Euleks traži hapšenje Milana Ivanovića

Izvor: Politika, Tanjug, 18.Jul.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks traži hapšenje Milana Ivanovića

Tražiću zaštitu od države Srbije, poručio predsednik SNV-a severnog Kosova

Kosovska Mitrovica – Predstavnica Euleks pravosuđa, u svojstvu okružnog tužioca u Kosovskoj Mitrovici, Neta Amin iz Velike Britanije, uputila je dopis policijskoj stanici u Zvečanu od koje se traži da pozove osumnjičenog Milana Ivanovića, kako bi prisustvovao saslušanju u policijskoj stanici u južnom delu Kosovske Mitrovice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << U dopisu se još navodi da ukoliko Ivanović odbije da da izjavu u južnom delu grada, onda tužiocu treba dati punu boravišnu i radnu adresu, kako bi dao naredbu za njegovo hapšenje.

Ovo je, između ostalog, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici, medijima predočio Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova, koji je novinarima i pokazao dopis, a u kojem još stoji da „u relevantnim istragama i policijskim dosijeima postoji realna sumnja da je Ivanović učestvovao u više kriminalnih prekršaja, organizovao i podržavao terorističke grupe, podstrekavao nacionalnu, rasnu i versku mržnju, razdor i netoleranciju, ugrožavao osoblje (UN, Euleks) i pozivao na otpor i učestvovanje u masi koja vrši krivično delo”.

Ivanović je sve ove optužbe nazvao izmišljotinama i neistinama a, kako je naglasio, za cilj imaju „pokušaj moje eliminacije i uklanjanje sa ovih prostora”.

Izričito je kazao da se neće odazvati pozivu Euleksa jer ne priznaje institucije kvazidržave Kosovo, a to je, rekao je, poručio predstavnicima Euleksa. Podsetio je da oni moraju da budu statusno neutralni, a ne promoteri albanske države.

Ivanović je kazao da će sve ove laži, koje mu Euleks podmeće, demantovati pred „našim institucijama koje postoje na severu Kosova”.

„Neka me oni pozovu”, rekao je Ivanović, ali je i nagovestio da će, s obzirom da su njemu i njegovoj porodici ugrožena ljudska prava, da im se preti i da se oni osećaju nebezbedno i nesigurno, tražiti zaštitu od države Srbije, ali i da će obezbediti i ostale relevantne političke stranke u Srbiji, mada očekuje i zaštitu od ambasadora prijateljskih zemalja u Srbiji.

Predsednik SNV-a severnog Kosova je podsetio i da se hajka na njega i Marka Jakšića, potpredsednika Zajednice srpskih opština i naselja na Kosovu, i drugih srpskih predstavnika na severu Kosova vodi odmah nakon priznavanja nezavisnosti Kosova, ali i odmah po dolasku misije Euleksa koja ovde radi mimo mandata i ovlašćenja dobijenih od Ujedinjenih nacija. Ivanović je citirao i delove pisama i izlaganja međunarodnih zvaničnika u kojima su otvoreno govorili da srpski predstavnici sa severa Kosova „moraju da se disciplinuju”.

Tomislav Živković, član Izvršnog odbora SNV-a u Zvečanu, kazao je da ova hajka nije uperena samo na Milana Ivanovića i Marka Jakšića, već na ceo srpski narod na severu Kosova, a cilj vanstranačkih organizacija na čijem su čelu Ivanović i Jakšić imaju za cilj da očuvaju srpski narod na Kosmetu, svim demokratskim sredstvima.

Biljana Radomirović

[objavljeno: 19/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.