Euleks ostaje uljez

Izvor: Glas javnosti, 22.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks ostaje uljez

BEOGRAD - Ministar za Kosmet Slobodan Samardžić ocenio je juče da je rasprava SB UN o rekonfiguraciji Unmika pokazala da nema odluke o novom ustrojstvu te misije i da je specijalni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Đi-muna ostao - samo predlog.

- Posle ovoga, ne bi bilo dobro da bilo ko u međunarodnoj zajednici pomisli da se Unmik može zameniti nekom drugom misijom, a pogotovo ne Euleksom. To je jasno rekao i stalni predstavnik Rusije u SB Vitalij Čurkin, a upravo zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odlučnom i principijelnom reagovanju Moskve, danas odluke nema i mora se dalje razgovarati o prisustvu UN i daljem rešavanju pitanja Kosmeta. Prema tome, ni novi šef Unmika Lamberto Zanijer ne može da se ponaša u skladu sa uputstvima Bana - rekao je Samardžić.

Zanijer, kako je objasnio Samardžić, mora da poštuje Rezoluciju 1244, deluje na čelu Unmika i ne može da sarađuje sa Euleksom, koji nema pravni osnov. On je istakao i da je Zanijer prvog dana postavljenja krenuo „pogrešnim stopama Joakima Rikera“ pošto je kazao da će se „ponašati prema uputstvu Bana“, umesto da se vodi Rezolucijom 1244.

I stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin upozorio je novo rukovodstvo Unmika da će morati da radi transparentno i da „detaljno da informiše SB UN o svim svojim aktivnostima, kako bi izbegli grube prekršaje koje je dopustio njegov prethodnik“.

SAMO SAVET BEZBEDNOSTI

Rusija smatra protivpravnim pokušaje da bez odobrenja SB, saglasnosti Beograda i Srba na Kosovu bude samovoljno preinačen mandat međunarodnog prisustva u Pokrajini, saopštio je juče ruski MIP, preneo Tanjug.

- Predlozi Bana o promeni formata Misije UN su suštinska revizija mandata Unmika. Izlaze iz okvira ovlašćenja generalnog sekretara o osiguranju međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu, koja mu je dao SB UN 1999 - saopšteno je. A „bilo kakve ‘samostalne’ aktivnosti koje idu u tom pravcu, bile bi direktno kršenje pomenute odluke SB, nanele štetu autoritetu SB i UN u celini“.

EU DA BUDE LIDER

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana pozdravio je juče Banov izveštaj i naglasio da je „EU rešena da odigra vodeću ulogu na Kosovu, posebno na polju vladavine zakona“. On je kazao da je stabilnost na Kosovu i Balkanu „od presudne važnosti“ i da su visoki prioritet za EU.

- Riker je pokušao nelegalno da preda deo ovlašćenja i imovine Euleksu, mimo SB i mimo rukovodstva Sekretarijata UN. Ipak, nije bilo ozbiljnih aktivnosti o predaji i one su uspešno prekinute - naglasio je Čurkin.

On je istakao da su Rusija i mnoge članice SB tražile nastavak kontakata između Sekretarijata UN, Beograda i svih zainteresovanih strana dok se Banovi predlozi ne razjasne, i Beograd a zatim i SB UN ne saglase sa njihovom primenom.

Tužbe protiv nezavisnosti

Međutim, opšta ocena je da je i ovu bitku izvojevala Rusija, i da će Beograd, ako želi da zadrži široku podršku u UN, morati da pređe sa reči na dela. Analitičar dr Aleksandar Pavić ističe da su i ruski politikolozi uočili uglavnom deklarativni pristup Srbije, te da je vreme za agresivniju politiku.

- Veći je broj nestalnih članica bio na našoj strani kada su u SB raspravljali o nezavisnosti Kosmeta, a na ovoj sednici nas je podržalo manje njih. Ako se taj trend nastavi, SAD će ga koristiti za pritisak na Rusiju. Tadić je u NJujorku rekao da se mora menjati politika koju je i sam vodio, ali videćemo šta je pod tim podrazumevao. Za početak bi trebalo izaći iz deklarativnog stava tako što ćemo tužiti zemlje koje su priznale Kosovo. A pitanje zašto to nije urađeno, jeste pitanje za Tadića - istakao je Pavić.

Ban donekle odoleo Americi

A Srbi sa Kosmeta, ističe predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Marko Jakšić, zahvaljuju Rusiji što je „odradila posao“ i sprečila da „uljez Euleks“ dođe u Pokrajinu.

- Možemo donekle biti zadovoljni i držanjem Bana, koji je istrpeo pritisak SAD, Velike Britanije i Francuske i ustezao se da se otvoreno stavi na stranu Albanaca. Dignitet SB UN je dakle očuvan, pošto nije dozvolio da najveća svetska sila rovari po Srbiji kako joj je volja. Ali Tadić bi morao otvorenije da se suprotstavi Euleksu i da manje diplomatskim rečnikom kaže da je misija EU neprihvatljiva pod tim imenom jer je njenu funkciju definisao Ahtisari. O njoj ne treba da se izjašnjavamo kao da gazimo po jajima, pošto ubuduće moramo energičnije da branimo stav Beograda, kako u SB, tako i na terenu - rekao je Jakšić i pojasnio da se to odnosi na mogućnost da Euleks nasilno preuzme nadležnosti Unmika.

- Albanci isto tako mogu da maltretiraju Srbe i, na primer, traže zeleni karton dok su ljudi povređeni. Mlak stav će ih ohrabriti da se tako ponašaju, pa treba uvesti recipročne mere, počev od ekonomskih. U njih spada i Skupština koja će biti proglašena na Vidovdan, kao bastion srpskih državnih i nacionalnih interesa - naglasio je Jakšić.

A Ranđel Nojkić ocenio je da je na Kosovu „nova realnost onakva kako kaže Tadić, i Srbija mora da se suoči s njom“.

- Poslednjih meseci Kosovo funkcioniše kao podeljena teritorija. U severnom delu nema kosovskih institucija, a južno od Ibra se radi na sprovođenju kosovskih zakona - naveo je on.

Javite Djuri da blokira aerodrom !

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.