Razmeštanje Euleksa pod uslovima Beograda pozitivno

Izvor: RTS, 03.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razmeštanje Euleksa pod uslovima Beograda pozitivno

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da je razmeštanje Euleksa na Kosovu pod uslovima prihvatljivim za Beograd "pozitivna stvar" i ocenio da ta misija više neće biti predmet "bilo kakavih tenzija sa EU".

"Nedavna odluka Saveta bezbednosti UN potvrđuje uspešnost naše državne politike 'i Kosovo i Evropa'", rekao je Đelić nakon sastanka sa švedskom ministarkom za međunarodnu razvojnu saradnju Gunilom Karlson.

Đelić je ocenio da dogovor o rekonfiguraciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu pokazuje da je moguće naći zajednički jezik sa UN i EU oko ključnih pitanja koja se tiču Srbije.

Gunila Karlson je ocenila da je razmeštanje pravosudne i policijske misije EU na Kosovu "vrlo dobar doprinos Evrope" i dodala da Švedska planira da bude značajan deo te misije.

Istakla je da je takva misija i u interesu Evrope i podsetila da će uloga te misije biti uspostavljanje vladavine prava, jačanje pravosuđa, stvaranje okruženja u kome se neće tolerisati korupcija i organizovani kriminal a građani će se osećati bezbedno.

Prestanak tenzija sa EU 

"Mislim da je to dobar doprinos EU koji zaista treba podržati i ovde,  lokalno, jer je deo toga kako možemo dalje u budućnosti raditi kada su u pitanju pravosuđe i policija", rekla je Karlson.

Đelić je naveo je da je ta misija kao statusno neutralna odobrena u SB UN, da neće sprovoditi Ahtisarijev plan i da će se rukovoditi planom o šest tačaka.

"Što se tiče Euleksa naravno da je pozitivno to što se ona sada primenjuje, priprema pod uslovima koji su prihvatljivi za našu zemlju i jer je pronađen zajednički jezik i saglasje sa SB UN", dodao je Đelić.

Potpredsednik srpske vlade  rekao je da pitanje Euleksa neće biti predmet tenzija sa EU i naglasio da pitanje Kosova i evropskih integracija ne treba povezivati, jer nije u interesu Srbije.

"Ta tema neće biti predmet bilo kakvih tenzija sa EU i to je nešto što je vrlo pozitivno, ali za oni koji misle da u smislu evropskih integracija sada sledi neka nagrada, varaju se, jer su pitanje Kosova i evropske integracije dva odvojena procesa", izjavio je Đelić.

Euleks u punom sastavu krajem zime 

U Prištinu su juče stigli pripadnici specijalne jedinice poljske policije koja će delovati u okviru Euleksa.

Poljaci su došli iz Mitrovice, gde su do sada služili u okviru UNMIK-a, a ubuduće će im zadatak biti patroliranje, zaštita ličnosti od posebnog značaja i suzbijanje demonstracija.

Portparol Euleksa Viktor Rojter rekao je za Bi-Bi-Si  da je "deveti decembar je dan kada će - fizički, na terenu - policajci, tužioci, sudije i carinski službenici Euleksa preuzeti operativno delovanje misije.To znači da će se oni pridružiti svojim kolegama u policijskim kancelarijama, u sudovima i u službama carine".

portparol Euleksa.

Bi-Bi-Si na srpskom prenosi i da će Euleks brojati ukupno 1.900 međunardnih i 1.100 lokalnih službenika krajem zime kada misija bude potpuno operativna.

Povodom jučerašnjih protesta u Prištini protiv Euleksa, Rojter je rekao da je reč o normalnoj situaciji i o slobodi izražavanja mišljenja, kao i da sve dok nema nasilja, "nema potrebe za nekim posebnim komentarom".

"Naravno, mi smo svesni da misija nije podjednako prihvaćena - ima ljudi koji nisu sasvim srećni zbog njenog angažovanja. Ali kada se sve uzme u obzir, među nama vlada priličan optimizam - ima dosta pozitivnih znakova i to je ono na čemu mi radimo", kazao je Rojter.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić: Razmeštanje Euleksa "pozitivna stvar"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2008

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je danas da je razmeštanje Euleksa na Kosovu pod uslovima prihvatljivim za Beograd "pozitivna stvar" i ocenio da ta misija više neće biti predmet "bilo kakavih tenzija sa EU"..."Nedavna odluka Saveta bezbednosti UN...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Đelić: Direktor EIB 12. decembra u Beogradu

Izvor: Kurir, 03.Dec.2008

BEOGRAD, 3. decembra 2008. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je danas da će direktor Evropske investicione banke (EIB) Filip Mejstad (Philippe Maystadt) posetiti Beograd 12. decembra i da će tada biti finalizovan dogovor sa tom bankom. Đelić je nakon sastanka sa švedskom...

Nastavak na Kurir...

Djelić: EULEX više neće biti predmet spora s EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Dec.2008

Normal 0 Potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Djelić rekao je danas da je razmještanje EULEX-a na Kosovu pod uvjetima  prihvatljivim za Beograd "pozitivna stvar" i ocijenio da ta misija više neće biti predm ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.