Euleks širom Kosova od 9. decembra

Izvor: B92, Beta, 03.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks širom Kosova od 9. decembra

Beograd, Priština -- Euleks će svoju misiju širom Kosova početi 9. decembra, potvrdio je za B92 direktor za komunikacije te misije Viktor Rojter.

On je rekao da je misija spremna da deluje i da će građani Kosova 9. decembra na terenu videti da Euleks počinje da sprovodi svoj mandat. Kako je za B92 izjavio Viktor Rojter, tog datuma će policija, tužioci, sudije i carinici biti na svojim radnim mestima i građani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će moći da ih vide u svim delovima Kosova.

U Euleksu navode da je cilj misije da što pre počne svoj mandat i u srpskim sredinama, pa i u severnoj Mitrovici.

Inače, specijalne jedinice poljske policije, koje će delovati u okviru Euleksa, već su stigle u Prištinu iz Kosovske Mitrovice, gde su služile u okviru UNMIK-a.

Zanijer: UNMIK menja ulogu

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer rekao je za Radio-televiziju Kosovo da njegova misija posle četiri meseca neće imati istu ulogu pošto će ingerencije predati misiji Evropske unije.

On kaže da postoje države koje žele da UNMIK nastavi misiju i da bude prisutan na Kosovu. "Verujem da ćemo raditi kako bismo imali malu kancelariju za vezu, koja će biti most povezivanja između Kosova i međunarodnih organizacija", kazao je Zanijer.

Glavni zadatak Poljaka biće, kako se navodi, patroliranje, zaštita ličnosti od posebnog značaja i suzbijanje demonstracija.

"9. decembar je datum kada će policija Euleksa doći na Kosovo i pridružiti se kolegama iz Kosovske policije u kancelarijama na Kosovu, dan kada će tužioci stupiti na dužnost u sudovima širom Kosova, 9. decembra će Euleks početi svoju misiju na terenu", izjavio je Rojter.

Zvaničnici Euleksa vode razgovore sa srpskim političkim liderima na Kosovu, kako bi se izbegla svaka fizička konfrontacija. Rojter je dodao da će službenici Euleksa biti raspoređeni u već oformljenim institucijama kosovskog sistema.

"Cilj i jedan od najvećih principa misije je nadgledanje i savetovanje. Najbolji način za to je da se sedne sa lokalnim stanovništvom na koje će se principi i primenjivati", kaže Rojter.

Službenici Euleksa će od prvog dana formalnog početka raspoređivanja biti locirani u svim delovima Kosova.

Zamenik šefa Euleksa Roj Riv najavio je da će neki evropski policajci biti raspoređeni i u severnom delu Kosova i izrazio nadu da neće biti nasilnih reakcija. Ali, dodao je on, pripadnici policije biće spremni da reaguju.

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko je u Medija centru u Čaglavici kazao da je pred misijama UNMIK i Euleks period od četiri meseca, da prenesu, odnosno preuzmu ingerencije.

"Euleks je počeo da se raspoređuje veoma brzo, što se bude brže raspoređivao viđaćete sve manje UNMIK policajaca, a kada se svuda bude rasporedio, na Kosovu više neće biti UNMIK policajaca", objašnjava Ivanko.

Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner izjavio je posle sastanka NATO-a u Briselu da je moguće dobro iznenađenje na Kosovu ukoliko se budu uzimali u obzir i albanski i srpski stavovi.

Šef francuske diplomatije je precizirao da u poslednje vreme Albanci nisu bili zadovoljni, kao i da pre toga Srbi nisu bili zadovoljni, ali da stvari, ipak, pozitivno napreduju.

Odgovarajući na pitanje srpskih novinara, Kušner je rekao da bi konstruktivnost Beograda po pitanju Euleksa mogla da omekša stav Holandije koja koči odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

On je dodao da treba sačekati "nekoliko dana", a to znači do zasedanja lidera i šefova diplomatija Evropske unije iduće nedelje i dodao da se "nada da to može biti moguće".

