Euleksu kraj mandata ipak tek u septembru

Izvor: Blic, 20.Jan.2014, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleksu kraj mandata ipak tek u septembru

Evropska unija i Kosovo su se složili da se okonča mandat Euleksa, ako ne u junu onda u septembru ove godine, i da nova misija ima više nadzornu, mentorsku i savetodavnu ulogu, piše danas prištinski dnevnik "Koha ditore".

Taj list preneo je da još nije postignut dogovor o eventualnim izvršnim ovlašćenjima za međunarodne tužioce i sudije koji će biti inkorporirani u sudove na Kosovu.

Prema dnevniku, zvaničnici Kosova ocenili su da opasnost za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosovo predstavlja ideja da Euleks ima drugačiju misiju na severu od one u ostalim delovima Kosova.

"I EU i Vlada Kosova se slažu da su stvoreni uslovi koji traže promenu prisustva EU na Kosovu u oblasti vladavine zakona, što će za posledicu definitivno imati kraj mandata Euleksa do kraja ove godine. Zato EU priprema nacrt plana revizije misije Euleksa, a Vlada Kosova je dala svoju ocenu plana i viđenje budućeg prisustva EU u toj oblasti", piše dnevnik.

To su za "Kohu" potvrdili i diplomatski izvori u Briselu, navodeći da su blizu toga da se s kosovskim vlastima dogovore o modelu okončanja mandata Euleksa i budućeg prisustva EU u toj oblasti.

Predviđeno je da mandat Euleksa istekne 14. juna 2014. U EU ocenjuju da se s tim slaže i Kosovo, a da prisustvo EU u oblasti vladavine zakona treba da evoluira kako bi se prilagodilo novoj stvarnosti, kao i da se u obzir uzmu i preostali izazovi.

To je podržano u rezoluciji Evropskog parlamenta koji je izrazio žaljenje što kosovske vlasti, ali i Euleks, nisu učinili više u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Skrenuta je pažnja da prebacivanje nadležnosti sa Euleksa na kosovske institucije treba da bude postepeno.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kosovo i EU blizu dogovora o Euleksu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2014

Evropska unija i Kosovo su se složili da se okonča mandat Euleksa, ako ne u junu onda u septembru ove godine, i da nova misija ima više nadzornu, mentorsku i savetodavnu ulogu, piše danas prištinski dnevnik "Koha ditore".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.