Euleks posrednik u razgovorima

Izvor: S media, 19.Jul.2009, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks posrednik u razgovorima

Misija Euleks počela da posreduje u razgovorima predstavnika Prištine i Beograda.

Visoki zvaničnici misije rekli su za list da je "Euleks veoma zainteresovan za pronalaženje prihvatljivih rešenja za Beograd i Prištinu oko pitanja tehničke prirode, kao što su upravljanje granicama, problem nestalih osoba i policijska saradnja Kosova i Srbije".
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
Eksperti Euleksa redovno putuju za Beograd gde se sastaju sa predstavnicima Srbije, rekli su izvori dnevnika i dodali da su se u početku sastanci vodili oko pitanja koja se ocenjuju manje političkim, kao što je sudbina nestalih.

List navodi da je poslednja poseta visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane Beogradu i Prištini "poslužila za početak razgovora i oko postavljanja zajedničkih carinskih punktova izmedju Srbije i Kosova".

Do pre nekoliko nedelja pitanje carina nije bilo na dnevnom redu sastanaka, piše "Koha Ditore" i navodi da su dve strane razgovarale samo o "graničnoj i policijskoj saradnji".

Predstavnici Misije Euleks potvrdili su za dnevnik da je razgovora bilo.

"Kao tehnička misija, mi smo zainteresovani za pronalaženje zajedničkih rešenja izmedju Prištine i Beograda oko ovih pitanja", rekao je portparol Euleks-a Kristofer Lamfalusi, ali nije želeo da komentariše detalje razgovora izmedju predstavnika Euleksa i Beograda.

Pozivajući se na medjunarodne izvore, dnevnik navodi da Euleks ima stalne konsultacije sa Vladom Kosova oko razgovora koje vodi sa Beogradom.

"Šef misije Iv de Kermabon ima redovne konsultacije sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, oko razgovora koje misija vodi sa Beogradom", rekli su neimenovani izvori prištinskog dnevnika.

Portparol vlade Kosova Memlji Krasnići rekao je da je svaka aktivnost Euleksa u okviru mandata te misije legitimna, ali je negirao da se mandat misije odnosi i na vodjenje razgovora sa Beogradom oko carina.

"Nema razgovora oko granica ili carina. Ne može biti nikakvih aktivnosti kojima se krši Ustav Kosova", rekao je Krasnići.

Dnevnik podseća da je Srbija dobila "zeleno svetlo" za liberalizaciju viza, ali da je jedan od uslova EU za taj proceš da Srbija do kraja godine postavi zajedničke carinske punktove na granici sa Kosovom.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.