NATO o Kforu, Euleksu i saradnji sa Srbijom

Ministri spoljnih poslova članica NATO-a založili su se danas za hitno razmeštanje misije Euleks širom Kosova i zatražili od Srbije i vlasti na Kosovu da "u potpunosti sarađuju sa svim relevantnim akterima tokom i nakon perioda prenosa nadležnosti«.

U zaključcima s dvodnevnog sastanka šefova diplomatije Alijanse ističe se da će "snažno prisustvo Kfora ostati na Kosovu na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i da će sarađivati širom Kosova s UN, EU i ostalim međunarodnim akterima na "razvoju stabilnog, demokratskog, multietničkog i mirnog Kosova".

"Brzo razmeštanje Euleksa širom Kosova je hitan prioritet i u tom kontekstu beležimo usvajanje predsedničkog saopštenja Saveta bezbednosti UN u vezi sa podrškom rekonfiguraciji UNMIK-a", dodaje se u tekstu.

Ministri su istakli da "snažno ohrabruju vlasti Kosova i Srbiju da u potpunosti sarađuju sa svim relevatnim akterima tokom i nakon perioda prenosa nadležnosti".

Oni očekuju da sve strane pomognu da se spreči bilo kakvo nasilje, pa su naglasili neophodnost "bliske saradnje sa svim relevantim međunarodnim akterima, kao i s vlastima Kosova".

Jap De Hop Shefer (Beta)

Ministri su pozdravili napore vlasti u Prištini "da ispune standarde, pogotovu one vezane za vladavinu prava, zaštitu etničkim manjina i zajednica, istorijskih i verskih objekata i po pitanju borbe protiv kriminala i korupcije".

NATO ostaje "spreman da odigra svoju ulogu u primeni budućih bezbednosnih aranžmana i, u okviru novih zadataka NATO-a, nastavlja da radi na gašenju Kosovskog zaštitnog korpusa i stvaranju Kosovskih bezbednosnih snaga", navedeno je u zaključcima.

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izjavio je danas u Briselu da šefovi diplomatije Alijanse žele razmeštanje Euleksa "širom Kosova, uključujući i na severu".

"Pozdravljamo činjenicu da je situacija stabilna na Kosovu", izjavio je Shefer na konferenciji za štampu po završetku dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO.

"Želimo Euleks širom Kosova, uključujući i sever", istakao je generalni sekretar Alijanse i izrazio zadovoljstvo što će se to "uskoro dogoditi", o čemu je ministre danas obavestio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana.

Važnost razmeštanja Euleksa na severu Kosova istakao je i pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid.

"Mi verujemo da Euleks mora da se razmesti na čitavom Kosovu i da to treba da uradi brzo", naglasio je američki zvaničnik.

Fejt: Priština upravčlja Kosovom

Visoki predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt izjavio je da su "šefovi Kosova" prištinske institucije.

Učestvujući na konferenciji "Međunarodne misije - olakšanje ili teret za Kosovo", Fejt je izjavio da Kosovo ima Ustav, da će vrlo brzo imati Ustavni sud i zakone koje će usvojiti domaće institucije.

Predstavnik EU je rekao da će Euleks vrlo brzo početi da se raspoređuje na celoj teritoriji Kosova i dodao da su "kašnjenja u početku raspoređivanja misije političkog, a ne tehničkog karaktera".

Ako ova misije ne bude uspešna, dodao je Fejt, to će značiti hod unazad za Kosovo, za projekat nezavisnosti i ciljeve koji su ranije određeni.

"Euleks nije ovde da bi stvorio podelu, već je suprotno, jer će ova misija funkcionisati sa institucijama Kosova, što su pozitivni elementi", rekao je Fejt.

Prema njegovim rečima, ne treba se fokusirati na plan u šest tačaka generalnog sekretara UN jer je reč o procesu koji je zamišljen kao pomoć u raspoređivanju Euleksa.

"Dobra vest sa sednice Saveta bezbednosti UN je da se ništa neće događati bez konsultacija sa Prištinom i da se ništa neće nametati", naveo je Fejt.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.