Euleks uhapsio Džemšita Krasnićija?

Izvor: Blic, 12.Maj.2010, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks uhapsio Džemšita Krasnićija?

Euleks policija blokirala je nekoliko ulica u Prizrenu u akciji pretresa kuće nekadašnjeg komandanta OVK Džemšita Krasnićija, osumnjičenog da je od jula do aprila 1999. godine sa Sabitom Gecijem učestvovao u mučenju zatvorenika logora u Kukešu, na severu Albanije.

Međunarodna policija upala je u njegovu kuću, posle naloga koji je potpisao specijalni tužilac Euleksa u sklopu istrage o ratnim zločinima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << počinjenim na severu Albanije.

Radio Kosova je preneo da je policija Euleksa nakon pretresa uhapsila Krasnićija.

Krasnići je u bio komandant logora u Kukešu i pripadnik vojne policije OVK, a zatim i Kosovskog zaštitnog korpusa. Njegov zamenik je bio Pjetr Šalja, poznat i pod ratnim nadimkom "Vuk".

Tokom i posle rata bio je jedan od glavnih organizatora šverca oružja za potrebe OVK.

Suštinski, istraga Euleksa ide istim putem kao i izveštaji Unmika iz 2003. godine, u kojima se navodi da su dva svedoka ponudila iskaze kojima se pripadnici vojne policije OVK Džemšit Krasnići i Sabit Geci ozbiljno terete za ratne zločine, a svedoci su, takođe, ukazivali i na postojanje masovnih grobnica u blizini tih logora.

Početkom septembra 2003. godine, Unmik je načinio izveštaj o ratnim zločinima i navodima o postojanju masovnih grobnica na sjeveru Albanije, ali istraga nikada nije pokrenuta, zbog ocjene da dvojica potencijalnih svjedoka nisu pružila dovoljno ubedljive dokaze, navodi se u izvještaju Unmika, u koji je RTS imao uvid.

Tadašnji šef Kancelarije za nestala lica i forenzičare Hoze Pablo Barajbar u Crnoj Gori se sastao sa dvojicom Albanaca iz Prizrena, koji su, u zamenu za regulisanje statusa zaštićenog svedoka, ponudili iskaze o zločinima počinjenim u okolini Kukeša, na severu Albanije, ali i na drugim mjestima.

Kako se navodi u izveštaju, ponudili su svedočanstva koja bi teretila nekoliko značajnih oficira bivše OVK, uključujući Sabita Gecija, tadašnjeg šefa vojne policije OVK, i Dževdeta Krasnićija, poznatog kao glavnog aktera mreže koja je tokom, ali i posle sukoba između 1998 i 1999. godine prebacivala oružje iz Albanije na Kosovo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.