Euleks vodi istragu protiv Bedžeta Pacolija

Izvor: Politika, 29.Sep.2012, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks vodi istragu protiv Bedžeta Pacolija

Specijalno tužilaštvo je primilo krivičnu prijavu ali ne možemo da iznosimo detalje o predmetu, rekao portparol misije

Euleks je potvrdio da je kancelarija šefa Euleksovih tužilaca primila krivični izveštaj iz Agencije za borbu protiv korupcije (APK) protiv zamenika premijera Kosova Bedžeta Pacolija.

Prištinski mediji juče su javili da je Pacoli najviši zvaničnik institucija Kosova protiv koga je Agencija za borbu protiv korupcije podnela krivičnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prijavu zbog krivičnog dela falsifikovanja i prevare. „Visoki institucionalni lideri Kosova smatraju da on treba da bude oslobođen dužnosti dok pravosudni organi ne kažu poslednju reč oko afera za koje se on u poslednje vreme sumnjiči”, piše dnevnik „Koha ditore”, ističući da je u četvrtak u Euleksovom tužilaštvu podneta krivična prijava protiv Pacolija. „Krivična prijava je predata Euleksovim tužiocima i u njihovoj je daljoj nadležnosti. Oni će proceniti  ima li osnova za podizanje optužnice”, kazao je izvor dnevnika.

„Specijalno tužilaštvo je primilo krivičnu prijavu Agencije za borbu protiv korupcije, ali ne možemo da iznosimo detalje o predmetu”, rekao je portparol misije EU Bljerim Krasnići.

Agencija je protiv Pacolija vodila istragu o sukobu interesa zbog toga što je tokom prošle godine potpisao nekoliko memoranduma o saradnji sa Nigerijom u ime „nekih evropskih biznisa”.

Tokom kontrole dokumenata koje je ponudio Pacoli i dokumenata koje je APK dobio preko medija, APK je ocenio da je Pacoli njima dostavio falsifikovana dokumenta i da je istovremeno pokušao da prevari istražitelje iz agencije.

Pacoli je, kako piše dnevnik „Koha”, umešan i u aferu oko hotela „Grand” u Prištini, gde je navodno zamenik ministra finansija Astrit Haračija od njega tražio 3,6 miliona evra mita da spreči da Agencija za privatizaciju preuzme hotel zbog neispunjavanja obaveza.

Zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o privatizaciji, hotel „Grand” je oduzet od kupaca, među kojima je bio i Pacoli.

On je inače od 22. februara do 30. marta 2011. bio treći predsednik samoproklamovane Republike Kosovo. Podneo je ostavku pošto je Ustavni sud Kosova presudio da je odluka parlamenta, koji ga je mesec dana ranije imenovao za predsednika, neustavna.

Do ulaska u politiku 2006. godine, bio je predsednik i generalni direktor „Mabeteks grupe”, švajcarske građevinske kompanije, koja je, između ostalog, vlasnik kosovskog tabloida „Lajm”, a poznat je i kao sponzor brojnih sportskih klubova na Kosovu. Pacoli je, takođe, bio predsednik političke stranke Alijansa za novo Kosovo. Veruje se da je najbogatiji Albanac na svetu.

Bedžet Pacoli je inače nekoliko puta tvrdioda je neka država priznala nezavisnost Kosova, a kasnije bi seispostaviloda njegove tvrdnje nemaju osnova.

------------------------------------------------------------

U Prištini uhapšen Enver Sekirača

Priština – Policija Kosova uhapsila je juče u centru Prištine Envera Sekiraču, optuženog za podstrekivanje na ubistvo pripadnika specijalne policijske jedinice Trijumfa Rize, kao i za druga teška krivična dela.

Kako javlja Ekspres onlajn, Sekirača se pre izvesnog vremena vratio na Kosovo iz Irske, gde je duže vremena živeo. Sekirača je pre sedam godina optužen za podstrekivanje na ubistvo Rize i za druga teška krivična dela kao što su pokušaj ubistva i ubistvo.

Agenciji Beta u kosovskoj policiji nisu potvrdili informaciju o hapšenju Rize, ali su rekli da će uskoro izdati saopštenje.

R. H.

objavljeno: 29.09.2012.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.