Euleks prelazi na sever Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2010, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks prelazi na sever Kosova

PRIŠTINA - Deo personala Euleksa uskoro će početi da se premešta na sever Kosova, jer je u toj oblasti situacija složena zbog postojanja paralelnih institucija, saopštila je danas portparolka Euleksa Karin Limdal.

Limdalova je navela i da su evropski zvaničnici koji su posećivali sever Kosova imali zadatak da se zalažu za sprovođenje plana šefa Međunarodne civilne kancelarije (ICO) na Kosovu Pitera Fejta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Smanjenje podrške Beograda severu

Fejtova strategija za severno Kosovo podrazumeva podršku "međunarodne zajednice" u direktnom vezivanju evropske perspektive Srbije za smanjenje podrške Beograda "paralelnim strukturama" na severu pokrajine.

Taj dokument sačinili su Fejt i privremena vlada u Prištini, a zamišljen je kao deo procesa decentralizacije na Kosovu i Metohiji, s ciljem da se preuzme kontrola nad severnim delom Kosovske Mitrovice. Italijanski ambasador u Prištini Majkl Đifoni, koga je Evropska unija prošlog oktobra imenovala za "koordinatora" za sever Kosova, rekao je danas za agenciju ANSA da je "situacija na severu promenljiva i mnogo kompleksnija od situacije južno od Ibra".

On je ocenio da je "potrebno da se usvoji zreo i razborit pristup i skoncentrisati se na mogućnost dijaloga među zajednicama, baveći se konkretnim potrebama i pitanjima suštinskim za narod".

"Treba pronaći zajedničku tačku i prekinuti sa stvaranjem mita od pitanja statusa Kosova", rekao je italijanski ambasador i dodao da je "od lokalne srpske zajednice dobio ohrabrujuće signale", prenela je italijanska agencija.

Jeremić: Za Srbiju ICO ne postoji

Ministar Jeremić je nedavno izjavio da Međunarodna civilna kancelarija koju predvodi Piter Fejt za zvanični Beograd "ne postoji", jer nije u skladu sa međunarodnim pravom.

"Mi možemo razgovarati sa Euleksom i sa bilo kim drugim ko ima legalni mandat na Kosovu u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244", rekao je Jeremić.

"Što se strategije za sever Kosova tiče, mi smatramo da ona ima podršku zemalja koje podržavaju rad Međunarodne civilne kancelarije, ali da nema i podršku EU", dodao je on.

Predsednik Srbije Boris Tadić je pre dve nedelje oštro osudio plan "konačnog rešenja" za severni deo Kosova ocenivši ga kao "nepotrebnu i opasnu provokaciju" koja ugrožava ionako krhku stabilnost Kosova.

"Taj plan koji je predložila takozvana Međunarodna civilna kancelarija previđa više koordinisanih politika i akcija čiji je cilj da se srpska većina na severu Kosova primora da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost", upozorio je Tadić u Njujorku, na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji na Kosovu.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Slobodan Samardžić ocenio je pre dve nedelje da je preuzimanje zgrade lokalne uprave u Štrpcima koju su koristili predstavnici samouprave formirane po sistemu Republike Srbije, "priprema za severni deo Kosova".

"Ono što se danas u Štrpcima dogodilo bila je magla, dimna zavesa iza koje se nije smelo videti šta se na Kosovu događa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.