine.

Mediji u Prištini su prethodno saopštili da Euleks ima nalog za hapšenje Ljimaja zbog sumnji za počinjene ratne zločine u selu Klečka tokom sukoba na Kosovu.

U izjavi medijima na izlasku iz kuće, Ljimaj je rekao da je ''ponosan učešćem u ratu i nakon njega u izgradnji Kosova''.

Ljimaj je kazao da će odgovarati pred pravosudnim organima i onda kada oni, kako je rekao, nisu u pravu.

Fatmir Ljimaj je hapšen pre nekoliko godina i suđeno mu je u Haškom sudu zbog sumnji za ratne zločine na Kosovu, ali je proglašen nevinim.

Ljimaj se odrekao poslaničkog mandata

Poslanik Skupštine Kosova i potpredsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Fatmir Ljimaj je večeras saopštio da se odrekao poslaničkog mandata da bi omogućio da se nastavi istraga koju protiv njega vodi Euleks.

Ljimaj je na konferenciji za novinare rekao da veruje u "čistotu borbe bivše Oslobodilačke vojske Kosova i da je spreman da se kad god zatreba suoči sa pravdom".

"Ne želim da se krijem iza imuniteta poslanika i spreman sam da sarađujem sa pravosuđem. Zato sam spreman da se odreknem imuniteta", rekao je Ljimaj večeras na iznenadnoj konferenciji za novinare.

Nezavisno od ove izjave Ljimaja, Skupštini Kosova treba da odluči o oduzimanju imuniteta Ljimaju kada to zatraži tužilaštvo.

Ljimaj je kazao da je u sredu uveče bio na sastanku sa zvaničnicima Euleksa, ali da ni on, niti njegovi branioci nisu dobili dokument da je protiv njega podignuta optužnica.

Ljimaj je naveo da duboko veruje da će u tom, kao i u predmetu za

korupciju, biti proglašen nevinim.

Pacoli: Borba OVK je bila pravedna i čista

Predsednik Kosova Behdžet Pacoli rekao je danas, komentarišući podizanje optužnice protiv bivših 12 pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, da je borba OVK bila "čista, oslobodilačka borba naroda Kosova".

Pacoli je rekao da "duboko veruje da je borba OVK bila čista, oslobodilačka borba naroda Kosova protiv divlje agresije koja je imala za cilj uništenje i genocid.

"Ona (borba OVK) je bila i ostaje jedna od najsvetlijih stranica naše istorije", rekao je Pacoli.

Predsednik je kazao da će optužnice protiv bivših pripadnika OVK biti ocenjene kao neutemeljene i da će se dokazati njihova nevinost,kao i mnogo puta do sada.

Vlada Kosova je takođe ocenila da je borba OVK bila "oslobodilačka i čista" i da su tokom borbe poštovane međunarodne norme i standardi, i da će i ovaj pokušaj da se "uprljaju borci OVK biti bezuspešan".

Protest protiv hapšenja pripadnika bivše OVK

Pripadnici organizacija proizašlih iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) protestovali su danas zbog hapšenja pripadnika OVK.

"Duboko smo potreseni hapšenjem ratnih veterana OVK-a iz Mališeva i Lipljana. Takve akcije Euleksa su neosnovane i neodgovorne i imaju za cilj da kompromituju oslobodilačku borbu i prouzrokuju napetu situaciju na Kosovu", navodi se u reakciji udruženja OVK.

Zbog hapšenja su protestovali i pripadnici studentskih organizacija Univerziteta u Prištini koji su protestnom povorkom od studentskog centra do glavnog sedišta Euleksa, u blizini KBC Priština, tražili hitno oslobađanje bivših pripadnikka OVK uhapšenih juče.

Protest je završen mirno, a zgradu Euleksa su tokom protesta obezbeđivale jake snage policije.

Organizatori su najavili da će se demonstracije nastaviti i narednih dana.

Povezane vesti: Fatmir Ljimaj se predao policiji Euleksa

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.